Jivko_Djamiarov

С Живко Джамяров се запознах преди няколко години на един от семинарите, организирани от Горичка. Явно и двамата ни е завела зелената идея на тези обучения, но Живко определено е по-запаленият от двамата. Скоро след нашата първа среща той стартира много успешен проект – внася в България висококачествени био храни. Ако се интересувате от здравословно хранене, почти сигурно сте влизали в магазин Зелена Земя. Живко си е поставил и друга амбициозна задача – чрез блога си да популяризира киноата и всички ползи от нея.

Моето впечатление е,че нещо кардинално трябва да се случи в живота на един човек, да преобърне целия му свят, за да стане веган. Права ли съм? И каква е твоята история?

Според мен си права. Явно ние винаги чакаме да ни се случи нещо, да ни разтърси из основи за да се замислим и да започнем да се променяме. Раждаме се неосъзнати, вървим по пътя си и в процеса правим грешки и трупаме опит. Така докато стигнем до момента, в който да се пробудим и да станем по-съзнателни и да започнем да усещаме света около нас по друг начин. Да погледнем отвъд ежедневието ни и материалното ни битие. По сходен начин се разви и моята история.

Когато бях ученик никога не се бях замислял дали се храня здравословно или не. Дали храната, която консумирам е причина за страданието на живи и чувстващи същества, за екологични проблеми, глад, бедност и страдание. Не ми пукаше! Интересуваше ме само какво ще правя в ежедневието ми, дали ще се видя с приятели, ще излезем вечерта и какво ще правя на следващия ден. Така докато в един момент в студентските ми години в Германия настъпи пълен срив на здравето ми и ми казаха, че ако не променя нещо спешно няма да живея още дълго. Такава новина много често действа като силен шамар. Кара те да се събудиш рязко и да изтрезнееш. Мен ме амбицира да се преборя и да променя живота си. Не съм човек, който се предава лесно, примирява се и се пречупва. Започнах да спортувам. Да тичам всеки ден. Първо по няколко обиколки, после по няколко километра. Направих си хранителен режим, като първо започнах да изключвам рафинираните храни, а след това постепенно и продуктите от животински произход. Чувствах се все по-добре и здравето ми се подобряваше съществено. Така постепенно започнах да си задавам въпроси за произхода на храната ни, за начина по който тя се произвежда, за страданията, които причинява хранителната промишленост. Не исках да съм част от всичко това и чрез консуматорското си поведение да допринасям за това страдание. На животните във фермите, кланиците, лабораториите за експерименти, фабриките за дрехи и обувки , цирковия манеж и зоологическите градини, както и на хората от Третия свят, чиито робски труд поддържа голяма част от тази система. Направих своя избор и станах веган по етични причини.

Може ли заклет месояд да стане веган? Необходим ли е някакъв преходен период, например постепенно да се изключват месото, яйцата, млякото… Или трябва нещата да се случат от раз.

Всеки може да стане веган. Веганството не е нещо недостижимо, митично и практикувано от хипита, гурута или сектанти. То е нещо съвсем нормално , естествено и в хармония с природата и веганите са интелигентни, спокойни и радостни хора.  Не ми се иска да философствам дълго, да давам определения и по този начин да запалвам дискусии между месоядни и вегани. Да се разделяме на групи и да спорим. Всеки има правото сам да избира за себе си и да определя пътя си. Няма нужда да бъде критикуван и нападан за избора си. Нека сам да се осъзнае и да прогледне. Веганството не трябва да бъде налагано с фанатизъм и насилие. Нека хората сами да преценяват за себе си. Някои ще може да направят прехода от животинска към растителна храна светкавично, други ще имат нужда от по-плавен преход и може би години за да направят промяната. Важното е да знаят, че вече има достатъчно информация в интернет, в различни форуми и в групи във фейсбук. Те може да се включат, да станат част от дискусията и да задават въпроси. Винаги ще може да намерят напътствие и подкрепа, които да улеснят преходът им към изцяло растителна храна.

Има ли случай, в които веганството е противопоказно?

Според мен трябва да се подхожда според индивидуалния организъм на всеки човек. Има хора, които имат трудности да консумират растителна храна, алергии и непоносимост. Не мисля, че те трябва да се насилват. Към веганството трябва да се подходи съзнателно и отговорно, като към всяко важно нещо свързано със здравето ни. Човек трябва да разбира, кои храни да избягва и как да комбинира по правилен начин храните, така че да усвоява по най-добър начин веществата в тях и да не се стига до дисбаланс и проблеми. Да слуша тялото си и естествените си инстинкти и да не изпада в крайности. Когато се внимава за тези неща няма абсолютно никакъв проблем да се консумира изцяло растителна храна.

По скъпо или по-евтино е да живееш био?

За мен подобен въпрос никога не е стоял на дневен ред. Когато става въпрос за здравето ни цената няма никакво значение. Няма нищо по-важно от това да сме здрави физически и психически. Когато сме лишени от здравето си нямаме нищо. Тогава парите нямат никакво значение. Храната е много важна за поддържането на здраво тяло и за духовното ни развитие. Когато ядем рафинирана храна, която се е отглеждала с химически торове, била е пръскана с пестициди и хербициди или е генно модифицирана, ние буквално ядем отрови, които бавно, но много ефективно ни карат да вехнем, отслабват имунната ни система и ни правят  податливи към дегенеративни заболявания. Храна, която е рафинирана и е с рафинирани съставки е и храна без хранителна стойност. Това е все едно не ядем нищо. За съжаление много рядко се замисляме за това. За нас храната се е превърнала в нещо скучно и ежедневно, което консумираме без да се замислим и на все по-голяма скорост. Храната за нас е нещо, с което да прикрием факта, че сме стресирани и все по-нещастни. Много е важно да приготвяме сами храната си, с ръцете си и да правим това нещо с много любов. По този начин ние ще се успокоим, ще постигнем хармония , щастие и ще намерим нови радости в живота.

Био храната има редица ползи за нас и околната среда. Не само факта, че е по-хранителна и съдържа повече полезни вещества от конвенционалната храна. Според мен най-важен е фактът, че био храната е чиста храна, че в нея няма химични торове, хербициди и пестициди, че няма отрова. Дори само и единствено поради този факт аз съм склонен да плащам по-голяма цена за био храната. За мен с избора си да консумирам био храна, аз подкрепям чистото и автентично земеделие, чистата природа, почва и води, биоразнообразието и съхранението на животински и растителни видове и бъдещето на децата си. Аз искам те да имат шанса да отраснат с чиста храна и сред чиста природа.

Разнообразието на био храни става у нас става все по-голямо. Как да сме сигурни, че продуктите, които купуваме са наистина БИО? На кои марки да се доверим и за какво да гледаме?

На първо място като търсим и купуваме сертифицирани продукти. Био сертификатът е нашето доказателство, че продуктите отговарят на изискванията за биологично земеделие и че са свободни от пестициди, хербициди, химикали и ГМО.

Трябва да гледаме за единното европейско лого върху етикета на продукта. То е зелен лист със звездите на ЕС. За мен произходът на суровината и начинът, по който се произвеждат продуктите са много по-важни от марката. Качеството и прозрачността при производството са водещите неща, когато става въпрос за био продукти.

Ако човек за пръв път влиза в магазина ти и никога не се е хранил по този начин, кои са трите продукта, които би му предложил?

Киноа, нахут и сусамов тахан. Продукти, с които може да се приготвят много и страхотни ястия и които ще дадат един нов и по свеж поглед към храненето.

В магазинче Зелена Земя организирате всеки петък различни събития – дегустация на шоколад, презентация на пелени за многократна употреба и различни био продукти. Какво предстои и къде може да следим за нови продукти и събития?

Стараем се да правим различни инициативи и неща, с които да дадем добавена стойност за хората и обществото като цяло. За нас нещата не се изчерпват само с една търговия и продажба. Биото не е просто един бизнес, а философия, начин на живот и нагласа. Искаме със събитията, които организираме да дадем хубав пример. Да може хората да се докоснат до производителите, да се запознаят и да развият доверие и контакти, да дадем възможност на талантливи хора да намерят своята публика и подкрепа. Да представяме нови идеи  и решения. Събитията няма де се изчерпват само с представяне на нови производители и продукти, ще ни гостуват професионални готвачи, кулинарни блогъри, хора, които се занимават с био козметика и ароматерапия, с хендмейд неща и рециклиране, с личностно развитие. Предстоят много интересни събития.

На 23.11.12 ще ни гостуват Жени и Митко от Работилница БиоСтайл, които произвеждат страхотно вкусни био сладки с рожков, имат собствено малко цехче, правят всичко сами и с много ръчен труд и отглеждат съставки за продуктите си в малката си био сертифицирана градина.

На 30.11.12 ще ни гостува Валя от ЕкоМаг, която ще ни представи в партньорство със Соул Китчън био сертифицирани етерични масла за кулинарна употреба и ще разкаже за употребата им и ползите от тях. Гостите ни ще може да дегустират ястия приготвени с етеричните масла от кухня Соул Китчън.

Всички новости и месечна програма за събитията в Зелена земя – магазинче за био и натурални храни на нашата страница и на профила ни във фейсбук.

Pin It
2 отговори
 1. Нели
  Нели says:

  Все повече хора се обръщат към природосъобразния начин на живот. Време е да се замислим сериозно

  Отговор
  • sheytanova
   sheytanova says:

   Както в самото начало на интервюто стана ясно, нещо трябва да разтърси живота ни, за да стигнем до идеята за здравословно ядене. Добре е да предотвратим всичко и да се замислим навреме! Все повече хора го правят, както казваш, Нели! И моите наблюдения са такива и това е прекрасно!

   Отговор

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *