Как да изсушим череши у дома?
В тази статия ще можете да разберете как да изсушите череши в дехидратор (домашна сушилня). Първо черешите се измиват в гевгир и се оставят да се отцедят добре. Важно е да изберете здрави, пресни череши, които да не са зелени или пък много презрели. Не трябва и да са започнали да се развалят или гният.
След това се махват костилките на черешите със специално приспособление или както е по-лесно и удобно. Баба ми използваше секретна игла, за да маха коситлките им.
Избушените череши се нареждат на стелажчетата на сушилнята (дехиратора). Сушилнята се включва на 65 градуса за около 36 часа. През няколко часа стелажите се проверяват и ако е необходимо се разместват местата им. Черешите трябва да изсъхнат добре. След това се слагат в платнена торбичка и престояват 6-7 дена на проветриво място, при което черешите леко овлажняват и омекват. Дългосрочното съхранение на изсушените череши продължава на хладно и проветриво място. По този начин изсушените череши запазват своите свойства 7-8 месеца.
Може да използвате сушените череши за сладкиши, ошав, плънки и т.нат. Можете да видите рецептата за блонди със сушени череши.
Pin It
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!