Рецептата за тази норвежка салата със скариди е на Даниел – норвежкия шеф готвач, за когото ви писах вчера. Научих я на кулинарната работилница, която беше едно от събитията по повод Дните на норвежката морска храна в София. Публикувам я 1:1 както я имам от него, защото наистина никакви корекции не са й необходими. Норвежката салата е идеална за предястие. Купих норвежките скариди от Метро. Отбих се във Vino Orenda и обясних на Асен (и на баща му) какво ще приготвям и те ме посъветваха с какво вино би се съчетаe предястието най-добре. Колебанията ми бяха между розето на Maryan – Sence of Tears и Сарва 2013 на Драгомир. Макар да съм влюбена във вината на Maryan този път реших да опитам нещо нови и се спрях на розето на Драгомир. Успешна комбинация според мен!

Вярвам, че норвежката салата би си подхождала и с водка – какво навярно биха я сервирали в Скандинавската държава! Трябва да се пробва!

И така! Хайде да запрятаме ръкави и да влизаме в кухнята да готвим!
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Вижте още:
Брускети със скариди и зеленчуци
Скариди с дъх на Гърция

Рецептата за супата с пиле, скариди и кокосово мляко е алтернативна и различна. Допускам, че традиционалистите няма да я харесат, но ако обичате да експериментирате – съветвам ви да опитате. Пилешкото месо е от пилешки гърди, които предварително сварявам и нарязвам на кубчета. Скаридите, които използвах бяха дребни, замразени коктейлни скариди. Ако имате по-едри, може да използвате тях като ги нарежете на парченца. И в двата случая трябва предварително да обелите и да почистите скаридите за супата.

Кокосово мляко вече лесно можете да намерите вече лесно – продава се в повечето големи хранителни вериги на стелажите с азиатски продукти.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още:

Грузинска супа Харчо

Кашкавалена супа

Крем супа от авокадо с шампанско, сметана и копър

Като студентка в САЩ, за първи път, когато отидох работих на две места. След като приключих работа на летището в Лос Анжелис, пътувах до Санта Моника, където правех сандвичи в Subway. Любопитно ми беше, че много хора желаеха в сандвича им да бъде добавено авокадо (срещу 50 цента).

За пръв път там проядох авокадо и нещо повече – хапвах авокадо почти всеки ден. Авокадото в Калифорния е уникално – голяма част всъщност беше внесено от Мексико. Като си дойдох в България на няколко пъти купих авокадо и бях втрещена от разликата. Нямаше същия аромат тукашното, не ухаеше така както авокадото в Калифорния, да не говорим, че беше неузряло… Хайде, има трикове как да „узрее“, но с другите неща не можех да се примеря. И така изключих авокадото от менюто и сега за пръв път след няколко години купих авокадо. Оставих го няколко дни у дома, за да омекне и ето какво приготвих – парти хапки с авокадо. Към коктейлните хапки прибавих и скариди, които мисля, че изключително успешно се съчетават с авокадото.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Брускети със скариди и зеленчуци

Скариди с дъх на Гърция

Оризови спагети по китайски със скариди и соеви кълнове

Pin It
zoya_gaydarova_eurocatering

Зоя Гайдарова е управител Eurocatering на една от утвърдените кетъринг компании у нас. Те се грижат за храната на едни от най-мащабните събития – като старта на Big Brother, Коледно парти на Mtel, кетъринг за концерта на Roxette, 20 години ШЕЛ България и т.н. В същото време Еврокетъринг изпълняват и индивидуални кетъринг проекти за сватби, годишнини, рождени дни, ревюта, шампионати, презентации, семинари, фирмени партита и какво ли не. Ако имате нужда от кетъринг фирма, просто им се обадете и ще видите как ще ви дадат съвет за кетъринга на вашето събитие, без да се налагат. Запознах се със Зоя  на събитието Ideal Standard Баня на годината и я поканих да си поговорим за тънкостите при поръчване на кетъринг, каква храна и какво количество да поръчаме… Накрая Зоя ни споделя и любимата си кулинарна рецепта!

С какво трябва да се съобразим когато поръчваме кетъринг?

Когато поръчвате кетъринг, едно от основните неща които трябва да знаете е репутацията на фирмата, тя трябва да бъде доказала се на пазара и с голям опит в областта. По този начин ще избегнем риска от провал на мероприятието, лошото обслужване и некачествената храна.

Как да преценим колко храна да предвидим, когато поръчваме кетъринг?

Когато поръчваме кетъринг трябва да се съобразим с това колко време ще продължи мероприятието ни. Препоръчително е да изслушаме съветите на мениждъра на кетъринг компанията. Това е човек, който ежедневно се занимава с организиране на събития и ще ни даде правилния съвет за количеството храна необходимо за нашето меропрятие.

Какво най-често се поръчва?

Това зависи от спецификата на събитието, дали говорим за сутрешна презентация, обеден коктейл или вечерно мероприятие. За по-кратки евенти се поръчва главно студени хапки и сладкиши. При по-продължителни се включва и топла секция. Напоследък се набляга на по-диетична и БИО храна.

Какво включва менюто на едно събитие от типа на старта на новия ВИП Брадър?

Звездите в България са много взискателни и затова ние се съобразихме с техните вкусови предпочитания. В менюто имаше селекция от френски сирена поднесени с бели , червени вина и розе. Като студени предястия се поднасяха перли от сьомга, хайвери и прошуто. Също така скариди и морски дарове. Разбира се не пропуснахме и десертите – превъзходният ни италиански крем Пана кота с малиново сорбе и черен шоколад.

Ако ти трябва да структурираш примерно меню за сватба, как би изглеждало?

Сватбата е много лично събитие, предварително бих поговорила с главните герои – булката и младоженеца и след това бих създала специалното меню за тях. Сватбеното меню ще съдържа, първоначално малко аперативни миниатюри, след което свежа и лека салатка, изискано основно ястие, плато с вкусно следястие и разбира се плодове и десерт, гарнирани с чаша шампанско или вкусен ликьор.

Кое е най-нетипичното събитие, за което са наемали Eurocatering?

Ооо … те са много, ако тръгна да разказвам няма да ни стигнат редовете..
Първо да подчертая Еврокетъринг е фирма с богат опит в областта на кетъринг услугите. Ние организираме събития от всякакъв тип от малкото семейно тържество, до големия корпоративен проект .
Като нестандартни събития бих посочила, организирането на Виенски бал, Октобър Фест за наш клиент, сватба на скалите край морето, кетъринг за концерти на известни звезди и много други.
Всяко едно от тези събития изисква подходяща декорация и костюми, специфични храни и напитки, поднесени с много артистичност от нашия професионален екип, за да пренесем клиента на мястото където е пожелал да бъде.

А най-любопитното ястие, което са поръчвали ваши клиенти?

Ястие с крокодилско месо, което се получи ужасно вкусно.

Кое е събитието, за което мечтаеш да работиш?

За мен всяко събитие е мечта, която заедно с екипа на Еврокетъринг реализираме успешно. Готови сме да сбъднем мечтите на всеки клиент.

Би ли споделила любимата си рецепта?

Да! С най-голямо удоволствие, тя е любима не само на мен, но и на моя син и прекрасния ми съпруг.

Pin It
skaridi_garciq

Казвала съм ви и преди, че обичам Гърция, гръцката кухня, атмосферата, която умеят да създават, когато седнат около масата. Миналата седмица ходих в Yamas – гръцки ресторант в широкия център на София с отлична кухня, обслужване и (за качеството, което предлагат) приемливи цени. Скоро ще пиша подробно и за това, защото си заслужава да се докоснете до това преживяване, но по-важното е, че ходенето в Ямас като че ли активизира гръцкото в мен (едната ми прабаба е гъркиня)! Две поредни вечери приготвям гръцка кухня у нас, полята с узо и озвучена с гръцки парчета (не толкова комерсиална музика, колкото по-скоро старите гръцки класики, които можете да чуите в стилните таверни по гръцките острови или в атина, например).

Искам да ви споделя една от рецептите, които приготвих предната вечер, която вярвам приятно подхожда на гръцкия дух. Добре е когато се готви с вино, да се използва за рецептата виното, което ще се консумира с ястието ( а не от това вино в кутиите, на което пише „вино за готвене“. Аз обаче реших да поднеса скаридите, заедно с гръцка салата и узо и за това за приготвянето има използвах анасоновата напитка.

За да се пренесете максимално на гръцка вълна, помолих нашата приятелка Яна Косева да подбере няколко гръцки парчета за доброто ви настроение в кухнята и сред гостите на вашата гръцка вечеря:

Без бозуки, гръцка вечер не може:

http://www.youtube.com/watch?v=c33sNg45gPI

Яна твърди, че Янис има красив глас. Аз мисля, че освен гласа, има и други красиви неща у Янис:

Ако искате още гръцка музика, чуйте и това:

И един леко по-комерсиален микс, по мое мнение:

Pin It
pasta_s_morski_darove

В това ястие можете да комбинирате различни морски дарове – както от Черно море, така и от Средиземноморието и Северните държави. Аз заложих на скариди, черноморски миди и рулца от раци. По желание може да се сложат калмари, парченца риба, раци, лобстър.

Сварете пастата в подходяща тенджера и спазвайте съветите на мерудия.бг за варене на паста, за да постигнете максимално добри резултати.

Ако сте любител на рецептите с морски и речни дарове, посетете секцията за рибни предястия и основни ястия с риба и морски дарове.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg?ref=hl

Вижте още:

Бързи спагети с магданозено песто и свинско филе на ленти

пагети с наденица

Спагети с пиле, гъби и кафе в сметанов сос

Спагети със свинско рагу и чери домати

Покрай цялата галимация по смяната на дизайна на блога нямах време да пиша и пропуснах да кажа, че курсът за домашен хляб на кулинарно училище Меню, за който ви споменах в поста за забавлението в кухнята беше страхотен. Успяхме да приготвим 12 вида хляб за двата дни.

Ето част от хлябовете от първата част на курса:

vidove_hlyab

Моят фаворит, колкото и травиално да е си останаха сливенските милинки, които Ива ни показа. Дали защото бях много гладна, дали защото това беше първият хляб, който изпекохме – влюбена съм в тези милинки!

slivenski_milinki

На следващия ден след кулинарния курс ми бяха останали няколко филии от френския пълнозърнест хляб, които реших, че мога да използвам за брускети. идеята спокойно може да се добави към списъка с идеи какво да правим с останалата храна.

frenski_palnozarnest_hlyab

 

Pin It