Яхнията от кокошка се приготвя по много сходен начин на пилешката яхния. Разликата е, че месото от кокошка трябва да се вари повече от пилешкото, защото е по-жилаво. Яхнията от кокошка ще ви напомни за бабините манджички, които като малки много от нас са яли. Правя я точно по бабешки – сгъстявам я с малко брашно, с червен пипер. Можете да оставите малко повече сосче по желание, ако искате да си го отопите с прясно изпечена домашна питка. Това е ваше решение.

Не забравяйте да харесате Фейсбук страницата на мерудия.бг

Вижте още:

Мексиканска яхния

Постна боб яхния

Яхния от грах

Яхния от зелен боб

Яхния от нахут

Ако се чудите как се прави филе Елена – ще ви кажа – много е просто. Според някой тайната се крие във въздуха на Еленския балкан, но според мен основната тънкост е да имате проветриво място, на което да съхнат бон филетата (или иначе казано малките рибици).
как да купя криптовалута

Аз последния път като приготвях купих свински бон филета, които са около 400 грама всяко. Ако рибиците са по-малки – ще трябва да ги сушите по-малко, ако са по-дебели – повече време. Сушенето на филето Елена е много относително – може рибиците да изсъхнат за 6-7 дни, а може и за няколко седмици. Зависи и колко изсъхнали ги обичате.

Pin It
riba_perka_s_bialo_vino_na_furna

Споделяла съм и преди какво удоволствие ми доставя пазаруването в магазин „Солунска риба“ в Белите Брези в София. Винаги, когато реша да приготвям рибна вечеря минавам от там.

Предложиха ми този път да опитам риба перка – не бях готвила до сега перка. Филето на рибата изглеждаше изключително прясно и свежо, приятно червено и вече знаех какво ще хапваме за вечеря 🙂

riba_perka

Макар да имате идея как да приготвите конкретната риба, добре е все пак да се консултирате с персонала на рибния магазин – те обикновено предлагат интересни идеи за рибни рецепти. Аз се колебаех как да приготвя рибата перка и жената зад щанда ми каза, че ако не искам да панирам рибата, много добре се получава риба перка на фурна. Единственото, което трябваше да направя е да добавя подправки и чаша бяло вино.

Ако се чудите какво бяло вино да използвате в рецептата, най-добрият вариант е да сложите от виното, с което бихте съчетали и консумирате рибата, която готвите. Аз в тази рибна рецепта използвах копър и черен пипер що се отнася до подправките, ако на вас те не са ви любими ето списък с подправки за риба, от които можете да си изберете.

Ето как се получи!

Харесайте страницата ни във Фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Pin It