Интересното на тази рецепта за шишчета е, че вместо да се използват цели парчета месо се използва наденица, нарязана на парчета. Между всяко от парчетата се слага зеленчук – червена чушка, зелена чушка, лук, гъби, морков – с каквото разполагате и каквито зеленчуци обичате. Шишчетата с наденица можете да запечете както на грил, барбекю, така и да оребрен тиган или на фурна. Аз лично за пекох шишчетата със зеленчуците на фурна.

Към шишчетета можете да поднесете за гарнитура бобена салата или нещо по-свежо – салата дзадзики например. Аз нямах време да приготвям каквито и да е гарнитури и използвах истински смилянски боб, който имах сварен от предната вечер. Подправих го само със сол, оцет и олио от гроздови семена.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg?ref=tn_tnmn Vashata_mesarnica

Вижте още:

Рибни шишчета от бял амур

Пуешки хапки на грил тиган

Редено свинско

Хапки със скариди и авокадо

 

 

Pin It
Kafiava_lesta_s_nadeniza

Кафявата леща си е всъщност класическата леща. В тази рецепта уточнявам, че използвам кафява леща, защото в последно време я пренебрегвах. Приготвих кюфтета от червена леща, яхния от червена  леща с пиле и заатар, каша от френска леща с горчица и куркума и кафявата класическа българска леща оставаше на заден план. Последно използвах българска леща за приготвянето на яхния от леща, но по сръбска рецепта.

Приготвих леща по сръбски специално за участието ми в предаването Музикално канапе по БНТ – Шумен, където си говорихме за Сърбия като туристическа дестинация и за сръбската кухня. Ето, че сега дойде ред и на комбинацията леща с наденица. След като боб с наденица са утвърдени партньори, защо това да не е така и с лещата и наденицата.

Тази рецепта доказва, че е така!

Тъй като надениците бяха добре овкусени, с много и разнообразни подправки, реших в самата леща да сложа само чубрица, малко суха целина, черен пипер и червен пипер. Ако обаче наденицата ви е без подправки или с много малко такива, добавете повече подправки в яхнията от леща/

Харесайте страницата ни във Фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg.

Pin It

Идеята за рецепта за тарта с домати и наденица дойде миналата неделя, докато бях на басейн в Банкя. Слънцето печеше в очите ми, аз не исках да слагам очила, за да не се отбележат и използвах списание Good Food да си правя сянка докато го преглеждах. Разглеждайки списанието попаднах на рецепта за лятна тарта с домати и песто.Картинката беше изключително апетитна и си помислих, че ако все пак сложа наденица вместо песто на домашните ще им допадне повече.

Започваме с рецепта за блата за тарта и по-специално с приготвяне на тесто за тарта.

Pin It
spaghetti_s_nadeniza

Спагетите са благодатна паста – стават добре на карбонара, спагети с доматен сос и босилек е също добра комбинация, спагетите с миди стават божествени.

Сега ще ви покажа последния ми експеримент за спагети с парченца наденица. Опитвала съм нещо подобно в Италия, но без доматен сос. Вкъщи обаче се предпочита пастата да е обилно в сос (което не е докарай правилно) и за това добавих доматите.

Ето и едно видео с практически съвет как да подберете тенджера за паста.

presni_kartofi_s_parchenza_nadeniza_na_furna

Рецептата за пресни картофи с парченца наденица на фурна е една от най-бързите пролетни такива. Подготовката за ястието с пресни картофки отнема не повече от 5 минути, ако купите мити пресни картофи и остава само да нарежете наденичката.

Както се казва, докато подредите масата и вечерята е готова. Да запретваме ръкави!

 

Pin It