Коледа наближава и е крайно време да подготвим коледните медени сладки. Колкото по-дълго време престояват, толкова по-хубави стават според мен. Дали ще ги декорирате или не – това оставам на вас. Аз лично тази зима не съм декорираа коледните меденки – хапваме ги така – хрупкави, ароматни… отвсякъде коледни 🙂 Много важно за тази рецепта за коледни медени сладки е медът да не бъде захаросан. Трябва да бъде в течна форма.

Вижте как можете да декорирахте коледните меденки под формата на коледни елхи.

Ароматите на канела, джинджифил, анасон, карамфил са сред най-коледните подправки. В комбинация с меда се задава една обещаваща рецепта за коледни меденки – не мислите ли 🙂

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Дребни сладки с кафе и мед

Коледни сладки

Коледен десерт – Дядо Коледа сладкишчета

Сладки линцер

Сладки формички – котенца

barza_baniza_po_velikotarnovski_s_kolbas_i_merudia

Миналата седмица приготвих канелони с пилешко и броколи специално за Даниел и той ми върна жеста и ми сподели една рецепта, която често се приготвя във Велико Търново, където той живее. Написа ми я на лично съобщение във фейсбук и аз веднага прегърнах идеята да я приготвя, защото изглеждаше лесна и всички продукти ги имах у дома – брашно, яйца, сода, колбас, олио, сол, сирене, кимион. Но тъй като съм много чувствителна на тема „мерудия“ заради името на блога ми, веднага изтрелях „Какво разбираш под мерудия?“ и той отговори “ Вкъщи мерудия=магданоз“.

Та, в Търново на магданоза викат мерудия. Мерудия още се казва като обобщаващо на много зелени подправки – мерудии, както и на сминдуха. Като казах сминдух и се сетих за дъхавия хляб с борколи от миналата седмица, който сервирах със сминдух (или както някои биха казали – с мерудия).

Ще ви дам рецептата, така както Даниел ми описа. Аз намалих дозата на половина (като за двама души), т.е използвах два пъти по-малко продукти, от тези описани по-долу:

Pin It