Опитвали ли сте рибата милокоп или още срещана като каменен лаврак? Пробвайте, ако не сте! Много приятна, нежна и сочна на вкус риба, която се среща все по-често в рибните магазини у нас. Аз лично я купих от Пуерто рибко на пазара Иван Вазов, но допускам, че и в по-заредените рибни магазини можете да я намерите.

Изпекох я цяла, а за гарнитура предложих картофи и патат, които се пекоха, заедно с рибата. Нарязах ги на тънко и ги наредих на ветрило, за да могат по-бързо да се изпекат.

Воала! Вечеря за минути!

милокоп-каменен-лаврак

крем супа от моркови

Кухнята за много млади хора е място „табу“. На едни им е скучно, други изпитват страх от провал, трети не могат да си отганизират времето и твърдят, че нямат време за готвене.

Тази рецепта за крем супа с моркови не изисква много време. При нея няма шанс младият готвач да се провали и става относително бързо – трябва само да нарежете зеленчуците и да ги сложите да врят. През това време можете да си свършите някоя задачка у дома и после само да пасирате. И имате богата, ароматна домашна крем супа. Рецептите за повечето крем супи са подходящи за всеки прохождащ в кухнята.

Моркови можете да намерите целогодишно, макар най-полезни и сочни да са през летните месеци. Както голяма част от зеленчуците всъщност.

Да се отправяме към кухнята!

Pin It
palneni_kambi_s_bob

Тази рецепта я свързвам с Коледа – постно ястие, ароматно, боб, чушки… За много хора тя е част от рецептурника на техните баби. Ако баба ви е наблизо, помолете я да ви приготви чушки с боб, когато ви попита „Какво искаш да сготвя днес?“. Ще я изненадате приятно. Ако обаче баба ви не е до вас, съживете спомените от детството и пригответе тази рецепта за пълнени камби с боб за вашето семейство.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Пълнени камби с лимец

Пълнени червени чушки с ориз и кайма на фурна

Пълнени чушки с извара на фурна

Разядка с печени чушки и чесън

Чушки бюрек

 

Pin It
penne_s_bogat_domaten_sos_na_furna

Има два деликантни момента при приготвянето на пастата – варенето на пастата и соса за пастата. За варенето на пастата и за тенджерата за спагети и за друг вид паста, която е добре да използвате вече съм писала. Ето линка.

Имам и няколко идеи за сосове за паста:

Червено песто

Сос с риба тон

Сос с извара и спанак

Сос трюфели и сметана

Карбонара

Доматен сос с наденица

Доматен сос с босилек

Аматричана

Паста с миди

Паста с магданозено песто

Днес ще ви покажа и още един, който е доста богат и е на доматена основа. А след като сварим пастата и приготвим соса, ще ги смесим, ще поръсим добре с пармезан и ще метнем да се запекат на фурна.

Pin It
file_zepura_sas_zelena_salata_s_bulgur_i_nar

Деликатният вкус на ципурата балансира добре с плодовия аромат на нара и свежестта на зелената салата. Прясната риба е подходяща за всеки един сезон, а не само за Никулден. Рецептата за риба е максимално простичка, обогатена е с ароматите от подправките, които са използвани за панирането на ципурата.

Независимо какво панирате, риба, сирена, кашкавал, месо, винаги използвайте в панировката сухи вместо пресни подправки. Пресните ще изгорят лесно и панировката няма да де получи добре. Можете да експериментирате с подправките – аз сложих прясно смлян пипер меланж, мащерка, магданоз и кориандър. Отскоро имам специален уред за рязане на подправки, който има приставка и за натрошаване (за черния пипер) и там смесих всички подправки. После добавих само брашно и галета и се получи прекрасна панировка за риба.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Медена сьомга с пармезанови аспержи

Пъстърва с медено-горчична коричка и картофена салата със сомак и лук

Пъстърва с орехи и печени домати

Pin It
krem_supa_ot_tikva

Ако карвингът на тиква не е вашата стихия, ето една идея за крем супа от тиква, която можете да приготвите от нея. Рецептата за крем супа от тиква е изключително проста. Единственото различно, което направих е, че вместо черен пипер сложиш пипер меланж. На практика, единствените продукти, необходими за тази супа са тиква, лук, чесън, сладък червен пипер, пипер меланж, сол и вода. Никакви други подправки не съм слагала. Пиперът меланж придава по-пикантен вкуса на супата, а сладкият червен пипер по-скоро го слагам, заради по-богатия цвят на крем супата. От снимката ще видите, че съм добавила няколко лъжички прясно мляко, но то не е задължително. Всички рецепти за крем супи, които съм приготвила, можете да намерите тук.

Pin It
panirani_pileshki_gardi_s_kashkaval

Обожавам тази рецепта за пилешки гърди, защото се приготвя за минути. Подходяща е както за обяд, така и за вечера. Дори и да ви се обадят гости в последния момент, както се шегува една приятелка, можете да я приготвите докато се качват в асансьора. Може би рецептата ви прилича на френското кордон бльо, прави сте, само шунката липсва и вместо сиренето грюер се използва български кашкавал.

Pin It