В България най-често асоциираме приготвянето на шкембе с шкембе чорбата. Италианците обаче приготвят шкембето по удивително апетитни начини, един от които е паста с шкембе и доматен сос. Можете да поднесете пастата с шкембе като основно ястие или както италианците правят – можете да сипете една по-малка порция преди основното ястие.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още идеи как да приготвим шкембе:

Шкембе по милански

Шкембе с гъби в гювеч

Шкембе с език на фурна

Шкембе чорба със зеленчуци

 

 

Всички, които обичат шкембе чорба ще харесат и следващата ми рецепта за шкембе с език на фурна. Ключовото е да си купите качествено шкембе и език и да ги сварите добре. Продават окрехкотено шкембе, но аз лично не го предпочитам. Най-добре е да използвате тенджера под налягане или да варите часове наред. Само така ще сте сигурни, че шкембето и езикът са сварени добре. Още докато е топъл телешкият език трябва да го обелите, защото в противен случай е много по-трудно.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още:

Бусека – шкембе по милански

Шкембе с гъби в гювеч

Шкембе чорба със зеленчуци

shkembe_sas_zelenchuzi

Шкембе чорбата е хулена от много хора и обичана от двойно повече. Няма да се впускам в това да убеждавам никого да пробва шкембе приготвено под някаква, но в същото време се дразня като чуя някой да казва „ама как я ядете тази гнусотия“. Въпрос на избор е, както с всичко останало впрочем. Шкембе не се яде всеки ден, поне у нас 😀 и от време на време човек може да си позволи по една купичка макар да не е най-полезното нещо, смятам аз.

След като ви представих класическата рецепта за приготвяне на шкембе чорба ви представям и една алтернативна форма на шкембето. А именно – шкембе чорба със зеленчуци – картоф, морков, червена чушка, зелена чушка. На практика шкембето се приготвя по същия начин както по-горе, но се добавят зеленчуци и подправки. В този случай използвах окрехкотено телешко шкембе, което значително намали времето за варене на шкембето.

Вижте още:

Шкембе с гъби в гювеч

Бусека – шкембе по милански

Фалшива шкембе чорба

 

Pin It
shkembe_s_gabi_v_gyuvech

Последните месеци се пристрастих към готвенето в гювеч. Реших и вместо да приготвям класическа шкембе чорба да заложа на рецепта за шкембе в гювеч. Опитах по подобен начин подготвено шкембе близо до Пловдив преди около месец. Отгоре обаче шкембето беше запечено с кашкавал и на мен лично ми дойде малко тежко.

Там шкембето беше запечено в индивидуални малко гювечета, но аз за вкъщи реших да го сготвя в големия гювеч и всеки да си сипе по колкото желае. Всъщност не знам дали се получи всеки по колкото желае или по колкото има, защото шкембето след като се свари не излиза кой знае колко много.

Не всички обичат шкембе, но за тези, които го харесват могат да видят и другите рецепти за шкембе:

Шкембе с боб по милански 

Шкембе чорба с кисело мляко

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
busecca_shkembe_po_milanski

По нашите земи като се каже шкембе първата асоциация е шкембе чорба. Има обаче и доста алтернативни начини за приготвяне на рецептата за шкембе и бих искала да ви покажа един такъв. Рецептата е за Trippa alla milanese (трипа ала миланезе) или както още италианците наричат това ястие – бусека (busecca).

Шкембето по милански е едно от най-типичните ястия за Ломбардия (един от най-развитите италиански региони. Ето на тази карта от Wikipedia, можете да видите къде се намира Ломбардия.

Макар да са незадоволени във всяко едно отношения, включително и кулинарно, жителите на Милано (главният град на област Ломбардия) обожават шкембе. Традицията и рецептата за шкембе по миланки (бусека) са останали още от старите животновъди и земеделци, които са приготвяли шкембе дори за Бъдни Вечер.

Вижте още рецепти за:

Шкембе чорба

Харесайте страницата ни във Фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It

Макар да се смята за класическа българска рецепта, шкембе чорба се приготвя не само в България. Ако пътувате до Одрин, непременно опитайте тамошната шкембе чорба, приготвена от телешко шкембе. Подправена с турски лют червен пипер, оцет и счукан чесън, шкембе чорбата е просто уникална. Можете да приготвите и шкембе чорбата със зеленчуци, ако искате да избягате от класиката. Или сварете повече шкембе направете шкембе с език на фурна или шкембе с гъби в гювеч.

Рецептата за шкембе чорба, която ще покажа е също приготвена с телешко шкембе, предпочитам го пред свинското. Но в крайна сметка е въпрос на вкус. Как се прави шкембе чорба – има много варианти, някоии използват кисело мляко, а други – прясно. Някои готвачи слагат препечено брашно, а други – обикновено. Някои слагат яйце – други го отхвърлят. Вие сами изберете кой вароант най-ще допадне на вашия вкус и на близките ви, които ще хапнат обичаната от мнозина шкембе чорба!

За жалост все по-често попадам на вносно телешко шкембе, най-често полско или (забележете!!!) от Нова Зеландия! Макар да не робувам на българските продукти, най-вкусно ми се получава шкембе чорбата с българско телешко шкембе.

Вижте още:

Фалшива шкембе чорба

Шкембе по милански

Харесайте страницата на кулинарния блог мерудия.бг във Фейсбук!