Майка ми приготвя микс от зеленчуци и подправки сушени в домашната й сушилня. Използвам го за всякакви ястия, на които подхожда – в плънките за сарми, яхнии, супи. Получава се чудесно. Не е необходимо през зимата да се чудите от къде да си купите свежи зеленчуци. Просто вземате 1-2 лъжици от сушените зеленчуци с подправки и готово 🙂 Ето как майка ги суши:

Необходими продукти за една сушилня са следните:

5 кг. пипер – зелен, червен и обагрен в зелено и червено

1 кг. моркови

3-4 едри глави чесън

4-5 глави лук

3-4 връзки пресен магданоз

3-4 стръка пресен джоджен

1 връзка целина

1-2 стръка пресен босилек

Зеленчуците и подправките се измиват и подсушават. Пиперът, магданозът, джодженът, целината и босилекът се нарязват. Не е желателно да се използват глави на целина. След изсушаването стават много твърди и затрудняват блендера. Чесънът се обелва и скилидките са разрязват по дължина на две. Морковите и лукът се почистват, нарязват и настъргват в чопъра. Става много лесно и бързо. Нарязаните продукти се нареждат на стелажите и сушилнята се включва на 65 градуса за около 24 часа.

Изсушените зеленчуци и подправки по желание се смилат в блендера до желаната големина. Получава се микс с невероятен вкус и аромат. Използва се за овкусяване ястия, супи – зеленчукови и месни.

Вижте още:

Марокански микс

Естрагон (Тарос)

Сух био босилек

Pin It
4 отговори
  1. Светла Кузманова
    Светла Кузманова says:

    А при положение, че нямам сушилня как мога да изсуша зеленчуците – може би във фурната на печката на ниска температура?

    Отговор
    • sheytanova
      sheytanova says:

      Светле, може да пробваш да изсушиш зеленчуците във фурната на много ниска температура. Както се „сушат целувките“, даже на по-ниска температура. Ще се радвам да споделиш как се е получило! Поздрави! Вили

      Отговор
  2. Светла Кузманова
    Светла Кузманова says:

    Вили, благодаря ти за отговора, а би ли ми казала как се съхраняват изсушените зеленчуци?

    Отговор
    • sheytanova
      sheytanova says:

      Светле, аз имам един буркан, в който съм ги сложила и ги използвам много, за това не се застояват много-много. Иначе тъй като майка суши едва ли не промишлени количества за цяла зима ги слага в торби( от някакъв материал тип тензух) и ги окачва на проветриво място (разбирай остъклена тераса, която често се отваря. 🙂 Дано ти е било полезно! Поздрави! Вили

      Отговор

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият отговор на sheytanova Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *