Панираните свински каренца са ми любими. Приготвят се бързо и винаги предизвикват „уау“ ефект. Ключово важно обаче, за да ви се получат свинските карета е месото да бъде крехко. Това означава, че или трябва да го окрехкотите добре (с окрехкотител за месо или със специална сол, която би направила месото по-крехко). Аз обаче залагам на свинско контрафиле, което традиционно си е по-крехко и се получава без излишни химии и процедури 🙂

Свинското контрафиле за тази рецепта за свински карета с пармезанова коричка трябва да не е нито много тънко (за да не стане сухо), нито много дебело (за да може да се изпече добре). Оптимално дебелината на свинските карета трябва да е около 1,2 – 1,5 см. Можете като купите свинското месо да го осолите и начукате леко – по този начин то ще изтънее.

С гарнитурата може да експериментирате – може да приготвите задушени картофи с копър и чесън или бланширани зеленчуци. Като цяло е добре да избегнете от пържените гарнитури, за да не стане вечерята ви прекалено тежка.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg   Vashata_mesarnica

Вижте още:

Роле от свински плешка

Свинско контрафиле в сос от синьо сирене

Панирани пилешки гърди с кашкавал

Свински котлети със сос уорчестър

 

 

Pin It
oriz_s_domati_i_svinsko

Свинско с ориз си е класика, която се поднася навярно във всяко българско семейство. Към него обаче е възможно да се прибави и свинско месо – особено в случаите, когато семейството пропуска да хапне нещо месно. Рецептата за ориз с домати и свинско можете да приготвите както с пресни домати, така и с консервирани.

С оглед а сезона, аз ви предлагам оризът с домати да го приготвим с пресни домати. По отношение на подправките слагам червен пипер, шарен пипер, дафинов лист. По желание можете да прибавите повече зелени подправки – магданоз, чубрица…

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Ориз със спанак и бекон

Пълнени калмари с ориз и спанак

Свински гърди ма фурна с ориз и спанак

Pin It
kjufteta_ot_chervena_lesta

Червената леща  е един особено благодатен продукт и с малко повече въображение може да се използва в десетки рецепти. Моето предложение за рецепта с червена леща е следното: кюфтета от червена леща с куркума. В тази рецепта използвах турска червена леща Олабио. Да, освен индийците, турците също са майстори на варивото.

Подправките в кюфтетата могат да ви напомнят леко за индийската кухня. Но вкусовете няма да са толкова пикантни. Иначе казано – приятна изненада и разнообразие към зимните ни рецепти!

Не забравяйте да харесате страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg.

 

Pin It
krehko_teleshko_v_uok_s_luk_i_morkovi

Крехко телешко в уок е една рецепта с азиатски нотки, основно поради използването на уок-а за приготвянето на месото, макар телешкото традиционно да не се консумира кой знае колко много в азиатските страни. Предимството на този тип дълбок, азиатски тиган уок е във високата температура, която поддържа.

 

За да стане телешкото крехко, не е необходимо просто да е нарязано на тънки жулиени. Преди време в рецептата за оссо буко писах за тънкостите при приготвяне на крехко телешко в домашни условия и споменах за специален инструмент, с който месото се шпикова, скъсва жилите и месото става крехко. Успях да намеря този инструмент за окрехкотяване шпиковане на телешко (на снимката по-долу)и у нас и за пръв път го използвах в тази рецепта за телешко в уок.

instrument_za_shpikovane_na_teleshko