zapekanka_s_pushena_siomga_i_cherven_luk

След като приготвих запеканка с картофи и мляко преди известно време и се хареса на всички, взех идеята за днешната рецепта от Ива – главният готвач на сп. Меню. Комбинирането на пушена сьомга с червен лук и картофи се оказа прекрасна. Разбира се, сложих и копър, който си партнира изключително добре както с картофите, така и със сьомгата.

По принцип рецептата се приготвя като всички продукти се залеят със сметана, колкото да ги покрива. Аз обаче сметнах, че за мен лично ще стане прекалено тежка запеканката и за това сложих равни количества сметана и прясно мляко. Преди да започнете да приготвяте запеканката с пушена сьомга, опитайте рибата колко е солена за да прецените колко сол да сложите.

В първата рецепта за запеканка, която приготвих нарязах картофите на на по-дебело. Не че се получи зле, но сегашната запеканка с рибата и червения лук се получи доста по-добре и една от причините определено е  по-тънкото им нарязване. Подправките и сметаната ги овкусяват по-добре.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Рулца от тиквички с пушена сьомга и крема сирене

Киш със сьомга и рикота

Октопод москино на тиган с чеснови картофи

 

Pin It
zelena_salata_s_citrusi_i_cherven_luk

През последните години можем да си намерим зелена салата по всяко едно време от годината. Аз лично след като я измия я накисвам за около 15 минути в студена вода. Казват, че така се премахват голяма част от химиите и вредните вещества в салатата. Кой знае дали е така, но аз го правя. После накъсвам салата на парченца и я суша в центрофугата за салата, която си купих преди време.

Ето още идеи за рецепти със зелена салата:

Зелена салата с пъдпъдъчи яйца и сушени домати

Зелена салата с рукола, мариновани сушени домати, орехи

Зелена салата със синьо сирене и ябълка

Букет от салати със запечено козе сирене

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Pin It
pasta_s_riba_ton_na_furna

Фарфалите, казват, че най-често се използват за салати. Вярно е – формата им е изключително атрактивна – с форма на пеперуда и опредлено красят добре всяка салата. Но аз вярвам, че могат да се използват и в основни ястия, както в този случай – фарфале с риба тон на фурна.

Следвайте практическите съвети за приготвяне на ястия с паста, за да получите по-добри резултати. Разгледайте и останалите предложения за рецепти с паста.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg?ref=hl

Вижте още:

Пълнозърнести спагети с песто росо

Спагети карбонара – история и рецепта

Спагети с вурстчета в доматен сос

Спагети с наденица

Pin It
grazka_salata_sas_sardeni

Макар да обичам страшно много риба, улових се, че скоро не бях хапвала сардинели. Загледах се на щанда с консервирана риба в Карфур (тъй като знаех, че няма да  приготвя веднага, предпочитах да взема консервирана) и попаднах на нова (поне за мен) марка консервирана риба – Trata. Предпочетох да взема пикантни. Вярвам, че пикантният вкус ще обогати моята гръцка салата.

sardeni_Trata

Сарденелите Trata се оказаха божествени – дори Деан, който по принцип и да не види риба, няма да е проблем остана очарован.

Бързам да уточня, че това е моят вариант на гръцката салата. Можете да собавите риба към нея, може и да оставите само зеленчуците. На повечето места сервират гръцата салата и по-точно сиренето на огромна плочка най-отгоре и така е традиционно, но аз направих изключение да го нарежа на по-дребни парчета, за да мога да го овкуся по-добре със зехтина и ригана.

Всъщност, ако използвате консервирана риба, както аз направих със сардинелите Трата, можете да използвате зехтина, в който са били мариновани.

Pin It