Месото е бързо развалящ се продукт. Затова често е необходимо веднага след неговото добиване да се замрази. Замразяването се прави с цел да се спре или забави развитието на бактерии в месото. Има мнение, че колкото по-бързо започне процеса на замразяване, толкова по-малко се уврежда месото. Според други източници месото трябва да престои на хладно определено време преди да се сложи във фризера. Месото макар и замразено във фризера, има определен срок на съхранение и не може да се съхранява замразено безкрайно. Той трябва да се спазва, защото месото губи своите хранителни и вкусови качества.

как да купя криптовалута

Замразяване на свинско, телешко, агнешко месо

По-подходящи за замразяване се нетлъстите меса. Мазните меса се съхраняват по-кратко време във фризера.

Преди да се сложи във фризера, отцеденото месото се разфасова съобразно желанието и нуждите. Най-добре е месото да се замразява цяло (без да се нарязва на порции, хапки и т.нат), защото така си запазва повече вкусовите качества. Преди замразяване месото се слага се в найлонов плик, изтегля се въздухът, запечатва се. Добре е пакетите да се правят в правилна форма и да не са по-големи от 10-15 см. Така става по-бързо и по-равномерно замразяването. Преди да се сложи месото за замразяване, фризерът трябва да бъде максимално охладен. За удобство на домакинята се слага листче с дата и за какво е подходящо месото – за готвене, карета, шницели и др. Листчето може да се постави в плика с месото. Надписаното листче също се завива в домакински полиетилен. Така не е в досег с месото и същевременно се разчита по-лесно. Пак за удобство между карета, филета, шницели и др. се слага фолио и се отбелязва броят им. Желателно е месото да е обезкостено, за да не се разкъсва опаковката. Така месото се предпазва от „изсъхване“ от минусовата температура във фризера.

Замразяване на пилешко месо и месо от птици

Пилета, кокошки, патици, гъски се изчистват, измиват, отцеждат. Някои автори посочват да престояват 24 часа на хладно. Не трябва да се замразяват с вътрешностите (същото важи и за замразяване на риба). Опаковат се по познатия начин в полиетиленов плик и се замразяват.

Замразяване на месо от дивеч – елен, заек, див глиган

Месото от дивеч се замразява след изчистване на вътрешностите, премахване на сачмите, отцеждане. Пакетира се по горепосочения посочения начин.

Може ли веднъж размразено месо да се замразява пак?

Не се препоръчва веднъж размразено месо да се замразява втори път. Месото загубва от своите полезни свойства и вкус. Дълго престоялото месо във фризера се познава по пожълтяването на мазните места.
Месото, каймата, месните продукти изискват различна температура на съхранение. Това е трудно приложимо при домашните фризери. Това още веднъж налага спазване срока на съхранение.

Колко време можем да държим месото във фризера замразено?

За свинско месо – за не-тлъсто от 6 до 8 месеца, тлъсто – до 6 месеца
За телешко – до 6 месеца
За агнешко – до 6 месеца
За птиче месо – за кокошки, пилета, гъска – до 6-7 месеца
За патица – до 2 месеца
За дивеч – до 7-8 месеца

Как да размразим месото правилно?

Замразеното месо може да се размрази по няколко начина:
В микровълнова фурна
Във фурната на електрическата печка
В студена вода
На стайна температура
В хладилник

В микровълнова фурна се размразява най-бързо. Един килограм месо може да се размрази за около половин час на съответната степен (defrost). Трябва да се внимава да не започне процес на готвене. Месото, което се размразява във микровълнова фурна трябва да е разфасовано на по-тънко. Така се размразява по-равномерно.
Размразяването във фурната на печката става за около два часа на много ниски градуси. Предварително трябва да се премахне найлонът. Аз лично този начин на размразяване не го препоръчвам, освен, ако нямате абсолютно никакво време.
Размразяване в студена вода. Това е един по-щадящ за месото начин за размразяване. Месото се поставя в купа със студена вода. Така се запазват по-добре неговата структура и вкус.
На стайна температура. За около два килограма месо са необходими около 6-8 часа. Така горният слой на месото се размразява по-бързо и изтича соса на месото.
В хладилник. Месото, размразявано в хладилник трябва да се извади от предния ден. Добре е да се постави в дълбок съд и да се покрие с влажна кърпа. Така се запазва повърхностният пласт на месото и не изтича соса.
Добре размразеното месо трябва да е меко, без уплътнения.
Не се нуждае от размразяване месото за готвене, за печене на грил, карета, шницели, филета, които предварително са разделени с фолио.

Ако можете да избегнете замразяване на месото – това е най-добрият вариант. Аз лично не предпочитам да замразявам месото, защото освен загубата на хранителните си качества, месото губи и енергийните си свойства, които в днешно време са особено важни. И все пак, ако ви се наложи да замразявате место, най-добре е да избегнете вторичното замразяване на месо и да го разразявате правилно.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *