градинска-салата-с-горчичен-дресинг-с-нар

За тази рецепта ви е необходим микс от зелени салати – може да използвате готов пакетиран или да си накъсате сами. Може да изберете маруля, лоло россо, лоло биондо. Аз лично рукола не съм сложила, защото тя има по-остър и леко пикантен послевкус, който би променил характера на салатата като цяло, но ако обичате – сложете и рукола.

Най-интересното в тази салата наред с богарството от зеленчуци е самият дресинг. За него използвам сок от нар, дижонска горчица, олио от гроздови семена, сок от мандарина, лют червен пипер, сол. Когато приготвям дресинга винаги слагм повече мазнина за сметка на киселината. Измивам, нарязвам салатите – по-скоро ги накъсвам, нарязвам зеленчуците; приготвям в отделна купичка дресинга и непосредствено преди да сервирам салатата я овкусявам!

Добър апетит!

Вижте още:

Букет от салати с годжи бери

Букет салати със запечено френско козе сирене с мед и филирани бадеми

Зелена салата с пъдпъдъчи яйца и сушени домати

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Дойде и времето на свежите зеленчуци, но ако не искате да се отказвате от месцето ви предлагам една вкусна рецепта за редено с кайма. Месото, което ползвате можете да бъде свинско, телешко или смес. Аз лично в случая съм използвала овкусена смес кайма от Вашата месарница. Вътре е с ароматни подправки, чубрица, лук…

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg   Vashata_mesarnica

Ето и една лесна за приготвяне лятна рецепта за пълнени чушки с кайма и леща. На практика вместо да пълните чушки с кайма и ориз можете да замените оризът с леща. Вместо да варите леща и да я отцеждате можете да използвате готова, консервирана леща, която можете да намерите във всеки от големите супермаркети. Така ще си спестите доста време.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още: рецепти с чушки:

Печени чушки с чесън

Парти сандвичи с извара, печени чушки и горгонзола

Пълнени калифорнийски чушки с яйце

Пълнени червени чушки с ориз и кайма на фурна

Пълнени чушки с извара на фурна

 

pueshki_hapki_na_gril_tigan

Рецептите с пилешко месо лесно могат да бъдат адаптирани и вместо пилешко месо да използвате в тях пуешко месо. Разбира се това важи не във всички случаи, но много често. Това с особена сила важи за рецептите, в които се използват пуешки гърди.

Рецептата за пуешки хапки се приготвя изключително бързо и това е едно от предимствата й. Все пак е добре да овкусите предварително пуешкото месо.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Панирани пилешки гърди с кашкавал

Пилешки гърди в доматен сос

 

Pin It

Едно от любимите ми ястия от детството! Пълнени чушки! В Шумен му казват пълнен пипер, но дали е чушки, пипер, пиперки… няма да влизам в този спор. Ясно е така или иначе за каква вкусотия става въпрос.

У нас винаги пълнените чушки са се поднасяли с кисело мляко (подобно на мусаката, дроб сърмата). Вие поднесете чушките както предпочитате.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Пиперена манджа с пиле

Пиперена манджичка с домати

Пълнени камби с боб

Печени чушки с чесън

Пикантна паста с пилешко и червена чушка

Pin It

Чушки бюрек са едно от любимите ми ястия от детството. Аз ще ви покажа как винаги са се приготвяли чушките бюрек у нас, като ви дам и няколко идеи как да промените леко рецептата, а вие ще прецените как да приготвите чушките.

Можете да изпечете и да обелите чушките от предния ден. Независимо как ги печете – дали с чушкопек, във фурната, на котлона, после докато ги белите трябва да внимавате да не ги разкъсате, защото вероятността плънката да изпадне докато ги панирате е по-голяма 🙂

По желание в плънката можете да сложите 1-2 с.л. домати (настъргано) или доматено пюре. На мен лично чушките бюрек ми харесват повече, когато в плънката има домати, но това е въпрос на вкус. По същия начин стои въпросът с магданоза в плънката 🙂

Според различните рецепти чушките бюрек се пълнят с различно количество плънка. Аз може би слагам една идея повече плънка от обичайното, като внимавам да не изпадне при панирането.

Вижте още:

Мусака с три цвята чушки

Печени чушки с чесън

Пълнени калифорнийски чушки с яйце

Pin It

В най-горещите дни на годината е добре да похапваме леки храни. Предлагам една рецепта, която освен, че се приготвя сравнително бързо е и доста апетитна – особено подходящи летни пълнени чушки с извара и сирене. На някои може тази рецепта с чушки да ви напомни за чушки бюрек, но разликата е, че при тази ще си спестите както печенето и беленето на чушките, така и след това панирането.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

И така… ключово е да използвате висококачествени извара и сирене – всичко останало е лесно. Аз лично предпочитам кашкавалена извара, когато успея да намеря.

Вижте още:

Пълнени калифорнийски чушки с яйце

Разядка с печени чушки и чесън

Банички – охлювчета с извара и спанак

Ньоки с извара и спанак

 

Pin It
palneni_kaliforniiski_chushki_s-iaize

Харесвам калифорнийските чушки по две причини. Първата е, че са с прекрасни цветове – наситено жълти, от коледно до оранжево – червени и прекрасно зелени. 🙂 Другата причина е, че са големи и мога да ги срежа на две и да ги пълня с разнообразни плънки. Има място дори и да чукна едно яйце.

kaliforniiski_chushki

Можете да намерите калифорнисйки чушки в големите супер маркети, аз лично тези ги купих от Пикадили. Предлагат се целогодишно.

Ако искате все пак да заложите на българските чушки, изпробвайте рецептата за пълнени камби с боб.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

vurstcheta_sas_zeleni_chushki_i_yaiza

Бира с вурстчета си е немска класика. За някои това обаче по-скоро може да звучи като мезе. За това аз реших да приготвя тази немска рецепта, в която освен вурстчета се добавя лук, чушки и яйце. Спокойно, това ястие също върви с бира. 🙂

Ако не намерите точно вурстчета, заменете ги с някоя по-тънка наденица нашенска. Моят съвет е, ако купувате наденица първо да я изпечете на тигана и после да я нарежете на парчета. В противен случай рискувате пълнежът на наденицата да се разпадне.

 

Pin It
svinska_kavarma_recepta

Едва ли има някой, който да обича свинско месо и да не е опитвал свинска кавърма. Ако има все пак някой останал, ако я опита съм сигурна, че ще стане очарован от апетитното свинско с много зеленчуци. Комбинацията от задушени зеленчуци, вино и свинско месо си е класическа. Кавърмата е традиционно българско ястие със свинско или пилешко месо, което се приготвя в гювеч или казан с лук, чушки, чубрица, черен пипер и сол. Аз добавих морков, доматено пюре и магданоз и замених лука с праз. След студовете последните дни у нас официално открихме сезона на червеното вино. Някой ще каже, че червеното вино има четири сезона и може би ще е прав 🙂 В този ред на мисли… сложих и малко вино в кавърмата.

За тази рецепта за кавърма със свинско можете да използвате свинска плешка. Този тип месо е на сравнително ниска цена, но в същото време ще ви свърши чудесна работа – кавърмата ви няма да е нито много мазна, нито суха. Много е важно кавърмата да не стане много водниста – в дебелите кулинарни книги пише, че трябва да остане „само на мазнинка“, но на това ще се спра в „начина на приготвяне“.

Pin It