armenski_sarmichki_s_kanela_i_stafidi

Първите арменски сърмички, които опитах бяха в един от ресторантите на Хилда Казасян. После, когато направих интервюто за арменската кухня с друга арменка – Дирухи Топакбашиян, пак бях решила да приготвя сърмичките по арменски, но нещо се отвлякох. И какъв по-добър повод за постни лозови сърмички с канела и стафиди от периода на коледните постите!

Типичното за арменските сърми е, че те се правят в лозов лист и имат сладък вкус. Това се дължи на стафидите и малкото захар, която се слага в рецептата. Любителите на канелата, определено ще ги харесат. Осван канела, единствената друга подправка, която добавям е черен пипер или пепер меланж, за да добавя пикантна нотка на ястието.

Pin It
рецепта за пита слънце

Последния месец правя за втория път питка слънце. Едната приготвих със суха мая, а другата с прясна мая за хляб. Но основната разлика между първата ми рецепта за питка слънце и сегашната рецепта е оформянето на самата питка. При първия вариант малки кифлички с масло изиграха ролята на лъчите на слънцето. Наредих ги в кръг около самото слънце (една добре оформена топка тесто). В днешната рецепта тестото за питка ще се разточи на три кори, ще се подредят една върху друга, като помежду им ще намажем с масло за по-добър вкус. После с помощта на ножица ще срежем корите на 10 места – от края на кръга към центъра. Всяко от получените парчета ще увием 2 пъти в посока на часовниковата стрелка. Представихте ли си го? Ако не сте – вижте снимките отдолу в рецептата и ще си го представите по-добре.

Питите слънце са изключително подходящи за прощапулници, погачи, кращенета или просто вместо неделен хляб. Питката присъства традиционно на българската трапеза, както в делник, така и в празник. Слънцето и соларната форма са символи, заредени с много положителен заряд и са подходящи за оформяне на пити тично в тази форма.

Не забравяйте да харесате фен страницата на блога Merudia.bg във Фейсбук.

Pin It
krem_supa_ot_kartofi_s_praz_i_maiorana

Идеята за тази рецепта за крем супа от праз и картофи с подправката майорана я взех от Чорбалан. Те доставят домашна, вегетарианска храна до дома или офиса. Освен супи предлагат разнообразни вегетариански ястия – различни всеки ден. Ако не ви се готви, посетете фейсбук страницата им, разгледайте менюто за деня и особено, ако обичате вегетарински гозби – със сигурност ще се харесате нещо. Това, което изключително много ми допада е подборът на подправките за рецептите, които приготвят. Те са абсолютното доказателство, че една вегетарианска рецепта, каквато е тази за крем супа с праз, могат да бъдат приказно вкусни. особено, когато им се добавят подходящи аромати. Ако нямате майорана у дома, можете да я замените с риган, но ароматът на крем супата ще се промени.

Ако обичате постна храна и праз, ето още няколко идеи за рецепти с праз:

Гъби с кестени и праз

Доматена супа с праз и сирене

Супа от печени домати с праз

Зелена салата с праз, ябълка и синьо сирене

 

Pin It
hlyab_s_brokoli

Домашно приготвеният хляб придава една много задушевна и уютна атмосфера във всеки дом. Такава каквато нашите баби успешно са постигали, защо не опитате и вие? Не е толкова трудно. Веднъж щом се научите да правите базисно тесто, после ще е лесно и ще можете да експериментирате – да прибавяте маслини, царевица, зеленчуци, подправки, да заменяте бялото брашно с пшенично, ръжено, царевично… Хлябовете ще се получават разнообразни, атрактивни, апетитни. Аз лично ги предпочитам поднесени със сминдух – една прекрасна подправка, която в различните райони я наричат по различен начин – шарена сол или мерудия (откъдето между другото идва и името на блога ми, но за това друг път)!

Месенето на тесто ще ви разтовари от стреса през деня, ще ви зареди положително. Много психотерапевти съветват клиентите си да готвят по-често. Няма депресирани готвачи, а за тези, които месят съм абсолютно сигурна! И не забравяйте най-важното – кухнята може да бъде и място за забавления!

Pin It

Европейското по футбол свърши, макар моят фаворит да не спечели, аз приготвих салата за футболния отбор на Италия. Иначе любимите ми рецепти за мачове бяха люти пилешки крилца с Кола, пилешки сърца по селски и въобще всички, които се приготвят бързо, без дълго суетене пред печката – мяташ, вадиш, ядеш!

 

Pitki_sas_susheni_domati

Печенето на питка (хляб)  попада в категорията към най-важните умения в кухнята и по тази причина рецептата за питки е една от първите, които публикувам. С нея ще можем да се върнем към времената, когато всяка домакиня е приготвяла хляб за семейството.

За съжаление, във все по-малко домакинства се носи аромата на прясно изпечена питка и малко деца знаят как ухае мая, която втасва. Има един начин обаче къщата ви да заухае на уют и топлина – като пробвате рецептата за питки със сушени домати и пармезан.

Рецептата за питки със сушени домати е класическа и може вместо сушени домати и пармезан дa се използва различна плънка.

Вижте още:

Домашни сушени домати – как да си направим?

Питки с нигела

Питки с топящ се кашкавал

Питка калцоне

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

 

 

 

Pin It
Пицети

Това е една рецепта за вегетариански мини пици с гъби печурки и кашкавал. Разликата с традиционните пици е в размера. В Италия малките пици можете да се продават навсякъде, а италианците ги наричат с галеното „пицетe”, а ако са съвсем малки – „пицетинe”.

Вижте още:

Мексиканска пица

Пица маргарита върху арабска питка

Тънка пица с лонганиса и моцарела

Харесайте страницата ни във фейсбук  – http://www.facebook.com/Merudia.bg