Ако обичате марокански кус кус сигурно сте забелязали, че той успешно се съчетава, както с агнешко месо (виж агнешко с марокански кус кус), така и с пилешко. Особено успешна обаче е и комбинацията на телешко с марокански кус кус. Още по-интересното в тази рецепта е самият марокански кус кус, който е с различни видове изсушени цвета (можете да си го купите от Биомаг).

За да стане крехко телешкото месо, аз предварително го нарязвам на телешки жулиени (в случая използвам телешки шол), след което го овалвам в брашно и го запържвам докато получи златист загар. Едва след това го варя на бавен огън в бульон. Едва след като е полу готово приготвям мароканския кус кус като му слагам бучка масло и го заливам с гореща вода. Трябват му само няколко минути и кус кусът от Мароко е готов.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още:

Вегетарианско предястие с тиквички, гъби и марокански кус-кус

Табуле с марокански кус-кус

Мариновано млечно телешко на фурна

Телешко в млечен сос

Pin It
agneshko_s_marokanski_kuskus

Предлагам ви една рецепта за агнешко, която е разновидност на агнешкото по марокански с рал ел ханут, което приготвих за списание Меню преди известно време. Основната разлика е в подбора на зеленчуците. В тази рецепта за агнешко сложих освен пресен и стар лук, докато в другата рецепта добавих червена чушка и червен пипер. И в двата случая се получи много вкусно.

Агнешкото месо впрочем е навярно най-любимото ми за по-топлите месеци сега лятото. В комбинация със зеленчуците и кускуса е идеално за лятна вечеря или обяд.

Ето как да приготвите агнешкото с мароканския кускус.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Вегетарианско предястие с тиквички, гъби и марокански кус-кус

Табуле с марокански кус-кус

Агнешки котлети със спанак и сирене

Агнешки стекове със зеленчуци

Агнешка супа с коприва

Pin It
prediastie_s_tikvichki_gabi_i_marokanski_kus_kus

Напоследък приготвих няколко рецепти, които бяха без месо и други. Не, вегетарианец и още по-малко веган не съм станала, но то време-навреме разнообразявам менюто у дома. Всъщност разнообразието в кухнята (и не само в кухнята) правят живота шарен. аз съм на мнение, че всеки трябва да яде това, обича или поне смята, че е правилно. Не ми харесва обаче, когато някой ми налага какво да ям или по-скоро (по-често ми се случва) какво да не ям. Вярвам, че трябва да уважаваме разнообразието!

Венцислава ми показа салата, която е приготвяла със сурови тиквички. Истината е, че аз не съм ги опитвала сурови.  Идеята ми да ги обработя съвсем леко топлинно дойде от рецептата от ролца с тиквички. Реших да не ги пържа. Казват, че най-голямото количество витамини е в кората – вие преценете дали да белите тиквичките или – не. Предимството на арабския кус кус пред другите сродни е, че се приготвя за броени минути. Аз го приготвям и със супи, салати и основни ястия.

Pin It
krem_supa_kesteni_s_marokanski_kus_kus

Кестените са изключително подценяван продукт в кухнята (поне у нас). На мен лично, когато усетя аромат на печен кестен, знам че есента е дошла. Е, не искам да идва, но пък и в нея си има чар! Означава, че слагам началото на рецептите с тиква и кестени! Първата рецепта е за тази ароматна крем супа от кестени и арабски кус кус.

 

Pin It
tabule_s_marokanski_kus_kus

Табуле най-често се приготвя в арабската кухня. Може да се сервира както като салата, така и като гарнитура към меса, особено агнешко.

Табулето е изключително богато на витамини и в този смисъл идеално се бори с пролетната умора. Основната му съставка е магданоза, така че можете да го приготвяте както през пролетта, така и през останалите сезони. Вече пресен магданоз има целогодишно.

По-различното в тази рецепта е това, че вместо булгур, използвах марокански кус-кус. Този мароканският кус-кус всъщност е много по-различен от онзи кус-кус, който навярно помните от детството си – със захар, сирене…

как да купя криптовалута

Мароканският кус-кус се приготвя като пшениченият грис се смесва с брашно и чрез триене се натрошава на дребни гранули. Кус -кусът се приготвя в специален съд на пара, но с успех можете да приготвите мароканската вкусотия, ако просто го залеете с вряла вода и го захлупите. Една част марокански кус-кус се залива с 2 части гореща вода. Отнема не повече от 10 минути и е готов.

Pin It