kroketi_s_file_ot_tilapiq

Напоследък съм на морско-рибна вълна в кухнята. Приготвих калмари в доматен сос, скариди с узо, паста с морски дарове, паста с риба тон на фурна, рибена чорба със сьомга и какво ли още не! В много от тези рецепти можете да усетите гръцкото влияние в кухната, но аз ви съветвам да адаптирате всяка рецепта според вашия вкус, да експериментирате.

Реших и в рецептата за крокети да има рибна нотка и за целта избрах филе от талапия – вид бяла риба, която широко се развъжда по целия сват, но като че ли не е толкова популчрна у нас. Изключително полезна е заради ниското си съдържание мазнини. На пазарчето до нас попаднах на интересен вид картофи – продавачката ги нарече „Пикасо“ и ако се загледате наистина изглеждат като рисувани с четка! Допадна ми идеята да готвя с произведение на Пикасо :), макар да си давах сметка, че след като ги сваря, обеля и размачкам нищо нямаше да остане от интересните цветове. но в крайна сметка човек трябва да изпитва удоволствие докато готви, да опитва различни продукти и аз реших да опитам картофите „Пикасо“.

За да „запечатам“ крокетите използвах Maggi – Малки тайни – фикс за хрупкави хапки пиле пикант. Този фикс го имах като подарък към един от предните броеве на списание Меню. Реших, че барбекю соса към фикса не е изключително подходящ, за това приготвих импровизиран сос към крокетите – 3 с.л. майонеза, 3 с.л. кисело мляко, 1 с.л. кетчуп, сол, черен пипер – бърка и готово 🙂

Pin It