супа-с-коприва

Ползите от копривата са безспорни. Тя е богата на витамини, аминокиселини, микроелементи, и особено – желязо. Не на последно място копривата подсилва имунната система в човешкия организъм. Имунитетът има важно значение за здравето на човек, особено по време на разпространение на грип и вируси. В ситуацията на пандемия вече всики знаем за това 🙂

Как се прави супа от коприва?

Супата от коприва я поднасям топла след ледената пързалка или когато ни се хапва нещо леко, но хранително. Най-трудното е да се намери прясна коприва в този сезон. А копривената супа е лесна и бърза за приготвяне.

Рецепта за супа от коприва

Необходими продукти за супа от коприва:

300 гр прясна коприва

4-5 супени лъжици ориз

2-3 супени лъжици домати от консерва

3-4 стръка пресен лук или една глава стар лук

1 с.л. девисил

1 с.л. магданоз

1 с.л. джоджен

3 с.л. олио

сол на вкус

За застройката за супата с коприва:

2 яйца

3-4 супени лъжици кисело мляко.

За гарниране – по желание – кисело мляко и/или сирене.

Начин на приготвяне на супата с коприва:

Копривата се измива обилно под течаща вода. Попарва се в тенджера с малко вода, колкото да я покрие. Копривата се отцежда се и се нарязва. Водата от запарката не се изхвърля. Нарязаният лук се задушава в сгорещеното олио с една – две супени лъжици от водата, в която се попарва копривата. Слага се копривата, а след 2-3 минути – и ориза. Прибавт се доматите, посолява се на вкус и се налива водата от копривата. Ако е необходимо – се долива още вода. Към края на готвенето се слагат подправките – магданоз, джоджен, девисил. Оставя се супата да се свари до готовност. Супата се отнема от котлона и се застройва. В отделна купа се разбиват яйцата и киселото мляко. Постепенно при непрекъснато бъркане на застройката се налива с черпак от супата. След като се изравнят температурите, застройката се прибавя в тенджерата със супа. След сервиране, който желае може да си сложи кисело мляко или сирене.