Lidl Bulgaria за пореден път обръщат внимание на блога ми и ме поканиха да сготвя нещичко за Великденския им каталог. Темата беше агнешко месо и предвид лимитираното време, което имам покрай Михаел напоследък реших, че най-бързото за приготвяне агнешко са котлетите. И затова реших да приготвя агнешки котлети със зеленчуци и цитруси.

Ето и няколко снимки от самото готвене или иначе казано (буквално) – от кухнята.

Благодарности на Лидл за предоставените снимки!

Харесайте страницата ни във фейсбук –https://www.facebook.com/Merudia.bg

Млечното телешко се приготвя много по-бързо, отколкото класическото телешко месо. В тази рецепта аз използвах ноазети от млечно теле и се получиха изключително приятни. Ако използвате друга част от млечното теле ще получите сходен резултат, но със сигурност ще ви трябва повече време за топлинна обработка.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg   Vashata_mesarnica

Вижте още рецепти с млечно телешко:

Мариновано млечно телешко на фурна

Млечно телешко с грахово пюре

Ребра от млечно телешко на фурна

 

 

Бърза рецепта за горещите летни дни и не само… Използвайте свежо пилешко месо (пилешки гърди), маслини каламата (или други, каквито обичате), както и пресни домати. Всички средиземноморски подправки са подходящи за рецептата за пилешко с маслини в доматен сос. Аз лично в пилешкото с маслини сложих риган, малко розмарин, дафинов лист, босилек, чесън.

Можете да използвате и микс от подправки със средиземноморско звучене. Тъй като маслините, които използват в рецептата бяха доста солени, сложих едва една щипка сол. Добре е е да опитате първо маслините и след това да прецените колко сол още носи пилешкото с маслини.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още:

Телешки ребърца с маслини

Дип маслини със сирене

Панирани пилешки гърди с кашкавал

 

Pin It

Какво по-хубаво от печено агнешко за Великден? Вие решихте ли как да приготвите агнешкото месо за празника? Предлагам ви една рецепта за печено агнешко бутче в тесто. Вярвам, че принципно и обезкостена плешка можете да изпечете по този начин, но плешката като цяло е по-мазна и резултатът ще е по-добър с агнешко бутче.

За да се изпече добре месото е добре предварително да запечете агнешкото месо и чак след това да го обвиете с тестото. При печенето използвайте решетка.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още:

Агнешка яхния (от агнешки врат)

Агнешки кебап

Агнешки котлети на фурна с картофи и моркови

Агнешки котлети с аспержи

Като чуете агнешко с картофи сигурно си представяте печено агнешко с картофи (най-често цяло бутче  или плешка) или пък агнешка яхния с картофи. Идеята за тази рецепта я взаимствах от списание GoodFood, където е наречена Агнешко с картофи Дофиноаз. Атрактивното в случая е начинът, по който са наредени картофите от една страна. Второто различни нещо е, че агнешкото месо се пече от предния ден и реално на втория ден се обезкостява, накъсва се на парчета и се пече заедно с картофите.

Аз промених малко рецептата по мой вкус. Едната промяна се състои в това, че не сложих цяла бутилка вино в ястието. Всъщност не сложих никакво вино. В оригиналната рецепта на Good Food към агнешкото с картофи се прибавя цяла бутилка червено вино, но аз лично го асоциирам с по-тежки меса, по-зимни рецепти и някак си не ми се връзваше. Още повече, че червеното вино винаги променя цвета на ястието. Така, че си го спестих.

Другото нещо, което направих различно е обработката на картофите. В рецептата агнешко с картофи Дофиноаз самите картофи се сваряват съвсем леко. Аз ги нарязах на тънко и ги наредих директно върху обезкостеното агнешко месо.

И последно 🙂 Аз използвах агнешка плешка (около 2,5 кг), както е по оригиналната рецепта за агнешко с картофи, но следващия път мисля да приготвя това ястие с агнешко бутче. То не е толкова мазно и реално се губи по-малко 🙂

Харесайте страницата ни във фейсбук –  https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още:

Агнешки котлети със спанак и сирене

Агнешки кюфтета с гарнитура

Агнешки стекове със зеленчуци

Уловена в студените води на източния Атлантически океан, филето на рибата сайда е един достъпен избор за напълно натурално рибно филе, което може да бъде печено, пържено или панирано. Благодарение на лекия си вкус и липсата на мирис, филето сайда е подходящо и за хора, които не харесват риба или са чувствителни към нейния характерен аромат. Този риба е добра алтернатива на пилешкото месо и в много ястия успешно може да го замени.

Поширането на риба е процес, при който филето (най-често навито на руло) се вари във вряла вода или друга течност без да кипва. В тази рецепта рибата се пошира в зеленчуков бульон.

Филе от сайда можете да намерите в рибни магазини Пуерто Рибко.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Филе от ципура със зелена салата с булгур и нар

Медена сьомга с пармезанови аспержи

Сьомгова пъстърва със сметана, синьо сирене и стафиди

Pin It

Бързам да си призная – идеята за тази рецепта за ярешко бутче не е моя! Приготви я нашият бъдещ кум – Виктор при последното ни гостуване у тях. Макар много хора да не харесват миризмата на ярешкото месо и се стресират от приготвянето на ярешко като цяло, смело мога да кажа че, ако пробвате тази рецепта за печено ярешко бутче няма да съжалявате.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Заешко контадино

Свински джолан в гювеч

Свински джолан с прясно зеле и боб

Агнешки котлети със спанак и сирене

Pin It

Обожавам патешко магре! И най-хубавото на магрето е, че стига да имаш качествени патешки гърди с кожа се приготвя относително бързо. Но подчертавам важно е патешките гърди да бъдат с кожа – в противен случай нищо няма да се получи.

Има няколко техники при обработката на патешките гърди преди да започне самото готвене. Аз тези специално ги купих от Метро замразени. Освен, че трябва да ги размразите добре, да ги измиете и почистите, важно е да нарежете кожата на патешките гърди на решетка (на ромбчета, баклавички – както искате) като внимавате да не я срежете до края, а само горната част. По този начин когато обработвате топлинно патешките гърди мазнината лесно ще се стопи и ще остане основно хрупкавата коричка от кожата на гърдите и няма да има мас. Аз лично след като съвсем леко намазня гърдите с 1 лъжичка зехтин ги осолявам и поръсвам с шарен пипер и добавям клонка босилек. Така фолирам гърдите и ги оставям за няколко часа в хладилника.

След това преди да започна да ги готвя ги изваждам поне час преди това от хладилника. в противен случай рискувате месото да се свие.

Най ми допада комбинацията от патешки гърди със сос от нар, но този път реших да изпробвам със смокини и се получи приятно. Но все пак сосът от нар си остава първенец. Ако искате да разберете как се прави сос от нар – пишете ми 🙂

Харесайте страницата на merudia.bg във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Магданозена поркета с орехи

Редено свинско

Pin It
svinski_shnizel_s_kartofi

Класическият шницел се приготвя от начукано на тънко телешко месо. Аз съм приготвяла шницели от кълцано месо (кайма) с картофи, които макар да са далеч от виенските стават много вкусни.

Аз панирах шницелите в яйце, брашно и галета с доста сухи подправки, но вместо телешко използвах свинско месо. И приготвих шницели от свинско месо 🙂

Смятам, че добре се получава, ако свинското месо е от котлет. Помолете още в месарницата да ви го нарежат на тънко като за шницели. Но колкото и да е тънко месото трябва все пак да го покриете с домакинско фолио и да го начукате с чук за месо. Накрая месото като е начукано се правят леки разрези по протежение на котлета и краищата леко се режат. Това се прави с цел котлетът да не се свие.

 

Pin It

Преглъщате ли сладко, когато минете покрай продавачите на гевреци, онези в хартиените чували сутрин рано на път за работа?

Сега можете да приготвите повечко варени гевреци за всички в къщи. Предлагам ви рецепта за варени гевреци със сусам и варени гевреци с розмарин. Ако предпочитате пък класическите – не добавяйте нито розмарин, нито сусам 🙂 Можете да направите и от двата вида на веднъж… Можете също да оформите малки гевречета, които се схрускват буквално на две хапки, можете и да оформите по-големи варени гевреци – както ви допада повече.

Ето и варените гевречета със сусам:

vareni_gevreci_sas_susam

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Питки с нигела

Питки с топящ се кашкавал

Питки със сушени домати и пармезан