Наближава Никулден и ви предлагам една рецепта за африкански сом със сметана на фурна. Използвам филе от африканския сом, без кожата. Приготвя се бързо – колкото би ви отнело приготвянето на сьомга.

Вкусът на африканския сом в комбинация със сметаната и боровинките е изискан. Ако смятате, че боровинките ще са прекалено сладки за вашия вкус, можете да ги замените със стафиди например. Приготвяла съм риба със сметана и стафиди и преди – получава се чудесно.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още идеи за ястия с риба:

Африкански сом с орехи и зеленчуци на фурна

Пъстърва с майонеза и пресни картофи

Пъстърва с медено-горчична коричка и картофена салата със сомак и лук

Пъстърва с орехи и печени домати

Тиквичките са особено актуални през лятото, но дори и по това време на годината могат да се намерят. Крем супата от тиквички се приготвя бързо и лесно и по тази причина я предпочитам вечер, когато не съм имала време да приготвя нищо за хапване и трябва да измисля нещо без време. Макар някои да готвят тиквичките без да ги белят, аз предпочитам да си ги обеля предварително. За задушаването на чесъна (много добър приятел на тиквичките) използвам рапично олио. По желание можете да овкусите супата със ситно нарязан копър, а защо не да добавите и едно парче сирене Хармоника, натрошено вътре в супата от тиквички.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Вегетарианско предястие с тиквички, гъби и марокански кус-кус

Крем супа от тиквички и… ягоди

Пармиджана с тиквички

Pin It

Свинският език най-често го приготвям задушен в масло, с червен пипер или паниран. Този път обаче реших да го приготвя на супа, като освен език в супата има и малки кюфтенца. Получи се много добре. Единственото, което задължително трябва да направите предварително е да сварите добре свинския език и да го почистите. Аз лично сварих езика от предната вечер.

 

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg   Vashata_mesarnica

Вижте още:

Супа топчета с ориз

Супа топчета с фиде

Свинският врат на фурна се приготвя лесно и няма как на практика да не ви се получи 🙂

Единственото, което трябва да направите преди да го сложите да се пече е да го окрехкотите (най-често в домашни условия това става като начукате месото). Добре е поне 1-2 часа преди да печете месото да го извадите от хладилника, за да се отпусне. През това време можете да го осолите, да го поръсите с черен пипер и в моя случай аз го обтрих с якитори сос.

Карфиолът – леко го бланширах и след отцедих. В същия съд добавих малко сметана и обърках.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg?ref=hl

Вижте още:

Свински ребърца със сос Якитори

Свински врат със соев сос на тиган

Крем супа от карфиол и броколи

Карфиол темпура

Pin It
zapekanka_s_pushena_siomga_i_cherven_luk

След като приготвих запеканка с картофи и мляко преди известно време и се хареса на всички, взех идеята за днешната рецепта от Ива – главният готвач на сп. Меню. Комбинирането на пушена сьомга с червен лук и картофи се оказа прекрасна. Разбира се, сложих и копър, който си партнира изключително добре както с картофите, така и със сьомгата.

По принцип рецептата се приготвя като всички продукти се залеят със сметана, колкото да ги покрива. Аз обаче сметнах, че за мен лично ще стане прекалено тежка запеканката и за това сложих равни количества сметана и прясно мляко. Преди да започнете да приготвяте запеканката с пушена сьомга, опитайте рибата колко е солена за да прецените колко сол да сложите.

В първата рецепта за запеканка, която приготвих нарязах картофите на на по-дебело. Не че се получи зле, но сегашната запеканка с рибата и червения лук се получи доста по-добре и една от причините определено е  по-тънкото им нарязване. Подправките и сметаната ги овкусяват по-добре.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Рулца от тиквички с пушена сьомга и крема сирене

Киш със сьомга и рикота

Октопод москино на тиган с чеснови картофи

 

Pin It
Kartofena_supa_s_bio_koze_sirene

Наскоро ви разказах за любовта ми към козето сирене. Вече го опитах в комбинация с царевица в рецептата за супа с царевица и се получи успешно съчетание. Тъй като сиренето и картофите са традиционно добри партньори реших да направя обикновена картофена супа и да обогатя вкуса й с козе сирене.

Ето какво се получи!

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
pikantna_supa_s_bira_i_bekon

Бирата се използва често в кулинарията, особено в държавите, които имат дългогодишни пивоварни традиции. Защо тогава и ние да не включим бирата в рецептите си? Единствената популярна рецепта с бира, за която се сещам (майка ми в детството ми я приготвяше често) е пиле с картофи и бира.

Аз ще ви предложа първата рецепта с бира в моя кулинарен блог и тя е за супа с бира и бекон. Отначало бях скептична за вкуса на супата след като сложа бирата, но се получи много приятен аромат. Определено по-различен от този,  който би се получил, ако вместо бира в супата бях сложила зеленчуков или месен бульон. Пикантният вкус на супата се дължи на малкото количество кайеснки пипер, който добавих. Вие можете да го замените по желание с лют червен пипер или сушена люта чушка.

Ако сте любител на бирата сигурно ще ви е интересно да прочетете за най-богатата колекция от бирени бутилки в света.

Харесайте страницата ни във Фесбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
pileshko_sas_sirena_v_smetanov_sos

Пилешкото в сметанов сос се приготвя много бързо. Необходимо за тази рецепта е пилешкото месо да е сварено предварително. Аз лично имах много натоварен ден и от предната вечер си сварих пилешкото месо. Предварително го бях направила на порции, но можете да използвате само бутчета, например.

Макар да използвам по-често заквасена сметана, този път използвах течна сметана за готвене. Купих опаковка от 1/2 литър и за две порции използвах 1 чаена чаша. Ако искате сосът да стане по-рядък, сложете повече. Консистенцията на соса ви зависи и от сирената, които използвате. Аз сложих малко синьо сирене, холандско сирене едам и кашкавал. Вие можете да сложите ваши любими сирена.

Ето още едно предложение за пилешко в сметанов сос с кисели краставички, както и една идея за спагети с пиле, сметанов сос и кафе. Преди време приготвих и кюфтета със сос от синьо сирене и се получиха изключително сполучливи.

Харесайте страницата ни във Фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
brokoli_s_pile_i_brokoli

Преди около месец ходихме на гости на бабата на моя приятел и обещах на братовчед му, който има изявено отношение към хубавата храна, да му изпратя рецепта за канелони. Като се прибрахме му писах да направи канелони със зеленини и кайма тъй като ни предстоеше пътуване и нямах време за нова рецепта 🙂

Е, Дани, това е специално твоята рецепта, както си я поръча – искам рецепта за канелони и вътре да има сметана.

От разговора ни с Даниел, сега се сещам да подсетя и вас – има 2 вида най-общо казано канелони – при едните е необходимо самата паста да се свари за 2-3 минути във вряла вода. При другите (какъвто използвах аз) не е необходима предварителна обработка. За най-добри резултати следвайте указанията на опаковката.

 

Pin It
supa_sas_sirena_i_brokoli

Ключовият момент при приготвянето на супата е само един и той всъщност е преди да я подготвите – а именно – да подберете хубави броколи. Те трябва да не са пожълтели или „цъфнали“, да не им пада цветът. Сигурно ви се е случвало да вземете набързо от магазина една глава броколи, увити в стреч фолио (на няколко пласта) и когато ги отворите в къщи да се окаже, че са леко посивели със сипещи се цветове.

Най-добре огледайте броколите предварително докато ги купувате. Все по-често по пазарите продават такива, които не са увити във фолио, а ги складират в едни стиропорни кутии, пълни с лед.

Ако не сте сигурни все пак цената си остава критерий, макар че и там 100 % гаранция няма.

Да се върна на рецептата за супата с броколи и сирена – приготвя се изключително бързо и макар на пръв поглед да е изключително лека, комбинацията от сирена, мляко и сметана засища.

 

Pin It