magdanozeno_pesto

Навярно многократно сте чували и опитвали песто дженовезе или онова същото зелено песто, направено от босилек (и не само).

Песто дженовезе може да бъде приготвено в домашни условия, но аз ще ви предложа алтернатива на босилковото песто – а именно една рецепта за магданозено песто. Можете да го използвате както за паста, така и за овкусяване на различни меса, сьомга на фурна, за салата капрезе, поркета с магданозено песто, различни пролетни предястия… и въобще върху всичко, което е по вкуса ви.

Магданозеното песто можете да съхранявате в малки бурканчета в хладилник със седмици и да използвате когато се пресетите.

Pin It

Както навярно сте забелязали пастата ми е слабост във всичките и разновидности –  спагети, талиателе, пене, фарфале, лазаня, букатини.

За пръв път в блога ще ви представя една рецепта с пене ригате. Пене ригате са този вид паста – цилиндрична, скосена в двата края като моливчета. По-специфичното обаче е, че имат по протежението си вдлъбнати линии (от итал. rige), от където идва и „ригате“. Паста тип ригате е изключително подходяща за по-воднисти сосове, тъй като сосът може да проникне в тези вдлъбнати пространства.

По-кремообразните и по-гъсти сосове са изключително подходящи за паста, която не е ригате – напр. спагети, талиателе, класическото пене (без rige).

В моя случай можех да използвам и паста от типа на спагетите, тъй като сосът не беше от най редките, но пак се получи изключително вкусно. Пастата не стана нито суха, а точно както трябваше.

Ха, щях да забравя! Каквато и рецепта с паста да подготвяте не забравяйте – пастата трябва да бъде „ал денте“ – да не бъде разварена, а да оставя леко по зъба (от итал. al dente). Общо взето, за да я приготвите по тази начин трябва да я оставяте да ври около минута по-малко, отколкото пише на опаковката. Разбира се, най-сигурният начин е да я опитате.

Рецептата за пене ригате с гъби и бекон можете да я намерите отдолу:

 

Ето и една класическа венецианска рецепта за най-общо казано ориз с грах. Някои биха казали, че това си е рецепта за ризото и биха имали право…

Различното на тази рецепта за ризи е бизи е, че тя се приготвя точно на днешния ден – 25 април във Венеция като се почита патрона на гарда – Сан Марко. Легендата разказва, че венецианци не са били свободни да приготвят ризи и бизи, когато пожелаят, а само в празничните дни, посочени от Доджа.

Ходила съм редица пъти във Венеция, но за съжаление само в идно малко закътано ресторантче съм виждала да се предлага ризи е бизи.

Venezia

За сметка на това местните често приготвят ризи е бизи.

barzo_pileshko_s_kiselo_mlyako_i_yaiza

Рецептата за пилешкото с кисело мляко и яйца е изключително подходяща когато нямате време да приготвите нещо засукано, но в същото време искате питателна и вкусна храна.

Вижте още:

Панирани пилешки гърди с кашкавал

Пиле с кисели краставички в сметанов сос

Пилешко със сирена в сметанов сос

Пилешко с картофи, гъби и майонеза на фурна

 Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
Pitki_sas_susheni_domati

Печенето на питка (хляб)  попада в категорията към най-важните умения в кухнята и по тази причина рецептата за питки е една от първите, които публикувам. С нея ще можем да се върнем към времената, когато всяка домакиня е приготвяла хляб за семейството.

За съжаление, във все по-малко домакинства се носи аромата на прясно изпечена питка и малко деца знаят как ухае мая, която втасва. Има един начин обаче къщата ви да заухае на уют и топлина – като пробвате рецептата за питки със сушени домати и пармезан.

Рецептата за питки със сушени домати е класическа и може вместо сушени домати и пармезан дa се използва различна плънка.

Вижте още:

Домашни сушени домати – как да си направим?

Питки с нигела

Питки с топящ се кашкавал

Питка калцоне

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

 

 

 

Pin It