palneni_patladjani_sas_zelenchuzi_i_kaima

Влюбих се в патладжаните, докато учих в Италия. Начинът, по който италианците и турците приготвят патладжан е ненадминат. Аз обаче правя едно намигване към българската кухня и пълня патладжаните с кайма. През последните два месеца комбинирах на 2 пъти патладжани с кайма – патладжани с кайма и ементал и кюфтета на фурна с патладжан, като и двете се харесаха много у дома. Поредното ми предложение е за рецепта за пълнени патладжани с кайма и зеленчуци.

В плънката могат да се комбинират различни зеленчуци според сезона и наличностите в хладилника ви 🙂

Pin It

В сезона на патладжаните логично е да приготвим и една рецепта с патладжани. Турската кухня дава много добри идеи как това да се случи. И за това в комбинацията днес ви предлагам да използваме и бамя, която се използва доста повече в страни от Близкия Изток, където знаят определено как да приготвят патладжан. Разликата е, че в нашата рецепта за предястие с патладжани и бамя ще използваме свинска кайма, което няма как да се случи в турската или арабската кухня. За сметка на това можете спокойно да замените свинската кайма с телешка например. Или пък а агнешка кайма. Резултатът би бил чудесен.

В София обаче е доста трудно да намерите агнешка кайма. Основната причина за това е, че в специализираните месарски магазини не искат да мелят агнешкото месо, защото след това трудно измиват машините и оставя дъхът на агнешкото. Преди време за кратко в Халите има щанд с месо, на който предлагаха само агнешко, телешко, шилешко месо, но вече го няма. Ако някой знае от къде може по всяко време да се намери агнешка кайма в София ще съм много щастлива да сподели като коментар тук или да ми пише. Благодаря предварително!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Галет със сирена, патладжан и сушени домати

Кюфтета на фурна с патладжани и домати

Леща с патладжан по сръбски

Патладжан със сирене и нар

Патладжанени медальони с кайма и ементал

Патладжани с домати на фурна

 

Pin It
patladjani_s_nar_i_sirene

Патладжанът е един от зеленчуците в кухнята, който се съчетава успешно с редица продукти и това ме кара да експериментирам много с него. Това предястие с патладжан има лек ориенталски привкус, който идва от нара, който се използва широко в египетската кухня. Със сиренето може да се заиграете – патладжан се съчетава добре с повечето сирена – с чедър, с моцарела, с пармезан. Аз бях изпробвала вече тези комбинации и за това реших този път да заложа на българската класика – бяло саламурено сирене.

Може би знаете, но лесната технология по приготвянето на саламурено сирене е една от основните причини то да е толкова разпространено. Преди години всеки, който притежава млекодайни животни е произвеждал сирене. За разлика от редица други млечни продукти, сиренето е лесно смилаемо и доста полезно. Сиренето помага и при лекуване на много болести, а един от малкото му недостатъци е наличието на високи количества сол, които между другото при производството му по нашите ширини няма как да бъде избегнато. В този смисъл не се притеснявайте, когато купите сирене и то е солено – нормално е да е така. Ако сиренето не е солено, означава, че то е натъпкано с различни стабилизатори, които не е ясно какви са. Така, че по-добре да избираме по-солено саламурено сирене.

Доматите и патладжана са си приятели, както знаем от други рецепти и за това добавих и малко доматено пюре.

Ето още идеи за рецепти с патладжан и сирена:

Галет с патладжан и сирена

Салата с патладжан и овче сирене

 

Pin It
patladjani_s_domati_na_furna

Рецепта с патладжан – какво друго в сезона на патладжаните. Ястието може би ви напомня за турското имам байлдъ, но скоро ще приготвя и него и ще видите разликата. Съвсем малка е.

Ако сте фен на патладжана, ето още няколко рецепти с патладжани:

Пълнени патладжани със зеленчуци и кайма

Кюфтета на фурна с патладжани

Салата с патладжан

Френски галет с патладжан

Патладжанени медальони

 

Pin It
kjufteta_na_furna_s_domati_i_patladjani

Ако искате да избегнете пърженето на кюфтетата, ето една кулинарна рецепта за кюфтета на фурна с патладжани и домати.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Pin It
patladganeni_medalioni_s_kaima_i_emental

Предпочитам винаги когато е възможно да приготвям рецепти според сезона. Смятам, че пролетните плодове са най-вкусни именно през пролетта и дори да ги намираме и през зимата, вкусът им не е същият.

Аналогично, сега излязоха първите вкусни патладжани и ето една рецепта за медальони от патладжан с кайма и сирене ементал.

 

Pin It