Дойде и времето на свежите зеленчуци, но ако не искате да се отказвате от месцето ви предлагам една вкусна рецепта за редено с кайма. Месото, което ползвате можете да бъде свинско, телешко или смес. Аз лично в случая съм използвала овкусена смес кайма от Вашата месарница. Вътре е с ароматни подправки, чубрица, лук…

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg   Vashata_mesarnica

Ето и една лесна за приготвяне лятна рецепта за пълнени чушки с кайма и леща. На практика вместо да пълните чушки с кайма и ориз можете да замените оризът с леща. Вместо да варите леща и да я отцеждате можете да използвате готова, консервирана леща, която можете да намерите във всеки от големите супермаркети. Така ще си спестите доста време.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още: рецепти с чушки:

Печени чушки с чесън

Парти сандвичи с извара, печени чушки и горгонзола

Пълнени калифорнийски чушки с яйце

Пълнени червени чушки с ориз и кайма на фурна

Пълнени чушки с извара на фурна

 

pueshki_hapki_na_gril_tigan

Рецептите с пилешко месо лесно могат да бъдат адаптирани и вместо пилешко месо да използвате в тях пуешко месо. Разбира се това важи не във всички случаи, но много често. Това с особена сила важи за рецептите, в които се използват пуешки гърди.

Рецептата за пуешки хапки се приготвя изключително бързо и това е едно от предимствата й. Все пак е добре да овкусите предварително пуешкото месо.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Панирани пилешки гърди с кашкавал

Пилешки гърди в доматен сос

 

Pin It

Едно от любимите ми ястия от детството! Пълнени чушки! В Шумен му казват пълнен пипер, но дали е чушки, пипер, пиперки… няма да влизам в този спор. Ясно е така или иначе за каква вкусотия става въпрос.

У нас винаги пълнените чушки са се поднасяли с кисело мляко (подобно на мусаката, дроб сърмата). Вие поднесете чушките както предпочитате.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Пиперена манджа с пиле

Пиперена манджичка с домати

Пълнени камби с боб

Печени чушки с чесън

Пикантна паста с пилешко и червена чушка

Pin It

Чушки бюрек са едно от любимите ми ястия от детството. Аз ще ви покажа как винаги са се приготвяли чушките бюрек у нас, като ви дам и няколко идеи как да промените леко рецептата, а вие ще прецените как да приготвите чушките.

Можете да изпечете и да обелите чушките от предния ден. Независимо как ги печете – дали с чушкопек, във фурната, на котлона, после докато ги белите трябва да внимавате да не ги разкъсате, защото вероятността плънката да изпадне докато ги панирате е по-голяма 🙂

По желание в плънката можете да сложите 1-2 с.л. домати (настъргано) или доматено пюре. На мен лично чушките бюрек ми харесват повече, когато в плънката има домати, но това е въпрос на вкус. По същия начин стои въпросът с магданоза в плънката 🙂

Според различните рецепти чушките бюрек се пълнят с различно количество плънка. Аз може би слагам една идея повече плънка от обичайното, като внимавам да не изпадне при панирането.

Вижте още:

Мусака с три цвята чушки

Печени чушки с чесън

Пълнени калифорнийски чушки с яйце

Pin It

В най-горещите дни на годината е добре да похапваме леки храни. Предлагам една рецепта, която освен, че се приготвя сравнително бързо е и доста апетитна – особено подходящи летни пълнени чушки с извара и сирене. На някои може тази рецепта с чушки да ви напомни за чушки бюрек, но разликата е, че при тази ще си спестите както печенето и беленето на чушките, така и след това панирането.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

И така… ключово е да използвате висококачествени извара и сирене – всичко останало е лесно. Аз лично предпочитам кашкавалена извара, когато успея да намеря.

Вижте още:

Пълнени калифорнийски чушки с яйце

Разядка с печени чушки и чесън

Банички – охлювчета с извара и спанак

Ньоки с извара и спанак

 

Pin It
palneni_kaliforniiski_chushki_s-iaize

Харесвам калифорнийските чушки по две причини. Първата е, че са с прекрасни цветове – наситено жълти, от коледно до оранжево – червени и прекрасно зелени. 🙂 Другата причина е, че са големи и мога да ги срежа на две и да ги пълня с разнообразни плънки. Има място дори и да чукна едно яйце.

kaliforniiski_chushki

Можете да намерите калифорнисйки чушки в големите супер маркети, аз лично тези ги купих от Пикадили. Предлагат се целогодишно.

Ако искате все пак да заложите на българските чушки, изпробвайте рецептата за пълнени камби с боб.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

vurstcheta_sas_zeleni_chushki_i_yaiza

Бира с вурстчета си е немска класика. За някои това обаче по-скоро може да звучи като мезе. За това аз реших да приготвя тази немска рецепта, в която освен вурстчета се добавя лук, чушки и яйце. Спокойно, това ястие също върви с бира. 🙂

Ако не намерите точно вурстчета, заменете ги с някоя по-тънка наденица нашенска. Моят съвет е, ако купувате наденица първо да я изпечете на тигана и после да я нарежете на парчета. В противен случай рискувате пълнежът на наденицата да се разпадне.

 

Pin It
svinska_kavarma_recepta

Едва ли има някой, който да обича свинско месо и да не е опитвал свинска кавърма. Ако има все пак някой останал, ако я опита съм сигурна, че ще стане очарован от апетитното свинско с много зеленчуци. Комбинацията от задушени зеленчуци, вино и свинско месо си е класическа. Кавърмата е традиционно българско ястие със свинско или пилешко месо, което се приготвя в гювеч или казан с лук, чушки, чубрица, черен пипер и сол. Аз добавих морков, доматено пюре и магданоз и замених лука с праз. След студовете последните дни у нас официално открихме сезона на червеното вино. Някой ще каже, че червеното вино има четири сезона и може би ще е прав 🙂 В този ред на мисли… сложих и малко вино в кавърмата.

За тази рецепта за кавърма със свинско можете да използвате свинска плешка. Този тип месо е на сравнително ниска цена, но в същото време ще ви свърши чудесна работа – кавърмата ви няма да е нито много мазна, нито суха. Много е важно кавърмата да не стане много водниста – в дебелите кулинарни книги пише, че трябва да остане „само на мазнинка“, но на това ще се спра в „начина на приготвяне“.

Pin It
piperena_manja_s_pile

Толкова апетитно изглеждат чушките на пазара, че се изкуших да приготвя тази рецепта за манджичка с чушки (само чушки, домати и пилешко месо). Комбинирах червени и зелени чушки за по-богат вкус на ястието. Ако използвате само червени, ще има по-сладникъв вкус. Но пак ще се получи. И само със зелен пипер. И само с червен пипер. Сложих и малко пресен лук, но ако нямате – заменете го със стар лук или праз. Подправките са класически – магданоз, щипка чубрица и щипка риган. При доматите пак имате избор – използвайте пресни домати или ако вече не са толкова добри, заменете ги с консервирани. Аз използвах един пресен домат и малко консервирани чери доматчета. Те направиха още по-ароматна манджата с чушки и пиле.

Pin It