Млечното телешко се приготвя много по-бързо, отколкото класическото телешко месо. В тази рецепта аз използвах ноазети от млечно теле и се получиха изключително приятни. Ако използвате друга част от млечното теле ще получите сходен резултат, но със сигурност ще ви трябва повече време за топлинна обработка.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg   Vashata_mesarnica

Вижте още рецепти с млечно телешко:

Мариновано млечно телешко на фурна

Млечно телешко с грахово пюре

Ребра от млечно телешко на фурна

 

 

Пуешките пържоли на фурна са алтернативен начин всъщност как да приготвим пуешки бутчета. Единственото, което трябва да направите предварително е да обезкостите пуешкото бутче или да помолите в месарницата, от която пазарувате да го направят вместо вас. В добрите месарници, където се предлага пуешко месо никога няма да ви откажат. Има и места, където предлагат готово обезкостено пуешко месо от бутче. Тогава задачата ви става още по-лесна – единствено само трябва да подправите пуешкото месо и да приложите трика за приготвянето на размачканите картофи. Вижте как се приготвят размачканите картофи по-долу.

Vashata_mesarnica

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още рецепти с пуешко месо:

Пуешки бутчета с гъби

Пуешки хапки на грил тиган

 

Преди Великден е добре да затегнем коланите, за да можем максимално да се насладим на агнешкото за Великден. За това ви предлагам тази салата с айсберг и пилешко, чиито дресинг напомня за дресинга на салата Цезър. В дресинга на нашата салата с пиле има аншоа, зехтин, оцет, няколко ореха, пресен магданоз и сос уорчестър. Всички съставки се слагат в чопър и се смилат добре.

Пилешкото месо можете да го изпечете предварително, а можете директно да го свалите от тигана и да го добавите към салатата. И двата варианта са подходящи. На мен лично и студените пилешки гърди в салата ми допадат. Единственото по-специфично, което правя е, че след като сваля пилешкото месо от грил-тигана го овалвам в ситно нарязан магданоз и малко зехтин. Така пилешките гърди запазват своята сочност.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още:

Салата с печено пиле

Зелена салата с риба тон и царевица

Зелена салата с цитруси и червен лук

Зелена салата със запечено сирене халуми

Pin It

Свинските котлети имат едно основно предимство, че се приготвят без кой-знае какви усилия. Прибирате се от работа, „мятате“ ги във фурната и докато се преоблечете и освежите и те са готови. В случая по-интересното е гарнитурата и по-скоро овкусяването на китайското зеле. В рецептата за свиснките котлети използвах за овкусяване на гарнитурата сусамов дресинг на Кикоман, който е гъст сос на базата на естествено ферментиралия соев сос Kikkoman. Той е особено подходящ, когато искате да избегнете използването на майонеза или сметанов сос. Продава се в големите хипер маркети,

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още:

Редено свинско

Свински врат с карфиол

Свински врат със соев сос на тиган

Свински ребра в сладко-кисел сос

Свински ребърца със сос Якитори

Pin It

Какво е млечно телешко месо всъщност?

У нас терминологията за телешкото месо не е особено точна. По принцип телешко е правилно да се рече месото от телета до около 9 месечна възраст, които са сукали до шестия-седмия месец.

В България обаче това се нарича млечно телешко (телешко от сукалчета). Млечните телета са на възраст 3-4 месеца и реално са били само на млечен режим. Месото е изключително крехко, приготвя се бързо, за разлика от старото и младото говеждо месо. У нас масово на младото говеждо месо (от 10 до 24 месеца телета) се казва телешко, което не е особено правилно. Не навсякъде продават  млечно телешко месо, аз лично го намерих във Вашата месарница. За тази рецепта с млечно телешко използвах котлети.

Vashata_mesarnica

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Пакери с телешки жулиени

Телешко варено с туршия

Телешко на тиган със задушен спанак

Крехко телешко в уок с моркови и лук

 

 

 

Pin It

Какво е шилешко месо всъщност? Шилешкото месо е месото от шилешкото или иначе казано месо от по-старо агне, което е до една година. На практика агнешкото месо е по-крехко от шилешкото и по тази причина е предпочитано от много хора, но пък не през цялата година можем да намерим агнешко месо. По тази причина сега е сезонът на шилешкото и можете да му се насладите, стига да бъде приготвено добре, без да става жилаво.

Редица домакини третират шилешкото месо като овчето и го мариноват от предната вечер, но според мен тайната на приготвяне на шилешкото месо се състои в дългото му печене на ниска температура. Моят опит показва, че е добре месото да се нареже на парчета и след това да се запържи в мазнина.  Може преди да запържите месото да го окрехкотите с инструмент за окрехкотяване. След това според моята сполучлива рецепта за печено шилешко гласи, че месото се залива с бульон и се пече първо половин час на 200 градуса. След това се намаля фурната на 150 градуса и шилешкото месо се пече още поне 3 -4 часа. При необходимост се добавя допълнително бульон.

Шилешко месо можете да намерите в по-добрите месарници.

Vashata_mesarnica

Харесайте страницата ни във фейсбук – Merudia.bg

Вижте още:

Печено ярешко бутче с моркови и праз

Заешко контадино

Агнешка супа с коприва

Pin It
marinata_za_parjoli_s_kafe_i_fastacheno_maslo

За да постигните оптимален вкус на месото е добре преди това да го мариновате. Можете да мариновате месото с горчица, мащерка, риган, черен пипер и естрагон. Може просто да го полеете със соев сос и да го оставите в хладилник за няколко часа. Можете да експериментирате с маринатата, но аз сега ще ви представя една рецепта на Силвена. Хареса ми идеята, защото е нестандартна. Тук класическият за българската кухня лук се комбинира успешно с горчивия вкус на еспресото. И за разкош – ароматът на маринатата е подсилен от фъстъците. Плърността на маринатата идва благодарение на фъстъченото масло.

Снимки: С. Малева – личен архив

Pin It