Дойде есента и реших да заложа на карфиола напоследък. В тази рецепта за ориз със свинско и зеленчуци на фурна използвах карфиол, червена, зелена чушка, лук, чесън и морков. Получи се богат зеленчуков микс, който даде свежест на така любимия у нас ориз със свинско.
За свинското с ориз и зеленчуци можете да използвате както свинска плешка, така и обезкостени свински ребра например. Аз заложих на обезкостена свинска плешка от вашата месарница, която ми я донесоха с безплатна доставка до вратата. Чудесни са! Обадете им се – 0894092669 и си поръчайте хубаво, свежо българско месо!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

зеленчуци-соев-сос

След печените картофи с пача мас ви предлагам още една лесно приложима в домашни условия гарнитура, която е подходяща както за предястие, така и за вегетарианци. Ето как се приготвят зеленчуци на фурна със соев сос. За рецептата са ви необходими любимите ви сезонни зеленчуци, които да нарежете и да запечете в намаслена тавичка. В случая аз запекох зелени чушки, лук, патладжани и моркови.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

агнешко-бутче-с-горчица-и-кисело-мляко

Ако се чудите как да приготвите агнешко за Великден или Гергьовден или просто искате да сготвите агнешко у дома – това е много добър начин да зарадвате любителите на агнешко. Рецептата можете да изпълните както с агнешко бутче, така и с агнешка плешка. По желание може агнешкото бутче да бъде нарязано на порции (помолете във Вашата месарница да го направят вместо вас), а можете и да го изпечете цяло – както направих аз. Използвала съм джоджен – традиционна подправка за агнешко по нашите ширини, както и червен пипер, черен пипер и сух чесън. Можете да замените сухия чесън с паста от пресен чесън. Куркумата в случая е по-скоро за цвят в случая и не толкова за вкус.

Удобното на рецептата е, че можете да почистите месото, да направите разрезите и да мариновате агнешкото бутче предваритено, да го оставите в хладилник и да го изпечете преди да дойдат гостите 🙂 Извадете месото от хладилника един час преди да започне печенето и го оставете на стайна температура.

Поднесете с гарнитура или салата по ваш вкус. Може да направите към агнешкото и дроб сърма за разкош!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

 

рецепта-роган-джош

Роган джошът е пикантно ястие, което се смята, че идва от Персия. Емблематичен е червеникавият му цвят, който идва от червения пипер в микса от подправки. Най-често роган джош се приготвя от агнешко или козе месо. Най-приятното нещо в рецептата за роган джон освен парченцата агнешко е гъстият и плътен сос на ястието, в което се усеща чесън, джинджифил и ароматните подправки като например карамфил, дафинов лист, кардамон, кориандър и канела.

Когато бях преди 6 години в Индия и посетих кулинарен курс с едни от най-емблематичните ястия в индийските ресторанти. Роган джош беше едно от тях. И шеф-готвачът, която водеше курса ни сподели, че колкото семейства има в Индия едва ли не толкова и вариации има на тема роган джош. Различията най-вее идват от това какви подправки и в какво съотношение се слагат в ястието. Както и например дали се слага лук или не.

Друга любими рецепти от индийската кухня, които приготвям у дома са агнешка корма с кайма и даал тадка.

Малки хитринки:

Когато слагате кардамонът на зърна, непременно ги пребройте и ги запомнете. След като роган джошът е готов, извадете всички зърна (трябва да са същата бройка). 🙂 Аз го правя всеки път, защото е изключително неприятно да се сдъвче цял кардамон. Не го разбирайте по трудния начин 🙂

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Ето как се прави роган джош:

агнешко-с-аспержи-резене-и-чушки

Предлагам ви една рецепта за агнешко с аспержи, резене и чушки. Тя носи духа на Средиземноморието, летния бриз и свободата. Поне аз я приемам по този начин. Анасоновият аромат на реценето много ми помага за това усещане. Всъщност и преди съм използвала резене в комбинация с агнешко – ето я рецептата за агнешко с фенел. На практика резене, фенел, фенхел, див копър, лъжлив сминдух е едно и също.

За първи път се „срещнах“ с фенела преди години в Малта, където ми направи впечатление, че се използва на много места в местната кухня. Докато се разхождахме из остров Гозо видях резенето да расте диво на изключително много места – дори съвсем близо до плажа. Имаше го навсякъде – това обясни и защо се използва толкова много в малтийската кухня. След като се прибрах от Малта бях вдъхновена от начина, по който приготвят заешкото там и приготвих у дома заек по малтийски.

За тази рецепта сега съм използвала обезкостено агнешко бутче, което почистих добре от мазнината и нарязах на малки хапки. Така месото се приготвя лесно и бързо, дори и в тенджера или дълбок тиган, както е в случая.

Малки хитринки:

Знаете ли как се почистват аспержи? На кратко – лесно. 🙂 Аспержите се подрязват 2-3 сантиметра от края. След това с белачка за картофи се обелват стъблата като се оставя само върха. След това можете да ги нарежете на 2 или 3 парчета в зависимост колко са дълги за тази конкретно рецепта с агнешко или ако например ги запичате с пармезан на фурна или с бекон на оребрен тиган – можете да ги запазите цели.

Харесайте страницата ни във фейсбук –https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вашата-месарница

 

 

агнешко-с-критираки

Това е първият път, когато приготвям критараки. Опитвала съм в Гърция преди време, когато сме ходили по почивки. Взех критараки от гръцката седмица на Лидл – разфасовката беше 500 грама – точно необходимото количество за тази рецепта.

критараки-опаковка

Вярвам, че можете да намерите критараки и в гръцките хранителни магазини.

В рецептата използвам обезкостен агнешки бут, от който предварително бях изрязала тлъстите мазнини. Месото нарязах на едри хапки, които допълнително се свиват при топлинната обработка.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вашата-месарница

пилешки-дробчета-с-вино-и-пушен-бекон

Обичам много дроб – пилешки, свински, телешки. Класиката от пилешки дробчета по селски приготвям често – или на фурна, или на тиган. Това е на практика леко модивицирана рецепта, в която добавяме пушен бекон основно за пушен аромат на ястието. Прибавя се и червено вино, което прави сосът по-различен от просто „дробчета с лук“.

Ето няколко рецепти за дробчета, които също можете да погледнете:

Пилешки дробчета с лук и домати

Пилешки пастет с мащерка и лук

Пилешки дробчета с нар по ливански

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вашата-месарница

 

агнешко-в-прясно-мляко

Има много домакини, които се страхуват от приготвянето на агнешко. Струва им се сложно, не се чувстват достатъчно опитни и вещи. Точно за тях е тази лесна рецепта за агнешко месо, с която няма как да сбъркате. За целта ви е необходимо едно агнешко бутче, което в моя случай беше обезкостено. Но можете и да използвате бутче, което е нарязано на парчета. В този случай просто обемът на ястието в гювеча щ е по-голям и ще трябва да налеете повече прясно мляко. Няма да има друга разлика. Като приготвите агнешкото по тази лесна рецепта, месцето ще пада от кокала така или иначе. Моето агнешко е от Вашата месарница и помолих там да ми го обезкостят. Вие можете да направите това вкъщи или да помолите тях.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вашата-месарница

Вижте още:

Агнешки стекове със зеленчуци

Агнешки тажин с нахут

Агнешко по индийски. Агнешка корма с кайма

Впечатлението ми е, че най-често воденичките ги приготвят в масло или с лук – по селски. Аз ще се постарая обаче да ви покажа, че салата с воденички е нещо прекрасно и няма причина да не я пробвате, ако обичате пилешка карантия. Единствената уговорка е, че воденичките трябва да са добре сварени – можете да използвате тенджера под налягане или просто да им отделите повече време за варене. Воденичките могат да бъдат сварени от предната вечер или няколко часа преди да приготвите същинската салата с воденички. Така или иначе те трябва да са студени за салатата. Аз лично предпочитам пресни пред замразени воденички.

Харесайте страницата ни във фейсбук –https://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Вижте още:

Пилешки дробчета с лук и домати

Пилешки дробчета с нар по ливански

Пуешките бутчета трябва да се „готвят“ по-дълго време отколкото пилешките. По тази причина аз предварително леко ги посвърявам в подсолена вода и след това практически можете да приготвите всяка рецепта с пилешки бутчета и да ги замените с пуешките.

Така приготвих и пуешките бутчета с гъби и праз – като предварително ги сварих леко и след това в един плик за печене ги запекох заедно със зарзавата.
Вижте още идеи за рецепти за пуешки бутчета:

Пуешки бутчета с гъби

Пуешки пържоли с размачкани картофи на фурна

Пуешки бутчета целогодишно можете да си купите в София от магазини Вашата месарница. Vashata_mesarnica