Телешкото филе се приготвя сравнително по-бързо от останалите части на телето (шол, джолан, език). Освен че има по изискан вкус според мен, телешкото бонфиле се приготвя много по-лесно. Ще ви демонстрирам как в тази рецепта за телешко бонфиле с лучен сос.
За тази рецепта ви е необходимо едно телешко бонфиле или по-точно 4 парчета телешко бонфиле, всяко от около 180-200 грама. Не повече, защото става по-трудно за обработка. Малките телешки стекчета се завързват с бял памучен конец, за да може телешкото месо да запази формата си след термичната обработка. Предварително е добре да осолите месото и аз лично го обтривам с черен пипер. След което го завързвам с конеца и го запечатвам в предварително сгорещено масло и олио от гроздови семена. Смятам, че когато олио от семки (или зехтин) се смеси с чистото масло се получава много по-добър вкус. Предпочитам напоследък да използвам олио от гроздови семена, защото дори и при пържене не дразни чувствителния стомах. А и като цена реално не е по-скъпо от зехтина.
И така… Телешкото бонфиле, можете да го поднесете със сметанов сос, или с някои по-пикантен сос, но в тази рецепта телешкото бонфиле го поднасям с лучен сос. Един прекрасен начин да се пренесете във Френския прованс и да си отворите бутилка хубаво френско розе.
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg 
Вижте още:
Крехко телешко в уок с моркови и лук
Мексиканско такос с телешко месо
Млечно телешко с грахово пюре
Пакери с телешки жулиени
Pin It