mafini_s_kjustendilski_chereshi

Пазарите са залети от череши, но черешите, които използвах за тези мъфини са специални – донесох си ги от празника на черешата в Кюстендил.

Много мразя да определям нещо като „най“, но черешите, които най-много ми харесаха тази година определено са кюстендилските.

chereshovo_mohito

Оригиналната рецепта за мохито включва 5 съставки – мента, бял ром, пудра захар, лайм и газирана вода. В моята рецепта за черешово мохито пак запазвам броя на ингридиентите, но премахвам лайма и на негово място слагам череши. Вместо обикновена газирана вода използвах Devin Fresh ягода и гуава – за още по-плодов аромат на напитката.

 

Получи се особено освежаващо!

chereshovo_smuti_s_menta

Четири лета подред докато карах бакалавърската си програма, ходех в САЩ по програмата Work and Travel! Най-приключенските ми лета, които съм имала до момента. Беше вълнуващо, невероятно преживяване… нови хора, обиколки и разходки не само из Щатите, ами и до Хавайските острови, Пуерто Рико, Мексико, Чили, Бразилия, Япония, Тайланд, къде ли не! Once in a lifetime experience!

Храната в Щатите меко казано не ми допадаше. Разбира се, изключение правеха барбекютата в къщата на шефа ни (който после се превърна в мой изключително добър приятел).

barbeque

Вкусът на зеленчуците, плодовете ми беше леко гумен, коренно различен от този, на българските. Качествените, органичните (колко бяха органични не съм сигурна) продукти бяха в пъти по-скъпи, не бяха по джоба на всеки, а и не навсякъде се продаваха.

Имаше обаче едно заведение на крайбрежната улица (Boardwalk – а ) в Seaside Heights в Ню Джърси, съвсем близо до мястото където работех и там мустакати мексиканци правиха най-вълшебните смутита на света! Имаше смутита с вкус на банан и горски плодове; имаше с ягоди, имаше и с какви ли не плодове…

Сега се замислям колко ли чак толкова хубави са били тези смутита… Може и да са ми се сторили божествени, защото с мексиканците вече си бяхме станали приятели. Постоянно се смеехме с тях, те подвикваха постоянно „мамасита“ на момичетата, опитваха се да ни омайват с пържени картофи, захарен памук и лимонада. Ох, и за тази лимонада трябва да ви разкажа.

Навярно пък причината да се влюбя в тия смутита се крие в непоносимите жеги, особено едното лято, когато едва стояхме на работните си места, а смутитата бяха най-разхлаждащото възможно нещо…

Та аз се опитах да се сетя какво се слагаше в смутитата и да експериментирам вкъщи. Спомням си слагаха нещо като гъст йогурт, който аз замених със заквасена сметана и ето какво се получи:

 

 

Pin It
frensko_klafuti_s_chereshi

Влизали ли сте в истинска френска сладкарница? Ако не сте – сега ще ви заведа… Когато пристъпите прага и ви лъхва аромата на прясно изпечени десерти, карамел, плодове, шоколад. Вътре звучи нежен шансон и сладкарите без излишна припряност вадят прясно изпечени кроасани и слагат тава с клафути с вишни за 30 минути във вече загряната фурна.

Да, точно клафути ще приготвим днес. Доста емблематичен френски десерт. Рецептата за клафути с череши, коиято ви предлагам (или поне сместа) навярно ще ви напомни за приготвянето на палачинки. И имате право 🙂

Оригиналното клафути се приготвя с черни череши, които забележете!!! са необезкостени. В много френски рецепти препоръчват клафутито да е с вишни. Аз потърсих вчера вишни на пазарчето до нас, за да приготвя клафути с вишни, но нямаше. Вишните са уникален плод – леко киселият им вкус прекрасно се съчетават в различни комбинации, както с тесто, така и сирена, меса и какво ли още не… Жалко, че ги има за толкова кратко – 2-3 седмици и край! Случвало ми се е даже някои лета да отскоча до някъде, да се  отплесна и да пропусна вишните! Вие не го правете! 🙂

Аз обаче реших да използвам плодове според сезона в моята рецепта за клафути.

Приготвих го във формичките ми за мъфини, въпреки, че спокойно можете да го направите и в тава и да го сервирате на триъгълни парчета. Когато съм се ровила да чета различни рецепти за клафути, съм попадала и на такива, в които се десертът се пече на водна баня.

Аз реших да си оптимизирам времето – времето е повече от прекрасно за разходки, в Банкя има Country West Fest 2012, на който се каня да отида; Европейското по футбол започна; волейбол дават; така че метнах клафутито директно във фурната.

Pin It
kokosova_torta_s_biskviti_i_chereshi

Изчаках всички земетресения, дъждове, наводнения и ето че пак хукнах по пазарите, този път за череши. Оказа се, че цената им е скочила два пъти за сметка на сладостта. Но нищо – казах си – бях си наумила вече десерта за вечеря. Бяхме пътували с Деан цяла седмица, не бях готвила нищо вече 5-6 дни и както се казва „сърбяха ме ръцете“.

На връщане от пазара ме заваля пороен дъжд и реших, че ще приготвя сладкиша с подръчни материали, макар да имах идея в главата си какво още трябва да купя.

И така, сетих се за едно купено в миг на кулинарен ентусиазъм кокосово мляко. Не помня дори каква рецепта съм искала да приготвя с него. Сега ми беше добре-дошло.

kokosovo_mlqko

Имах останал желатин от рецептата за пана кота, която приготвих преди 1-2 седмици и бисквити от домашните бонбони с елда. Знаех, че ще се получи вкусна!

torta_s_biskviti_i_chereshi