Рецептата за здравословна закуска в чаша с мюсли е адаптирана от книгата The best ever 20 minute cookbook. За рецептата се използват сушени кайсии, джинджифил, мюсли, мляко, ленено семе. Вместо джинджифил (прясно настърган) можете да използвате джинджифилови бонбони на Sonnentor. Харесвам комбинацията от вкуса на джинджифила и кайсиите. Не е необходимо да добавяте захар или други подсладители, защото сушените кайсии са достатъчно сладки.

Приготвянето на здравословната закуска в чаша ще ви отнеме на повече от 4 минути 🙂

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Закуска в чаша

Сладки с мюсли и крем от рошков без печене

Печена тиква с мед и джинджифил

Идеята за рецептата за телешко в млечен сос ми дойде от блога на Екатерина. Придържах се към нейните описания почти без никакви залитания и резултатът беше повече от прекрасен. След като приготвих телешкото, с Деан си наляхме по чаша не много силно, но все пак охладено червено вино и се насладихме. Прекрасен начин да разнообразите Великденската еуфория около агнешкото месо напоследък.

За тази рецепта използвах обезкостено телешко месо (шол). Нарязах го на тънки жулиени, не много големи и дебели, за да може да стане месото по-крехко докато го приготвям.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още рецепти с телешко:

Пакери с телешки жулиени

Телешки ребърца с маслини

Телешко бонфиле с личен сос

Телешко варено с туршия

Телешко на тиган със задушен спанак

Тези сладки с мюсли са без печене и това е основното им предимство. Получават се лепкави и по тази причина е задължително да ги поднасяте със салфетка. Ароматът им е благодарение на крема с оризов сироп и рошков, който можете да намерите в Биомаг. За да се получат сладките още по-нежни, можете да използвате фини овесени ядки.

Особено важно е да използвате качествено краве масло. По отношение на подслаждането, аз използвах и няколко с.л. захар на Кошница. Можете да използвате какво кафява захар, така и мед.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Сладки с рожков и бадеми

Дребни сладки с кафе и мед

Сладки линцер

Сладки формички – котенца

Мъфините са ябълки и моркови са особено подходящи както за закуска, така и за акомпаниент към следобедна чаша чай или кафе. Можете да приготвите мъфини и да ги занесете в офиса – всички ще бъдат особено щастливи!  Още повече, когато не очакват!

Мъфините са особено ароматни, заради мановия мед, канелата и индийското орехче. Сладостта идва какво от меда, така и от стафидите, ябълките, морковите и от кафявата захар. Рецептата за мъфини е сравнително бърза за приготвяне. Заслужава си да я опитате!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Шоколадови мъфини с конфитюр от кестени

Мъфини с кюстендилски череши

Мъфини с черни боровинки

Pin It

Кашкавалената супа е с изключително любопитен зеленчуково-млечен вкус. Аз използвам морков, лук и подправки, за да направя апетитен бульон и след това прибавям настъргания кашкавал в супата. Добавям и 2 ч.ч. прясно мляко, за да подчертая млечния вкус на супата с кашкавал, който идва именно от кашкавала.

Макар да не е описано в рецептата за кашкавалената супа, може да поднесете супата с крутони или прясно изпечен хляб или брускети.

Вижте още:

Картофена супа с козе сирене Меее

Крем супа от моркови с куркума

Млечна супа с гъби

Млечна супа с броколи и жълто полско сирене

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

 

 

Pin It
orizov_puding_s_kafe

Ако някой ви каже „десерт с ориз“ първата ви асоциация ще бъде най-вероятно – мляко с ориз. Но със съставките на сютляша (така се нарича млякото с ориз в някои краища на България) може да се експериментира много. Точно за тези от вас, които обичат да изпробват нови неща в кухнята е тази рецепта с кафе. Този богат на аромати пудинг с ориз съчетава свежия плодов вкус на портокала, с нежната ванилия и силния аромат на кафето. Десертът с ориз и кафе е изключително лек и нежен. Насладете му се!

Pin It
krem_karamel_gazova_gorelka

Откакто си купих газова горелка (за крем брюле), направо се „родих“. Макар да й викат, че е горелка за крем брюле, оказва се, че може да се използва в редица рецепти, които ще ви показвам една по една.

Разликата между моите крем карамел и крем брюле е следната – аз приготвям крем карамел с цели яйца, а крем брюле – само от жълтъци. Другата разлика е, че при крем карамела използвам прясно мляко , а за брюлето – сметана. Най-емблематичната разлика е в карамела – при крем карамела, захарта се разтопява първо и след това се пече кремът. Аз лично го пека в малки купички и после обръщам крема в чинийка. Карамеленият сироп се стича върху целия крем.

Когато приготвям крем брюле изпичам крема и после слага малко захар върху крема и с помощта на горелката го карамелизирам. Получава се апетитна коричка карамел, която се „счупва“ с лъжичката. Крем брюлето се сервира във формичката, в която е изпечен.

И двата крема могат да се сервират с плодове или сладолед.

Pin It
krem_supa_kesteni_s_marokanski_kus_kus

Кестените са изключително подценяван продукт в кухнята (поне у нас). На мен лично, когато усетя аромат на печен кестен, знам че есента е дошла. Е, не искам да идва, но пък и в нея си има чар! Означава, че слагам началото на рецептите с тиква и кестени! Първата рецепта е за тази ароматна крем супа от кестени и арабски кус кус.

 

Pin It
maslen_krem_Moka

Вариациите на тема „Мока крем“ са многобройни. Аз ви предлагам крем с кафе на основата на чисто масло. Можете да го сервирате в купички, като го оставите поне 15-20 минути на стайна температура преди да поднесете. Другата опция е да сложите малко количество от Мока крема върху обикновени бисквити.

biskviti_s_maslen_krem_moka

За още рецепти от рубриката за рецепти с кафе на мерудия.бг и JordaniCafe, кликнете тук.

Pin It
trjufeli_s_kafe

За празник или делник, домашните бонбони – трюфели са подходящ десерт или просто хапка сладост за всеки! Дори и да няма празник в дома ви, приготвите ли тези трюфели с нес кафе, масата ви ще се превърне в празник!

Не е задължително да са непременно шоколадови и за тези, които вярват, че е така предлагам тези рецепта за домашни бонбони с нес кафе.

Харесайте страницата ни във Фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It