Тиквата е един от най-полезните зеленчуци за есента и зимата и по тази причина не трябва да я подценяваме. Напротив, целенасочено тиквата трябва да присъства в менюто ни. Тиквата е полезна заради богатото си съдържание на витамини. Особено любопитно е съдържанието й на витамини К и Т, които не са особено популярни в останалите зеленчуци.
Има десетки рецепти с тиква и главното й предимство е, че се приготвя бързо и лесно. Можете да я приготвите на пара, печена, варена… Моят съвет е, ако варите тиквата във вода, след това да не изхвърляте бульона, а да го изпиете или да използвате за друго, защото голяма част от полезните й вещества остават именно във водата, в която е варена.
Едни от най-популярните подправки, които подхождат на тиквата са канела, индийско орехче, карамфил, джинджифил… Можете да подсладите тиквата както със захар, така и с мед, кленов сироп, меласа. Ядките и тиквата също се „харесват“. В тази рецепта за крем от тиква със стафиди и крем сирене съм използвала стафиди.
Ето още няколко идеи за рецепти с тиква:
Комбус – десерт с тиква и дренки
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Pin It