Няма да се задълбавам от къде идва коктейлът аперол шприц, защото към него имат претенции както французите, така и италианците и австрийците. Аз лично за пръв път опитах аперол шприц в Италия като студентка, когато надвечер ходихме с колеги на „аперативо“. На кратко „аперативо“ представлява лека вечеря или по-скоро лека храна, която се предоставя от заведението в късния следобед и в ранните вечерни часове. След като посетителят на заведението си поръча напитка, храната най-често е  безплатна.

И така… Аперол шприц беше най-често моят избор по време на „аперативо“-тата в Италия. За моя радост във все повече заведения у нас се предлага този коктейк – Аперол шприц. Няма как и вие да не сте забелязали наситено оранжевата напитка в чашите, ако сте излизали например вечер по центъра на София.

как да купя криптовалута

Ето и рецепта за аперол шприц, ако искате да си приготвите коктейла у дома.

3-4 кубчета лед

200 мл просеко (или друго пенливо вино)

100 мл Aperol (портокалов италиански ликьор)

15 мл газирана вода

1 резен портокал

1 маслина (по желание – в България се поднася най-често без маслина).

В тумбеста чаша със столче сложете кубчетата след, след което добавете просекото. Върху него налейте аперола и накрая газираната вода. Разбъркайте внимателно, докато се смесят добре всички съставки.

Поднесете с резен портокал (и маслина).

Наздраве!

Аперол шприц се консумира в Италия и в редица други европейски държави по всяко време на денонощието – подходящо е както за разхлаждащо питие в горещия следобед, така и за разхлаждащ коктейл след вечеря.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *