krem_ot_tikva_s_krem_sirene_i_stafidi

Тиквата е един от най-полезните зеленчуци за есента и зимата и по тази причина не трябва да я подценяваме. Напротив, целенасочено тиквата трябва да присъства в менюто ни. Тиквата е полезна заради богатото си съдържание на витамини. Особено любопитно е съдържанието й на витамини К и Т, които не са особено популярни в останалите зеленчуци.

Има десетки рецепти  с тиква и главното й предимство е, че се приготвя бързо и лесно. Можете да я приготвите на пара, печена, варена… Моят съвет е, ако варите тиквата във вода, след това да не изхвърляте бульона, а да го изпиете или да използвате за друго, защото голяма част от полезните й вещества остават именно във водата, в която е варена.

Едни от най-популярните подправки, които подхождат на тиквата са канела, индийско орехче, карамфил, джинджифил… Можете да подсладите тиквата както със захар, така и с мед, кленов сироп, меласа. Ядките и тиквата също се „харесват“. В тази рецепта за крем от тиква със стафиди и крем сирене съм използвала стафиди.

Ето още няколко идеи за рецепти с тиква:

Комбус – десерт с тиква и дренки

Крем супа от тиква

Печена тиква с мед и орехи

Коняк с тиква и канела

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Pin It
shokoladovo_leshnikov_fudge_s_rom

Може би съм споменавала и друг път, но като студентка ходих 4 поредни лета на студентска бригада в САЩ. Последните три бях в Сийсайд Хайтс в Ню Джърси. Освен смутито, друго изкушение, с което свързвам крайокеанското градче е шоколадовият фъдж. На крайбрежната улица имаше магазин за сладки лакомства, в който продаваха над 50 вида фъдж – шоколадов фъдж с бадеми, лешници, ванилов фъдж, фъдж с бонбони M&M, какъв ли не… За мен любимият си остана шоколадовият фъдж и сега ви предлагам една рецепта за фъдж, с която се получава не съвсем същия, но сходен фъдж на този, който се продаваше там. Онзи ставаше по-мек някак си, а моят се получи по-различен, но не остана 🙂

 

Pin It
orizov_puding_s_kafe

Ако някой ви каже „десерт с ориз“ първата ви асоциация ще бъде най-вероятно – мляко с ориз. Но със съставките на сютляша (така се нарича млякото с ориз в някои краища на България) може да се експериментира много. Точно за тези от вас, които обичат да изпробват нови неща в кухнята е тази рецепта с кафе. Този богат на аромати пудинг с ориз съчетава свежия плодов вкус на портокала, с нежната ванилия и силния аромат на кафето. Десертът с ориз и кафе е изключително лек и нежен. Насладете му се!

Pin It
sladki_formichki_koteta

Бумът на сладките у нас е по Коледа – във всичките им разновидности – канелени, джинджър кукис, с ром, с ванилия, в портокалови корички и какво ли още не.

Снощи обаче бяхме на гости на едни приятели, които имат изключително симпатична малко принцеса и майката й иска да дава и дава домашни бисквитки и сладки вместо купени с много „Е“-та и различни неподходящи за малки деца (и не само) съставки вътре. Как да се справите със злоядите деца, особено с тези, които не искат да похапват плодове можете да намерите тук.

Та, аз изнамерих снимките на тези сладки, които не са типично коледни. Мисля, че са атрактивни за деца, особено с формата си – котета.

Тестото за формички за дребни сладки е универсално и може да се използва независимо в какви формички го изрязвате.

 

Pin It

Запалих се по френските галети още първия път, когато бях във Франция. Заобикнах както сладките, така и солените.

Френската кухня винаги ме е респектирала и едва тази зима за пръв път се престраших и приготвих моя първи галет със сирена, патладжан и сушени домати. Франция е магия от вкусове. В един от постовте си преди няколко седмици ви разказах и за багетите по Шанз-Елизе и ви предложих една рецепта за френска чеснова багета с подправки. Определено Париж е от „вкусните дестинации“, наред с Рим и италианската кухня там.

Засърбяха ме ръцете, както се каза, приготвих маслено тесто и ето какъв галет със сушени плодове спретнах.

chereshovo_mohito

Оригиналната рецепта за мохито включва 5 съставки – мента, бял ром, пудра захар, лайм и газирана вода. В моята рецепта за черешово мохито пак запазвам броя на ингридиентите, но премахвам лайма и на негово място слагам череши. Вместо обикновена газирана вода използвах Devin Fresh ягода и гуава – за още по-плодов аромат на напитката.

 

Получи се особено освежаващо!

yagodovo_tiramisu

Замислих се как мога да избягам от класическата рецепта за тирамису и имах две снования да го направя. Едното беше, че пазарите и магазините са пълни с божествени плодове и идеята ми беше да направя някакъв по-плодов десерт. А другият, по-основателен аргумент е, че не обичам кафе. И не пия кафе. И изключително рядко го използвам в кухнята.

И какво мислите се получи след като имах бишкоти, не исках кафе и беше сезонът на ягодите – разбира се – ягодово тирамису без кафе.

Получи се божествено, за жалост обаче не можах да направя подобаващи снимки след като тирамисуто е стегнало в хладилника, защото просто не беше оставено да стегне. Час след като го направих в стъклената купа нямаше нищо. Само няколко дръжки на ягодки от украсата 🙂 Но какво по-хубаво от това!

Ето още една идея за пролетен десерт с ягоди – ягодова корона.

 

Pin It