кюфтета-с-брюкселско-зеле

 

Наблюденията ми са, че кюфтетата се харесват масово и конкретно у нас се похапват без уговорки от малки и големи. Затова ви предлагам една рецепта за кюфтета с брюкселско зеле, където кюфтетата са комбинирани с един не чааак толкова широко използван продукт у нас – брюкселско зеле. За разкош в рецептата за пикантни кюфтенца с брюкселско зеле има различни зеленчуци и за лека пикантност съм добавила една супена лъжица пиперково пюре. То представлява паста от сладки и люти пипер и чушки. Купих го от Лидл преди време. Използвам го не просто за лека пикантност на ястието, но също и пиперковото пюре сгъстява леко соса на ястието.

 

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вашата-месарница

Пуешките бутчета трябва да се „готвят“ по-дълго време отколкото пилешките. По тази причина аз предварително леко ги посвърявам в подсолена вода и след това практически можете да приготвите всяка рецепта с пилешки бутчета и да ги замените с пуешките.

Така приготвих и пуешките бутчета с гъби и праз – като предварително ги сварих леко и след това в един плик за печене ги запекох заедно със зарзавата.
Вижте още идеи за рецепти за пуешки бутчета:

Пуешки бутчета с гъби

Пуешки пържоли с размачкани картофи на фурна

Пуешки бутчета целогодишно можете да си купите в София от магазини Вашата месарница. Vashata_mesarnica

Знаете, ли че холандците са майстори на граховата супа… Приготвят я по уникален начин като смачкват част от граха. Аз обаче в тази рецепта ви предлагам отново да смачкаме една част от граха, но да не е под формата на супа, а по-гъстичко – като яхнийка.

Останалото е лесно – изпичате джолана и след като изстине се нарязва на кубчета – една част от които се прибавят към самата яхния, а останалите за декорация отгоре при поднасянето.

Вижте как да приготвите тази грахова яхния с джолан! Аз лично използвах боб от буркан, но още по-вкусно би било, ако използвате пресен грах.

Ако сте почитатели на граха вижте още:

Грах с домати

Крем супа с грах и картофи

Млечно телешко с грахово пюре

Пилешко с пресен зелен грах

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Замисляте ли се какво да приготвите за Коледа вече? Ако нямате как да приготвите цяло прасенце, можете да приготвите котлети от младо прасенце, които да направите с праз и гъби.

Можете да ги направите на тиган, но все пак заради кожата стават една идея жилави и затова препоръчвам леко да ги задушите в бульон накрая. Така ще се топят в устата.

Малки прасенца можете да намерите във Вашата месарница.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още идеи със свинско месо:

Свински ребърца със сос Якитори

Свински шницел с картофи

Свинско в сок от нар

Свинско контрафиле в сос от синьо сирене

 

Какво е шилешко месо всъщност? Шилешкото месо е месото от шилешкото или иначе казано месо от по-старо агне, което е до една година. На практика агнешкото месо е по-крехко от шилешкото и по тази причина е предпочитано от много хора, но пък не през цялата година можем да намерим агнешко месо. По тази причина сега е сезонът на шилешкото и можете да му се насладите, стига да бъде приготвено добре, без да става жилаво.

Редица домакини третират шилешкото месо като овчето и го мариноват от предната вечер, но според мен тайната на приготвяне на шилешкото месо се състои в дългото му печене на ниска температура. Моят опит показва, че е добре месото да се нареже на парчета и след това да се запържи в мазнина.  Може преди да запържите месото да го окрехкотите с инструмент за окрехкотяване. След това според моята сполучлива рецепта за печено шилешко гласи, че месото се залива с бульон и се пече първо половин час на 200 градуса. След това се намаля фурната на 150 градуса и шилешкото месо се пече още поне 3 -4 часа. При необходимост се добавя допълнително бульон.

Шилешко месо можете да намерите в по-добрите месарници.

Vashata_mesarnica

Харесайте страницата ни във фейсбук – Merudia.bg

Вижте още:

Печено ярешко бутче с моркови и праз

Заешко контадино

Агнешка супа с коприва

Pin It

Бързам да си призная – идеята за тази рецепта за ярешко бутче не е моя! Приготви я нашият бъдещ кум – Виктор при последното ни гостуване у тях. Макар много хора да не харесват миризмата на ярешкото месо и се стресират от приготвянето на ярешко като цяло, смело мога да кажа че, ако пробвате тази рецепта за печено ярешко бутче няма да съжалявате.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Заешко контадино

Свински джолан в гювеч

Свински джолан с прясно зеле и боб

Агнешки котлети със спанак и сирене

Pin It
triagalni_banichki_s_gabi_i_kori_Harmonica

За баничките като че ли няма сезон. Плънката варира, но уникалното ухание от печката е все така примамливо. Толкова богата на аромати е и плънката, която ви предлагам в тази рецепта.  В нея задуших праз, добавих пресни печурки, натрошена печена чушка сложих пресен магданоз. Цялата тази вкусотия „пакетирах“ в ръчно точени и теглени кори за баница Хармоника. Опитвали ли сте от корите Harmonica? Нямат нищо общо с онези, с които използваме през последните години! Вкусът на корите Harmonica ме връща назаааад в училищните ваканции, когато ходих на гости на баба ми! Ех, че хубаво!

Минути след като триъгълните банички бяха изпечени – изчезнаха. Добре, че успях да направя снимка!

Харесайте фен страницата на сайта – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Баница – как се прави баница стъпка по стъпка

Банички – охлювчета с извара и спанак

Бърза баница по великотърновски с колбас и мерудия

Pin It
сарми с кисело зеле и праз

Зелевите сарми са едно от най-типичните ястия за зимата. Най ми допадат, когато ги приготвя с листа от кисело зеле, но можете да пробвате и с прясно зеле. В този случай само трябва да обработите зелето предварително като да попарите листата.

По отношение каква кайма да използваме за зелеви сарми – класиката си е да се сложи телешка кайма на сармите, но в този случай стават по-сухи. За сметка на това и по-диетични. Аз лично предпочитам кайма смес – телешка и свинска.

Подправките за сарми са черен пипер, червен пипер и аз добавям по малко кимион (ако не харесвате тази подправка, можете да я пропуснете). Някои им слагат канела, но на мен канелата ми допада повече за постните лозови сарми. По желание можете да ги поръсите с нарязан на ситно пресен магданоз.

Ето как се правят зелеви сарми…

Не забравяйте да харесате Фейсбук страницата ни – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
svinksi_gardi_na_furna_s_oriz_i_spanak

Коледа наближава и тези, които не постят все по-често прибягват до по-питателните рецепти с повече месце. Рецептата за свински гърди с ориз и спанак е точно такава.

Аз лично предпочитам първо леко да сваря гърдите, като след като първоначално водата заври, я изхвърлям и доливам нова. После бульона го използвам за самия ориз. По отношение на подправките добавям магданоз, девисил, щипка домати на прах, черен пипер (или шарен пипер) чесън, съвсем малко асефатида.

Pin It
pastarva_na_furna_s_pecheni_domati

Никулден наближава и аз все по-често преглеждам рецептите с риба. Пъстървата си остава една от най-популярните риби в магазинчето за риба до нас заради доброто съотношение цена-качество(вкус). Реших да я изпека на фурна, като след като я осоля я напълвам със сурови орехи. Харесва ми комбинацията от ядковия вкус с този на рибата. Като гарнитура сложих печени домати, които през лятото използвам за любимата ми доматена супа. Към тях аз прибавих и гарнитура от зелена салата, както я приготвих тук, но вие можете да не я приготвяте.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Списък рибни магазини в София

Подправки за риба

Pin It