zadushena_kladniza_s_presen_luk_i_karnache_varhu_arabska_pitka

Преди да са ни погнали адските жеги ви предлагам не толкова леко, но пък изключително богато на аромати ястие. Рецептата се приготвя бързо и ви дава още една идея за арабските питки, в които мислехте да свиете по един домашен дюнер.

Арабски питки можете да намерите в повечето места, където приготвят арабска храна, продават ги обикновено по 10 – има по-малки и по-големи. Също така, даже на по-ниска цена, можете да си ги купите от някои от арабските магазини на женския пазар. Един от любимите ми магазини, когато става въпрос за арабски стоки е Дубайска шатра – намира се на ул. Цар Симеон 104 в София. Тук можете да видите едно клипче, на което са показани част от продуктите, които се продават в магазина. Ако го посетите просто ще се почувствате все едно сте в Ориента. Вълшебно!

Pin It
podarazi_ot_palachinki_sas_solena_planka

Признавам, че идеята за рецепта за палачинки с пилешко-доматена плънка не е моя, а на Деан. Той приготвя пълнежа за палачинките за втори път, но първи пропуснах да направя снимки. Единственото, с което се включвам аз е аранжирането на самите палачинки.

Ако не ви се върти тигана да правите палачинки, ето как можете да си направите няколко виртуални – тук.

Pin It
brokoli_s_shunka_i_kartofeno_pjure_na_furna

Обожавам броколи! За жалост на пазара до нас последните седмици нямаше броколи. Единствените, които видях ги купих, макар да осъзнавах, че не са от най-добрите. Леко бяха пожълтяли, но пък за сметка на това, продавачът, от когото почти всеки ден пазарувам ми оферира много добра цена за тях. И така, със смесени чувства си тръгнах от пазара, но все пак бях щастлива, че ще приготвя любимите броколи.

 

spaghetti_s_cherni_midi

Днес ще ви предложа едно класическо италианско „primo piato“ – основно ястие с паста. Рецептата за спагети с миди се приготвя бързо и е зключително вкусна, стига мидите да са пресни.

Избягвам да купувам замразени миди, вкусът им дори не се доближава до този на току що изкараните от морето. Когато избирате миди за предпочитане е да ги купувате от добри рибни магазини или поне от специализираните щандове за риба в големите вериги. Гледайте за срока им на годност и не забравяйте, че мидите могат да се ядат сурови в рамките на деня, в който сте ги купили или до 2 – 3 дни – варени. Купувайте миди, съхранявани в хладилник или в лед.

midi_led

Баща ми е рибар и като дете си спомням как едно лято бяха изкарали толкова много миди, че нямаха изяждане. Наложи се майка и татко да ги консервират. Дали съм усетила хрупкането на пясък по зъбите, дали съм преяла с миди, дали детският ми вкус е бил по-различен, но години на ред не исках да чуя за миди.

В тинейджърските ми години, когато със съучениците ми започнахме да ходим сами на море си спомням как се престраших да опитам салата с миди в един ресторант в Несебър. Преоткрих вкуса им наново и сега наваксвам „пропуснатите“ години без миди.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Миди на фурна с чеснов сос

Ризото с миди

Миди яхния

Размечтах се за Франция вчера, за аромата на прясно изпечена франзела идващ от миниатюрните пекарни в пресечките на Шанз-Елизе. За Париж – един от най-романтичните градове, с вековни традиции е кулинарията.

Дали това, че французите правят най-добрите парфюми в света е повлияло и на факта, че правят едни от най-ароматните хлябове и тестени изделия, които съм опитвала някога?

Ах, тази франзели (или още се наричат багети)! Можете да намерите изключително малки франзели – по 7-8 см. Французите ги хапват често за закуска с масло и различни сладка. Някои франзели, известни още като багети достигат до 80-100 см. Когато ги продават в пекарниците често ги срязват на две и така ги пъхват в хартиените пликове.

Чесновата багета с подправки прекрасно се съчетава с различни зеленчукови крем супи. Може да сервирате хрупкавите резенчета вместо кротони или препечени филийки.

Харесайте страницата ни във фесйсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg.

 

 

cannelloni_sas_zelenini_i_kaima

Канелоните представляват са паста с формата на цилиндър.

cannelloni

Приготвят се пълнени и отгоре полети със сос – най-често бешамел. Такава е и тази рецепта за канелони със спанак, киселец, пресен лук и кайма.

Ако ви се хапва паста, а не можете да намерите канелони наблизо, можете да използвате плънката с кайма и зеленини и да заместите канелоните с кори за лазаня. Ето и още други рецепти за паста:

Спагети карбонара – оригинална рецепта

Пене с гъби и бекон

Букатини ал аматричана

Спагети със свинско рагу и чери домати

Талиатели с трюфели и сметана

 

Представям ви една рецепта, която е изключително простичка за приготвяне, популярна най-вече в Рим, за който скоро ви писах тук. Има десетки интерпретации на паста с карбонара, но аз ще ви покажа класическата, най-семплата. И ще ви обясня защо тя се приготвя само с яйца и бекон. Никакви чушки, кисели краставички, домати, морковчета не се добавят в тази паста.

Легендата разказва, че „спагети карбонара“ първоначално са приготвяли италианците, които са добивали дървени въглища (от итал. carbonaio) през втората световна война. Това са били изключително тежки години и за това работниците са използвали най-евтините продукти – паста и яйца и са добавяли по съвсем малко бекон, за да не са абсолютно постни спагетите.

Да, спагетите! Спагети е най-подходящият тип паста, който можете да използвате за тази рецепта.

Ето и как се приготвя:

 

kareta_po_shumenski_varhu_djidji_papa

Днес, 11 май, е празникът на Шумен и по тази причина реших да приготвя карета по шуменски върху джиджи папа. Рецептата е изключителна популярна в шуменския регион и карета по шуменски се предлагат почти във всяка механа или ресторант. Джиджи папа, бързам да уточня всъщност са пържени филии на „шуменски“. Хиляди са версиите за етимологията на „джиджи папа“, но честно казано, но може би единствената, която до някъде ми допада е, че „джиджи папа“ произхожда от името на готвачката на папата Джозефина, която приготвяла пържени филийки на папата – и от там – „джиджи папа“. Дали папата похапва пържени филии и дали му готвят жени, не мога да се ангажирам, но такава е легендата.

Между другото само преди няколко дни в блога ви разказвах за последното ми пътуване до Италия и как видях папата в неделя на балкона на площад Свети Петър.

Но да се върнем в Шумен и рецептата за карета по Шуменски. В Шумен (където съм родена) всъщност направих първите си кулинарни стъпки. Спомням си бях съвсем малка – може би втори, трети клас, когато майка ми ми подари първата кулинарна книга с посвещение 🙂 Ще я снимам и ще ви я покажа. Разбира се, карета по шуменски далеч не беше първото ми кулинарно произведение, но за сметка на това бях богиня на сандвичите 🙂 Сандвич с повече от 3-4 продукта за топинг си беше вече тежката артилерия. Класиката си беше сандвич с луканка и кашкавал. Смешно ви е, но луканка не се намираше току-така, а и се режеше трудно. А и хлябът не се продаваше нарязан, това също беше допълнително усилие 🙂

Ето и рецептата:

Pin It

Както навярно сте забелязали пастата ми е слабост във всичките и разновидности –  спагети, талиателе, пене, фарфале, лазаня, букатини.

За пръв път в блога ще ви представя една рецепта с пене ригате. Пене ригате са този вид паста – цилиндрична, скосена в двата края като моливчета. По-специфичното обаче е, че имат по протежението си вдлъбнати линии (от итал. rige), от където идва и „ригате“. Паста тип ригате е изключително подходяща за по-воднисти сосове, тъй като сосът може да проникне в тези вдлъбнати пространства.

По-кремообразните и по-гъсти сосове са изключително подходящи за паста, която не е ригате – напр. спагети, талиателе, класическото пене (без rige).

В моя случай можех да използвам и паста от типа на спагетите, тъй като сосът не беше от най редките, но пак се получи изключително вкусно. Пастата не стана нито суха, а точно както трябваше.

Ха, щях да забравя! Каквато и рецепта с паста да подготвяте не забравяйте – пастата трябва да бъде „ал денте“ – да не бъде разварена, а да оставя леко по зъба (от итал. al dente). Общо взето, за да я приготвите по тази начин трябва да я оставяте да ври около минута по-малко, отколкото пише на опаковката. Разбира се, най-сигурният начин е да я опитате.

Рецептата за пене ригате с гъби и бекон можете да я намерите отдолу:

 

Все повече зеленина има по пазарите. Отдавна всъщност има коприва, но от гръцката, нашата излезе наскоро.

От деца вярвам и на вас са казвали -„Яж коприва, много е полезна, съдържа желязо!“. И това е самата истина. Много хора я използват за чай и подценяват кашите, супите и апетайзерите с коприва.

По тази причина искам да ви дам една идея за рецепта за пролетно предястие с коприва. Можете да използвате рецептата с коприва, както за апетайзър, така и като гарнитура към основното ястие.