pechen_zaek_s_bira_na_furna

Много домакини избягват заешкото по ред причини, като основната е че смятат, че ще стане сухо като го изпекат. Ако заекът е див, наистина е необходима по-специфична обработка на месото, мариноване предварително (обикновено около една нощ), но зайците, които продават в месарниците не са толкова махнати и се приготвят лесно, а в същото време стават изключително сочни и крехки. Предлагам ви да приготвим печен заек с бира на фурна. Течността (бирата в случая), ще задуши заешкото месо и то ще стане приятно сочно.

Аз лично смятам, че бирата си върви добре с картофите, за това „мятам“ и някой друг картоф към заека във фурната.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Заешко контадино

Заешко на скара – изпитана рецепта

Заешко роле със сушени домати

Заешко със сини сливи и гъби шийтаке

Pin It
sladki_formichki_koteta

Бумът на сладките у нас е по Коледа – във всичките им разновидности – канелени, джинджър кукис, с ром, с ванилия, в портокалови корички и какво ли още не.

Снощи обаче бяхме на гости на едни приятели, които имат изключително симпатична малко принцеса и майката й иска да дава и дава домашни бисквитки и сладки вместо купени с много „Е“-та и различни неподходящи за малки деца (и не само) съставки вътре. Как да се справите със злоядите деца, особено с тези, които не искат да похапват плодове можете да намерите тук.

Та, аз изнамерих снимките на тези сладки, които не са типично коледни. Мисля, че са атрактивни за деца, особено с формата си – котета.

Тестото за формички за дребни сладки е универсално и може да се използва независимо в какви формички го изрязвате.

 

Pin It

Рецептата за закуска в чаша е изключително подходяща за хората, които постят.С оглед на използваните продукти рецептата е приложима за Петровия пост.

zakuska_v_chasha_produkti

Вярвам, че също ще се хареса на вегетарианците. Ако вкусът на закуската в чаша с авокадо не ви допада, можете да го замените с ягоди или манго, или всеки плод, от който можете да получите гладко и гъсто пюре.

Каня се да създам цяла категория с рецепти за пости, но ако някой забележи някаква грешка, да използвам продукт, например, който не е разрешен, моля да ми пише – в коментарите или на e-mail-а.

Pin It
medena_siomga_s_pramezanovi_asperji

На последния Никулден Деан приготви сьомга с мед на оребрения тиган и аз останах приятно изненадана. Имах леки резерви към котлетите от сьомга – някъде я бях хапвала и явно начинът, по който е била приготвила не ми е допаднал и все я избягвах. Запътвах се към рибния магазин уж за сьомга, а накрая приготвях пъстърва с майонеза и пресни картофи, скумрия с див чесън, оризови спагети по китайски със скариди и соеви кълнове или нещо други рибно.

След обаче опитът за сьомга с мед на тиган, мисля по-често рибата с интересен цвят да присъства в рецептите ми.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Сьомга с босилеково песто и сос тартар

Сьомга с девисил на фурна

Запеканка с картофи, пушена сьомга и червен лук

Рибна чорба със сьомга

Салата айсберг със сьомга и майонезен сос

 

Pin It

Преглъщате ли сладко, когато минете покрай продавачите на гевреци, онези в хартиените чували сутрин рано на път за работа?

Сега можете да приготвите повечко варени гевреци за всички в къщи. Предлагам ви рецепта за варени гевреци със сусам и варени гевреци с розмарин. Ако предпочитате пък класическите – не добавяйте нито розмарин, нито сусам 🙂 Можете да направите и от двата вида на веднъж… Можете също да оформите малки гевречета, които се схрускват буквално на две хапки, можете и да оформите по-големи варени гевреци – както ви допада повече.

Ето и варените гевречета със сусам:

vareni_gevreci_sas_susam

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Питки с нигела

Питки с топящ се кашкавал

Питки със сушени домати и пармезан

Ето, че сме в преходния сезон между зимата и пролетта и по пазарите няма кой знае какъв избор от зеленчуци. И да има те са обикновено безвкусни и „гумени“. Морковите и белучката обаче се оказаха моето спасение.

Ето как ги комбинирах в тази рецепта за пилешко със соеви кълнове и карамелизирана белучка.

Вижте още рецепти с пилешко месо:

Панирани пилешки гърди с кашкавал

Паста с пилешко и сметана

Пилешки бутчета в бекон

Пилешки бутчета със соев сос с гарнитура

Пилешки бутчета със сомак и чеснови белени домати

Пилешки гърди в доматен сос

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg