kareta_po_shumenski_varhu_djidji_papa

Днес, 11 май, е празникът на Шумен и по тази причина реших да приготвя карета по шуменски върху джиджи папа. Рецептата е изключителна популярна в шуменския регион и карета по шуменски се предлагат почти във всяка механа или ресторант. Джиджи папа, бързам да уточня всъщност са пържени филии на „шуменски“. Хиляди са версиите за етимологията на „джиджи папа“, но честно казано, но може би единствената, която до някъде ми допада е, че „джиджи папа“ произхожда от името на готвачката на папата Джозефина, която приготвяла пържени филийки на папата – и от там – „джиджи папа“. Дали папата похапва пържени филии и дали му готвят жени, не мога да се ангажирам, но такава е легендата.

Между другото само преди няколко дни в блога ви разказвах за последното ми пътуване до Италия и как видях папата в неделя на балкона на площад Свети Петър.

Но да се върнем в Шумен и рецептата за карета по Шуменски. В Шумен (където съм родена) всъщност направих първите си кулинарни стъпки. Спомням си бях съвсем малка – може би втори, трети клас, когато майка ми ми подари първата кулинарна книга с посвещение 🙂 Ще я снимам и ще ви я покажа. Разбира се, карета по шуменски далеч не беше първото ми кулинарно произведение, но за сметка на това бях богиня на сандвичите 🙂 Сандвич с повече от 3-4 продукта за топинг си беше вече тежката артилерия. Класиката си беше сандвич с луканка и кашкавал. Смешно ви е, но луканка не се намираше току-така, а и се режеше трудно. А и хлябът не се продаваше нарязан, това също беше допълнително усилие 🙂

Ето и рецептата:

Pin It