Recepta_za_susamki

Спомняте ли си онези хрупкавите, карамелени сусамки от детството? Когато нашите ми купеха сусамка, отхапвах парченце още докато бяхме в магазина (нещо, което не беше масово по онова време). Има сусамки, които се правят с мед, има и рецепти за сусамки, в които захарта се карамелизира. Аз ще ви покажа втората рецепта за сусамки.

За да станат хрупкави, се добавя малко оцет, сол, както и малко олио. След като сместа е готова, трябва да я изсипете върху равна повърхност (на плот, или тавичка(, покрита с хартия за печене. За да я изравните отгоре е най-добре да използвате шпатула, намазана с олио. Така няма сместа за сусамките да ви залепва по шпатулата.

Единствено трябва да намерите сусам и 20 минути, за да приготвите тази рецепта. Ако все още се чудите как се правят сусамки у дома, прочетете по-долу!

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
рецепта за пита слънце

Последния месец правя за втория път питка слънце. Едната приготвих със суха мая, а другата с прясна мая за хляб. Но основната разлика между първата ми рецепта за питка слънце и сегашната рецепта е оформянето на самата питка. При първия вариант малки кифлички с масло изиграха ролята на лъчите на слънцето. Наредих ги в кръг около самото слънце (една добре оформена топка тесто). В днешната рецепта тестото за питка ще се разточи на три кори, ще се подредят една върху друга, като помежду им ще намажем с масло за по-добър вкус. После с помощта на ножица ще срежем корите на 10 места – от края на кръга към центъра. Всяко от получените парчета ще увием 2 пъти в посока на часовниковата стрелка. Представихте ли си го? Ако не сте – вижте снимките отдолу в рецептата и ще си го представите по-добре.

Питите слънце са изключително подходящи за прощапулници, погачи, кращенета или просто вместо неделен хляб. Питката присъства традиционно на българската трапеза, както в делник, така и в празник. Слънцето и соларната форма са символи, заредени с много положителен заряд и са подходящи за оформяне на пити тично в тази форма.

Не забравяйте да харесате фен страницата на блога Merudia.bg във Фейсбук.

Pin It

Преглъщате ли сладко, когато минете покрай продавачите на гевреци, онези в хартиените чували сутрин рано на път за работа?

Сега можете да приготвите повечко варени гевреци за всички в къщи. Предлагам ви рецепта за варени гевреци със сусам и варени гевреци с розмарин. Ако предпочитате пък класическите – не добавяйте нито розмарин, нито сусам 🙂 Можете да направите и от двата вида на веднъж… Можете също да оформите малки гевречета, които се схрускват буквално на две хапки, можете и да оформите по-големи варени гевреци – както ви допада повече.

Ето и варените гевречета със сусам:

vareni_gevreci_sas_susam

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Питки с нигела

Питки с топящ се кашкавал

Питки със сушени домати и пармезан