midi_yahnia

Миди яхния е една от рецептите, които приготвих специално за участието на блога мерудия.бг в кулинарната рубрика на вестник „Всичко за семейството“. Освен рецептата с миди, в броя от 23 август 2012 на вестника, можете да намерите и идея за средиземноморски обяд – за десерт пана кота със смокини и предястие – една от най-предпочитаните летни супи – гаспачо. Вярвам, че се получи интересна статия – говорихме си много за кулинария, техники за приготвяне на храната, за екпериментирането в кухнята.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Ризото с миди

Супа с миди и царевица

Миди на фурна с чеснов сос

Пъстърва с медено-горчична коричка и картофена салата със сомак и лук

Пъстърва с орехи и печени домати

spaghetti_s_cherni_midi

Днес ще ви предложа едно класическо италианско „primo piato“ – основно ястие с паста. Рецептата за спагети с миди се приготвя бързо и е зключително вкусна, стига мидите да са пресни.

Избягвам да купувам замразени миди, вкусът им дори не се доближава до този на току що изкараните от морето. Когато избирате миди за предпочитане е да ги купувате от добри рибни магазини или поне от специализираните щандове за риба в големите вериги. Гледайте за срока им на годност и не забравяйте, че мидите могат да се ядат сурови в рамките на деня, в който сте ги купили или до 2 – 3 дни – варени. Купувайте миди, съхранявани в хладилник или в лед.

midi_led

Баща ми е рибар и като дете си спомням как едно лято бяха изкарали толкова много миди, че нямаха изяждане. Наложи се майка и татко да ги консервират. Дали съм усетила хрупкането на пясък по зъбите, дали съм преяла с миди, дали детският ми вкус е бил по-различен, но години на ред не исках да чуя за миди.

В тинейджърските ми години, когато със съучениците ми започнахме да ходим сами на море си спомням как се престраших да опитам салата с миди в един ресторант в Несебър. Преоткрих вкуса им наново и сега наваксвам „пропуснатите“ години без миди.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Миди на фурна с чеснов сос

Ризото с миди

Миди яхния