Фалшив мед често наричат този, който не е 100% чист мед. Няколко начина по които може да познаем истинския мед.

1.Течният мед през студените зимни месеци е фалшив или е загряван на висока температура. Този мед ако мирише на карамел може да е и вреден. Медът от върба, акация и елда не се захаросва.

2.Качественият мед има еднакъв цвят и няма бучки.

3.Евтиният мед има примеси и не е чист натурален мед.

как да купя криптовалута
4.Истинският мед е с гъста консистенция за разлика от некачествения.

5.Когато бурканът с истински мед се обърне с капачката надолу, мехурчето трябва да се издигне бавно нагоре. Въздушното мехурче на фалшивия мед се издига за 1-2 секунди.

6.Ако разреденият мед с малко вода и няколко капки йод стане син означава, че е смесен с нишесте.

7.Малко оцет може да разпени само фалшивият мед.

8.Прекалено сладкият мед е получен от пчели хранени със захарен сироп. Този мед е много светъл и почти няма аромат и е на едри кристали.

9.Натуралният пчелен мед бързо се карамелизира и не се пени.

10.Ако поставеният в питието мед се разпени, значи е некачествен. Той започва да се разтваря веднага, а истинският мед остава на дъното.

11.Ако меда, разтрит между пръстите лепне, означава, че има подсладител или захар.

12.Ако от лъжичка с мед в чаша с вода се отделят частици, значи, че медът не е чист.

13.Ако се смеси мед и пресен жълтък и той изглежда като сварен, медът е истински.

14.Истинският мед ще втвърди намазаната филийка хляб, а некачественият ще я омекоти.

15.Кристализиралият мед не е гаранция за истински мед. Захаросва се и меда, когато пчелите са захранвани с захарен сироп.

16.Ако главичката на кибритена клечка се потопи в мед, драсне се на драскалото на кибрита и тя изгори, медът е истински.

17.Не на последно място да се чете етикета в магазина. На коректния етикет трябва да пише: „100% чист натурален пчелен мед“ и да няма изредени допълнителни съставки. Това са начини за разпознаване на истинският натурален 100% чист мед в домашни условия.

Най-точните изследвания се правят в лабораториите. Добре е да се купува мед от лоялни, утвърдени търговци и производители на мед.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Хляб с бира и мед

Салата с моркови, ряпа и дресинг с мед

Медени сладки

3 отговори
 1. име задължително
  име задължително says:

  Како, ти жива пчела виждала ли си, та си толкова компетентна? Ела да видиш меда, вчера съм го центрофугирал – рядък е, течен е, мехурчето се вдига бързо. Намазан на филийка, я омекотява. Като си омажа ръцете с тоя мед, лепнат. Разтворен във вода, отделя много фини частици восък, които не подлежат на механична филтрация, ама с химия се махат. Що така, ма, како, да не съм си пробутал фалшив мед?! Медът от рапица е светъл, сладък, кристализира бързо и на големи кристали. И не на последно място – в магазина ще намериш чист мед, ама в деня преди Коледа след Великден…

  Отговор
  • sheytanova
   sheytanova says:

   Много ви благодаря за изчерпателния отговор и отделеното време да напишете коментар! Радвам се, че имам критични читатели, които имат много опит с различни продукти и с готвенето! Виолета

   Отговор
 2. И аз да кажа!
  И аз да кажа! says:

  Половината неща не са точни за разпознаването.Напълно съм съгласен с горното мнение.За нещастие е много трудно да разпознаем истинските продукти.Подобна драма е и с маслото и почти всичките млечни продукти.Такава ни е държавата,дето ние си я правим-надлъгваме се сами и вечно ревем.Затова никой не ни уважава!

  Отговор

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *