Лазанята е едно от най-известните италиански ястия за всички времена. Браво на този, който я е измислил 🙂 Навярно най-известната лазаня е лазанята болонезе, но днес ще направим нейна алтернатива – ще заместим каймата с пилешко месо. За предпочитане е да използвате обезкостено пилешко бутче без кожата, но в може също и пилешко филе. Ако използвате филето (гърди от пиле) рискувате месото да стане по-сухо.

Важно е отбележим, че най-общи има няколко вида кори за лазаня. Едните (които аз използвам) директно се нареждат в тавата за лазанята. Другите трябва леко да се потопят в гореща вода предварително. Третите са пресни кори, които отново се нареждат директно.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Лазаня с тиквички и панчета

Пене с богат доматен сос на фурна

Паста с риба тон на фурна

Pin It

Ето още една рецепта за есенните дни, в която можете да използвате последните хубави домати на пазара.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Бързо пилешко с кисело мляко и яйца

Пилешки късчета с лук в доматен сос

Пилешко със сирена в сметанов сос

Пилешко със соеви кълнове и карамелизирана белучка

Pin It

Ето и една рецепта за паста с пилешко и сметана, която приготвих специално за приятелите от артлексикон, но ще публикувам и в кулинарния блог merudia.bg.

Най-общо казано рецептата си е класика, макар да търпи редица вариации. Ето и моят бърз вариант за паста с пиле и сметана.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Пиле с кисели краставички в сметанов сос

Спагети с пиле, гъби и кафе в сметанов сос

Пилешко със сирена в сметанов сос

Pin It
Pikantna_pasta_s_pileshko_i_chervena_chushka

Ако обичате червена паста (накратко казано с доматен сос), мисля че тази рецепта ще ви допадне. Аз приготвям рецептата пилешко месо от бутче. Купувам обезкостено месо – или две по-малки парчета или едно голямо, когато приготвям 2 порции от тази паста.

Пикантният вкус в рецептата идва от кайенския пипер, който използвам често напоследък. В повечето рецепти, където преди използват лютив червен пипер, или лют пипер в зехтин или друга пикантна подправка, напоследък прибавям от кайенския пипер. Внимавайте с количествата, защото е доста лют. Тъй като няколко читатели на блога вече ме питаха къде намирам кайенски пипер, бързам да кажа, че последно купих от магазин Бахарат на ул. Цар Иван Асен 9, (входът е откъм Виктор Юго).

Съвети как правилно да сварите пастата можете да намерите тук и тук.

Вижте още:

Сос за паста – домати с босилек

Спагети с наденица

Спагети с пиле, гъби и кафе в сметанов сос

Спагети със свинско рагу и чери домати

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
енчиладас с пилешко, царевица и чедър

За първи път опитах енчиладас в Калифорния – там латино кухнята и в частност мексиканската е на всеки ъгъл. Реших да изпробвам и рецептата за енчиладас в къщи, защото изглежда изключително лесно и бързо приготването й (стига да не решите тортиите да си ги печете сами).

Аз купих готови тортии (един плик с 10 броя) и вече приготвям от вкусните енчиладас за втори път.

Ако ви харесва блога, можете да харесате страницата във Фейсбук.

Pin It
diruhi

Дирухи ме покани на представянето на арменската култура и традиции по повод възстановяването на независимостта на Армения. Оказа се, че тя като една типична арменка обича да готви и да изкушава с арменски вкусотии. Днес с нея си говорим за арменската кухня, нейните специфики, подправки, традиции. Дирухи ни сподели и една типична арменска рецепта за кешкек.

Кое е най-характерното за арменската кухня?

В арменската кухня може да се каже, че се използват много подправки като кимион, бахар, канела… Типично е също да се готви в големи количества, но това си има своето обяснение. Много често арменците посрещат гости от по 10-12 души и винаги арменката смята, че храната няма да стигне. Затова след като си тръгнат гостите, има храна останала поне за още едно подобно гостуване. 🙂 Делението на западна и източна…

Кои са най-типичните арменски ястия и какво представляват?

Типични арменски ястия са кешкек, кайгана, гата, мантъ, постни сърми (долма) и много други. Кешкекът представлява пасирано жито с пилешко месо, кайганата са магданозени кюфтенца, а постните съмички с лозови листа май са ясни за всички. Само че ние слагаме в тях много, много лук, малко канела, а и стафиди. А гатата е нещо подобно на сладка баница, която се приготвя от захар, масло и брашно.

С какво арменската грис халва е по-различна от българската?

Разликата е най-вече в начина на приготвяне и от там и при сервирането. Арменската грис халва не се реже на кубче, а е като пясък. Приготвя се с мляко и яйца, а не с вода. Има поне пет-шест начина за направа на грис халва, в зависимост от кой край на Западна Армения (днес в Турция) е домакинята.

Кои са най-използваните продукти при приготвянето на арменска храна?

Наскоро един приятел ми каза с усмивка, че всяка арменска рецепта започва с „взимате пакетче масло…”, което не е лъжа 🙂 Други типични продукти са нахутът, булгурът,  лещата, но това са продукти, които се използват като цяло в източната кухня.

Спомена, че арменската кухня се дели за западна и източна. Каква е разликата?

Основната разлика е в това, че в Армения се залага повече на хороваца (печено месо на жар), което е престояло в специални маринати, които са строго пазена тайна. Докато западноарменската кухня е повлияна от Ориената. Това е поради факта, че исторически Западна Армения е била в по-близки контакти с Турция и Персия.

Кои са най-типичните подправки за арменската кухня?

За западноарменската кухня са характерни кимионът, канелата – както за солени, така и за сладки ястия, бахарът, джодженът. Докато в източноарменската кухня се използват повече треви, като рехан (червен босилек), хамем (кориандър).

Чувала съм, че арменците обичат да солят повечко? Вярно ли е?

Не, не мисля че е вярно. Аз поне не смятам, че готвя по-солено.

Има ли някакви специални традиции, които спазват арменците, когато сядат на масата?

Конкретни традиции нямаме, когато сядаме на масата. Но се стараем по големите празници – Коледа, Великден, да се събира цялото семейство.

Коя е любимата ти арменска рецепта?

Имам много любими рецепти, но може би едно от нещата, които най-обичам да готвя е кешкек и сега ще ти дам рецептата.

Снимки: Д. Топакбашиян – личен архив

 

Pin It