Март месец е „последният влак“ за джолани в нашия дом. Не че през пролетта и лятото не похапваме джолан, но не с такъв интензитет като в студеното време. Предлагам ви една рецепта, която отнема повечко време за печене, но реално няма почти никакво приготовление. Единствено ви трябват качествени продукти и резултатът е гарантиран!

Можете да приготвите ястието с предни свински джолани, като за всеки предвидите по 1. Аз в случая използвах един по-голям заден джолан, който след изпичането накъсах на порции.

Вашата-месарница

 

 

Обичам патешкото филе под всякаква форма. Класиката е да си приготвите магре, когато патешкото бонфиле е с кожата. Вижте как да си приготвите патешко магре – патешко магре със сос от смокини. Можете да приготвите и патешкото филе по следните начини:

Патешко бонфиле на тиган

Патешки бонфилета с карамелизиран ананас

Патешки гърди с портокалов сос.

Предлагам ви и една рецепта за патешки хапки, с които да зарадвате любимите си хора с или без повод.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Напоследък сигурно сте забелязали намалих публикуването на рецепти, но то е временно. Жива съм, здрава съм и всичко е наред. Просто пътувахме доста дълго с Деан и след това започнахме огромен ремонт на новия ни апартамент. И така приоритетите ми съвсем за кратко се изместиха в друга посока. Но подчертавам  – за кратко. Имам много да наваксвам с рецептите. Следващите, които публикувам ще са сигурно по-бързички за приготвяне предвид още по-забързаното ми ежедневие в момента. Започвам с първата такава – пилешко с броколи в плик.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg   Vashata_mesarnica

Вижте още идеи за бързи рецепти:

Бързо пилешко с кисело мляко и яйца

Люти пилешки късчета с домати и лук

Панирани пилешки гърди с кашкавал

Пиле с кисели краставички в сметанов сос

Пилешки бутчета в бекон

 

Млечното телешко се приготвя много по-бързо, отколкото класическото телешко месо. В тази рецепта аз използвах ноазети от млечно теле и се получиха изключително приятни. Ако използвате друга част от млечното теле ще получите сходен резултат, но със сигурност ще ви трябва повече време за топлинна обработка.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg   Vashata_mesarnica

Вижте още рецепти с млечно телешко:

Мариновано млечно телешко на фурна

Млечно телешко с грахово пюре

Ребра от млечно телешко на фурна

 

 

Хапваше ни се риба с Деан и отидох в рибния магазин до нас – там винаги са особено любезни и винаги ми предлагат най-доброто решения. Само им „хвърлям“ каква идея имам и те „клъвват“ и ми дават решение и риба. Та, казах им, че искам да приготвя риба с орехи, домати, зеленчуци и те ми предложиха да взема африкански сом. Видях, че рибата е прясна, миришеше добре, беше филетирана – идеална за рецептата!

Оказа се, че африканският сом всъщност е български и се въди близо до Панагюрище в село Баня. Африканският сом се отглеждал в специална ферма за африкански сом и предимството пред редица други риби е, че не мирише на тиня, на водоеми и т.нат. Това е всъщност една от причините напоследък да пропускам да приготвям шаран – защото последния път шаранът ми миришеше на застояла вода.

И така освен филета от африкански сом за рецептата са необходими още лук, домати, целина, магданоз, морков, сушени зеленчуци, орехи, сол, зехтин. По желание можете да поднесете африканския сом с резенчета лимон.

Вижте още рецепти с риба:

Пъстърва с майонеза и пресни картофи

Риба перка с бяло вино на фурна

Рибни шишчета от бял амур

Рибна чорба със сьомга

Пъстърва с медено-горчична коричка и картофена салата със сомак и лук

Пържен амур със зелева салата

Пъстърва с орехи и печени домати

 

Комбинацията от кайма с леща, която изпробвах за плънката за чушки онзи ден ми допадна и реших да продължа да експериментирам. Истината, че идеята за тази мусака ми дойде от Вашата месарница, от където пазарувам месо. Не знам дали знаете, но те предлагат идеи за бърза вечеря – ястия, които са с месо и са приготвени от тях, а единственото, което вие трябва да направите е да си ги поръчате и да ги изпечете. Доставката до дома е безплатна.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Та те предлагат нещо много подобно – мусака с леща и кайма – можете да си поръчате цяла тарелка за 9.50лв и да ви я доставят до вас и само да я изпечете или да си я приготвите сами. Ето как:

Вижте още идеи за мусака:

Постна мусака с жълти и зелени тиквички

Мусака с три цвята чушки

Ето и една лесна за приготвяне лятна рецепта за пълнени чушки с кайма и леща. На практика вместо да пълните чушки с кайма и ориз можете да замените оризът с леща. Вместо да варите леща и да я отцеждате можете да използвате готова, консервирана леща, която можете да намерите във всеки от големите супермаркети. Така ще си спестите доста време.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още: рецепти с чушки:

Печени чушки с чесън

Парти сандвичи с извара, печени чушки и горгонзола

Пълнени калифорнийски чушки с яйце

Пълнени червени чушки с ориз и кайма на фурна

Пълнени чушки с извара на фурна

 

След като опитах най-добрият стек на света в един steak house в Хонг Конг, приготвянето на стекове ми е изключително голямо предизвикателство. Отначало избягвах да правя стекове у дома, защото поменът за онзи уникален стек изплуваше в главата ми, но си казах, че полека-полека ще се науча.

Една от основните тайни на стека определено е в самото телешко месо – колко е зряло, какво качество е, от какво животно. Другото голямо предизвикателство – температурата и самата техника на приготвяне. Тази рецепта за стек с трюфели е подходяща за начинаещи готвачи на стекове. Най-добрият вариант е да използвате , като може да се кажче, че и вайсбрат ще ви свърши работа, ако нямате бонфиле. Вайсбратът се нарича още пт месарите – филето на бута, така че самото месо не е мазно и е крехко. Важно е да помолите в месарницата да им обясните за какво ще ползвате месото и по възможност те да ви подберат парче, подходящо за стек. Средно едно парче трябва да е около 250 грама и да е с дебелина около 2,5 – 3 см.

В този случай за овкусяване използвах черни български летни трюфели. За да си отворят добре аромата обаче на трюфелите им е необходима мазнина и за това около стека сложих по едно слайсче бекон. Трюфелите добавят един допълнителен изискан вкус на стека.

Харесайте страницата ни във Фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още рецепти с трюфели:

Пържени яйца с български летен черен трюфел

Талиатели с трюфели и сметана

Обичам телешко месо във винен сос. Всъщност обичам всякакво телешко месо, като напоследък когато правя телешко със сос го приготвям по сходен начин. Използвам най-често телешки шол, който нарязвам на тънки жулиени, окрехкотявам, след това поръсвам със сол и шарен пипер и овалвам в брашно. след това добавям течност (бульон, вино) и оставям да къкри.

Телешкото месо така става крехко и сочно.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още рецепти с телешко:

Крехко телешко в уок с моркови и лук

Млечно телешко с грахово пюре

Телешко в млечен сос

Телешко варено с туршия

 

Pin It