falshiva_shkebe_chorba

Виждам, че една от рецептите с най-голям интерес е тази за шкембе чорба. Сигурна съм обаче, че много хора не са харесали вкуса на шкембето, а има и такива, които не го харесват и без да са го опитали (!!!). Независимо каква е причината да не хапвате шкембе, можете спокойно да опитате рецептата за фалшивата шкембе чорба, която ви предлагам. В нея телешкото (или свински) шкембе е заместено със ситно нарязан свински джолан. За разлика от най-често приготвяната ми рецепта за шкембе чорба с кисело мляко, в тази използвам прясно мляко. И пак се получи много добре.

Традиционно шкембето се подправя с чесън, оцен, лют червен и черен пипер. Аз използвах същите подправки и за тази рецепта. Наскоро попаднах в София на лют, турси червен пипер в зехтин. Много добре смятам, че вкусът му подхожда на чорбата с джолан. Най-сигурното място да си го набавите са турските пазари; Египетският пазар в Истанбул или вчрвам, че го има и в арабските магазини по Пиротска.

Pin It
grazka_salata_sas_sardeni

Макар да обичам страшно много риба, улових се, че скоро не бях хапвала сардинели. Загледах се на щанда с консервирана риба в Карфур (тъй като знаех, че няма да  приготвя веднага, предпочитах да взема консервирана) и попаднах на нова (поне за мен) марка консервирана риба – Trata. Предпочетох да взема пикантни. Вярвам, че пикантният вкус ще обогати моята гръцка салата.

sardeni_Trata

Сарденелите Trata се оказаха божествени – дори Деан, който по принцип и да не види риба, няма да е проблем остана очарован.

Бързам да уточня, че това е моят вариант на гръцката салата. Можете да собавите риба към нея, може и да оставите само зеленчуците. На повечето места сервират гръцата салата и по-точно сиренето на огромна плочка най-отгоре и така е традиционно, но аз направих изключение да го нарежа на по-дребни парчета, за да мога да го овкуся по-добре със зехтина и ригана.

Всъщност, ако използвате консервирана риба, както аз направих със сардинелите Трата, можете да използвате зехтина, в който са били мариновани.

Pin It

Макар да се смята за класическа българска рецепта, шкембе чорба се приготвя не само в България. Ако пътувате до Одрин, непременно опитайте тамошната шкембе чорба, приготвена от телешко шкембе. Подправена с турски лют червен пипер, оцет и счукан чесън, шкембе чорбата е просто уникална. Можете да приготвите и шкембе чорбата със зеленчуци, ако искате да избягате от класиката. Или сварете повече шкембе направете шкембе с език на фурна или шкембе с гъби в гювеч.

Рецептата за шкембе чорба, която ще покажа е също приготвена с телешко шкембе, предпочитам го пред свинското. Но в крайна сметка е въпрос на вкус. Приготвяла съм и шкембе чорба с шкембе от млечно теле – отново фантастичен вкус!

Как се прави шкембе чорба – има много варианти, някои използват кисело мляко, а други – прясно. Някои готвачи слагат препечено брашно, а други – обикновено. Някои слагат яйце – други го отхвърлят. Вие сами изберете кой вароант най-ще допадне на вашия вкус и на близките ви, които ще хапнат обичаната от мнозина шкембе чорба!

За жалост все по-често попадам на вносно телешко шкембе, най-често полско или (забележете!!!) от Нова Зеландия! Макар да не робувам на българските продукти, най-вкусно ми се получава шкембе чорбата с българско телешко шкембе. Все пак напоследък попадам на вносно телешко шкембе, което е окрехкотено – така самото шкембе се сварява значително по-бързо и дори можете да приготвите бързо шкембе чорба без тенджера под налягане.

Ако обичате шкембе чорба, мнгоо вероятно е да харесате и моята чорба от свински уши. Опитайте я.

Вижте още:

Фалшива шкембе чорба

Шкембе по милански

Харесайте страницата на кулинарния блог мерудия.бг във Фейсбук!