Тази сутрин в 8 без 10 чух, че Михаел се е събудил и си бърбори нещо в неговата стая 🙂 Станах, отидох при него, гушнах го и после му оставих няколко играчки да се занимава докато стане време за закуска (8:30). Реших до „уплътня“ този половин час като направя една бърза домашна сладоледена торта?
Как се прави домашна сладоледена торта? Отговорът е – лесно и бързо 🙂 И така – аз имам всички необходими продукти за сладоледената торта, оставаше само да ги „сглобя“. Натроших маслените бисквити на ръка (можете да използвате и чопър, но така става по-домашна на вид тортата :). Бързам да уточня, че съставките са за торта в тавичка с подвижни стени с диаметър 18 см.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Най-шоколадовият сладкиш

Шоколадови бонбони с орехи

Лешниково-шоколадов фъдж с ром

Вижте как се приготвя домашна сладоледена торта:

 

За рецептата за печени орехи с кафе и канела е добре да се използва кафе с повече Арабики в състава си, защото са по-ароматни и не толкова силни – Jordani BAR Espresso. За още повече аромат и вкус на кафе добавете и малко разтворимо кафе на прах. Ако имате по-едри парчета орехи (например половинки) използвайте тях, защото стават по-красиви и апетитни. За да приготвите хрупкави и ароматни печени орехи с кафе и канела ще ви е необходима хартия за печене.

Получава се интересен вкус, който напомня за кекс или тирамису и най-вероятно печените орехи с кафе ще бъдат чудесна добавка към крем с Маскарпоне.

Вижте още идеи за рецепти с кафе:

Желирани бонбони с кафе за пораснали деца

Дребни сладки с кафе и мед

Лозови сармички с кафе

Къпкейкове с нес кафе

Този десерт навярно ви напомня на чийзкейк. Да, истината е,че е много подобен, но разликите все пак са няколко. На първо място продуктите на пластове са наредени в купичка за крем. Лесното в случая е, че блатът не се пече, а плодовете директно се слагат отгоре цели (вместо малини можете да използвате ягоди, горски плодове, кайсии, праскови – според сезона). Разбира се можете да сложите и любимото ви сладко или мармалад. Основата е направена от смлени бисквити, мляко и масло, а белият пласт от крем сирене, извара, пудра захар и ванилия.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Чийзкейк с шоколадов ганаш

Чийзкейк с ягоди и горски плодове

Сигурно се чудите откъде идва лимоновия аромат в тези сладки, при положение, че в рецептата няма лимонов сок. Тайната е в новите за българския пазар лимонови корички – Финес на Dr.Oetker (Доктор Йоткер). Божествени са! Просто съм влюбена в тях! Използвах ги наскоро и за приготвянето на козуначени кифлични. Ароматните лимонови корички можете да ги използвате за торти, дребни сладки, мъфини, козунаци, напитки…

Ароматът на лимон от лимоновите корички на Dr.Oetker, в комбинация с ваниления аромат от ванилената захар пак на Dr.Oetker си партнират отлично с маслото, орехите и бадемовото брашно в рецептата.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Какаови сладки с орехи и сушени череши

Сладки с рожков и бадеми

Сладки с мюсли без печене

Pin It

Ваниленият аромат в тази рецепта за крем идва от бурбонската ванилова захар на Dr. Oetker. Тя представлява смес от фино смлени шушулки от Бурбонска ванилия и захар. Изключително подходяща е за различни кремове и десерти.

Тънкият момент в тази рецепта е да внимавате кремът с ванилията да не се пресече. Ако все пак това се случи, сложете го на водна баня и бъркайте интензивно.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Кокосов крем с ягоди

Кокосов тапиока крем с печени дюли

Крем с къпини и бял шоколад

Летен крем карамел с праскови

 

Pin It

Зимата наближава и идва ред да се ориентираме към рецептите с плодове, които се намират по-лесно през зимата. Макар да го има целогодишно, кивито принципно е такъв плод. Ето и как той приятно се комбинира с шоколадовия вкус на рулото.

Разбира се, вместо киви можете да използвате и други плодове – например банан.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Най-шоколадовият сладкиш

Следобеден сладкиш “Меланж” с физалис

Шоколадов сладкиш с парченца шоколад и кафе

Американски сладкиш

Pin It
domashen_techen_shokolad_kakto_v_detstvoto

Домашният течен шоколад е един от най-любимите ми десерти от детството. Спомням си дори формата на чашките, в които се сервираше. Сещам се и как нямах търпение да се стегне в хладилника, а исках да го хапвам още горещ.

Реших да пробвам да го приготвя, но нямах класическата рецепта за домашен течен шоколад. Взех рецептата за домашен шоколад на майката на Деан. Стана много вкусен, една идея по-тъмен от този в детството ми. В нейната рецепта за течен шоколад има и ванилия (записала съм в съставките), аз обаче не я добавих, защото обожавам аромата на какао и не исках той да ми се премесва с нищо друго.

Получи се добре!

Ако сте любители на шоколада, ето още няколко идеи:

Шоколадов мус

Шоколадов крем с капучино 

Домашни шоколадови бонбони

Чийзкейк с шоколадов ганаш

Шоколадов фъдж с лешници

Харесайте страницата ни във Фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Pin It
tapioka_krem_s_djuli

В сезона на дюлите е престъпление за мен да не направя печени, карамелизирани дюли.  Ароматът им ми напомня за детството и баба ми, която имах чувството, че можеше само на дюли да живее. Спомням си как нареждаше дюлите изправени на перваза на прозореца и винаги стаята й ухаеше на плодове.

Ако сега е сезонът на дюлите, то за тапиоката сезон няма. За това ви предлагам една рецепта с тапиока – десерт с аромат на кокос и запечени дюли. Десертът с тапиока има много елегантен и изискван вкус.

Тапиоката представлява малки бяло-жълтеникави зрънца, които се използват както за сгъстяване на супи, ястия, така и за превъзходни десерти. Десертите с тапиока и мляко някои българи асоциират с мляко с ориз, но текстурата на ориза и тапиоката като се сварят е различен. Кремът с тапиока е вкусен както топъл, така и когато се охлади, така че опитайте и двата варианта.

За щастие тапиока се внася и у нас и все повече хора я използват, за това скоро ще пиша подробно за нея!

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
rezepta_milinki

Може да срещнете десетки рецепти за милинки, но тази рецепта за сливенски милинки отнема най-малко време и резултатът винаги е гарантирано-отличен. Знам я от Ива от сп. Меню. Даде ни я на курса за хляб, който беше преди няколко месеца, като аз я адаптирах малко, защото дали от брашното, което ползвам или не знам от кое, количеството на водата в нейната рецепта ми е малко много. За това аз съм записала 200 мл вода, но ако ви се стори малко, добавете още. От тогава съм я приготвяла поне 5-6 пъти и тъй като милинките изчезват още от тавата докато са горещи, никога не успявам да ги снимам. За това снощи като започнах да пиша тази рецепта реших да използвам снимка на Злати, която прилага същата рецепта 🙂 Разликата е, че на снимката тя ги е поръсила с подправка. Въпрос на избор! Също можете да добавите сирене или да ги приготвите – без!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Тази сутрин обаче се засрамих и си казах, че все пак трябва да приготвя тази рецепта за милинки и да ги снимам, че иначе е срамота! Та ето какво се получи:

naj-vkusnite_milinki_na_sveta

Ако искате бърза закуска, а нямате толкова време за втасване на тестото туктук и тук можете да намерите интересни идеи.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Милинки с кисело мляко

Питки със сушени домати и пармезан

Пита слънце

Пита слънце – II вариант

Пита слънце – III вариант

Pin It
torta_s_aronia_izvara_i_kafe

Ето и един сладкиш, който моята съквартирантка – италианка приготвяше преди години и го наричаше торта. Нека всеки да го нарича както иска, но десертът е с изключително интересен вкус.  Плодчетата арония носят свежест на тортата, а силният аромат на кафето е силно тонзииращ. Аронията придава лека екзотичност на сладкиша и го прави изключително полезен (няма да се спирам на полезните действия на аронията – по гръцка митология в подготвителен клас учителката ни отдели предостатъчно време на питието от арония, което пиели боговете на Олимп). Лепкавостта на сладкиша е от сиренето – можете да го приготвите с извара (безсолна) или с рикота – сирене, което всъщност представлява изварата от пекориното. Първият път когато опитах сладкиша на италианката ми се стори недостатъчно „бухнал“ – очаквах да е като кекс, но всъщност няма от какво да бухне, тъй като не се използват набухватели. Аз все пак сложих половин доза брашно за кекс (с набухвател), но изварата е прекалено „тежка“ и пак се получи сладкиша ми по италиански.

Pin It