Днес моят блог merudia.bg навършва две години! Не разбрах как минаха! Беше приятно, забавно и интересно! Резултатът е налице – над 700 рецепти, десетки постове за ресторанти, подправки, събития и над 1800 читатели всеки ден! Благодаря за доверието, за подкрепата и за градивните критики! Има още много какво да се желае и обещавам да ставам все по-добра!

Харесайте страницата ни във фейбсук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Черпя всички фенове на Merudia.bg с едни домашен, ароматен шоколадов бонбон с бадем.

Вижте още:

Кокосови трюфели (Домашни бонбони „Рафаело“)

Бонбони с елда и какао

Домашни шоколадови бонбони с орехи

Бонбони с малини и бял шоколад

shokoladovi_mafini_s_konfitjur_ot_kesteni

Най-трудната част при приготвянето на кестени лично за мен е разрязването на кората им. Виждала съм в Италия да продават пакет кестени, заедно с миниатюрен инструмент, с който да се сцепва кората. Ако не искате да си мъчите пръстите с разрязването на кората на кестените, а харесвате техния вкус, използвайте конфитюр от кестени. Продава се в повечето от големите супермаркети. Аз в тази рецепта използвах конфитюр от кестени с ванилия.

Конфитюрът от кестени става все по-популярен у нас. Изпозва се най-често за десерти, но може да сложите и по 1 с.л. при мариноване на различни меса. От тази рецепта с кестени и по-точно с конфитюр от кестени се получават 12 средно големи мъфина.

Pin It
shokoladov_krem_s_kafe

Каквито и десерти да приготвя, десертите с шоколад си оставят любимите у дома. Доброто настроение на домашните е изключително важно за мен и реших да комбинирам два от най-любимите продукти при приготвяне на десерти в къщи – кафе и шоколад. Реших да използвам част от неделното капучино за тази рецепта за шоколадов крем. За основата на крема използвах сместа, която се използва при крем брюле, добавих любимия на всички шоколад и подчертах вкуса му със свежия аромат на капучиното.

За да приготвите добро капучино, първо трябва да приготвите еспресото (напр. Jordani Cafe espresso). После млякото се налива в каничка и парата на машината на кафе се пуска, за да се постигне пухкава пяна. Така хубавото капучино се съсътои от 1/3 част еспресо, 1/3 мляко и 1/3 пяна.

Pin It
torta_garash

Класическата рецепта за торта гараш е измислена от унгарец, който е живеел и работил в сладкарница в София. Чувала съм, че се е намирала на бул. Дондуков. В този смисъл торта гараш е българо-унгарска торта. Има редица импровизации на рецептата, в повечето случаи моите познати я приготвят с натурален шоколад, а отгоре – с тъмна шоколадова ковертюра. Аз ще ви предложа един вариант с млечен шоколад. Неприятното е, че се прави само от белтъци и жълтъците в тази рецепта не се използват. Има други рецепти, в които част от желтъците се използват за крема с шоколад, който се намазва между блатовете. Традиционно отгоре се поръсва със зелени стърготини. Може да поръсите с начупени орехи или други ядки.

 

Pin It
domashni_shokoladovi_bonboni_s_orehi

За пръв път приготвям шоколадови бонбони у дома. Опитвала съм с трюфели и други бонбони, но след като видях с колко страст обработват шоколада в Кедбъри, реших, че и аз трябва да се науча да работя с шоколад. Давам си сметка за грешките на първия опит, но са поправими. У нас не ги забелязаха и бонбоните изчезнаха за миг 🙂

produkti_za_domashni_bonboni

За да се запълни формата за пралини (с 15 гнезда), която аз използвам е необходима около 150 грама смес.

Pin It
cheesecake_s_shokoladov_ganash

Чийзкейкът е един от най-популярните десерти, а щом е шоколадов е най-предпочитаният у нас. Има хиляди импровизации на тема рецепта за чийзкейк, но аз ще ви покажа една, която е изключително бърза за приготвяне – без печене. Класическият ганаш идва от Франция и традиционно се приготвя от течна сметана (оставя се да кипне) и към нея се прибавя натурален шоколад и малко ликьор за по-силен силен и богат аромат. В къщи млечният шоколад е на почит пред натуралния, за това ганаша го приготвям 50 на 50 – млечен шоколад и натурален шоколад.

Ако сте любител на шоколада вярвам, че тези постове ще ви допаднат:

Любимият ми течен био шоколад

 Десерт с ягоди и шоколад

Шоколадови къпкейкове

Харесайте страницата ни във фесйбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Pin It