пречистено-масло-гхи

Какво е гхи?

Гхи (някъде можете да го срещнет и като масло ги) е пречистено краве масло, получено чрез специална термична обработка. За да се направи масло гхи у дома е добре да се използва качествено чисто масло. Най-доброто гхи за мен е домашното, което е получено от млякото на крава, хранила се с трева и не е лекувана с лекарства. Ех, да беше толкова лесно да се намери такова мляко, нали? Колкото е по-хубаво маслото, толкова повече гхи се получава. Последният път, когато правих гхи използвах краве сирене Маджаров. В момента да си призная използвам готово купено гхи.

Как се прави гхи в домашни условия?

Чистото масло се нарязва на парчета и те се слагат в съд, за предпочитане да е с незалепващо покритие и при ниска температура започва разтопяването. Процесът може да продължи час, че дори и повече. Добре е да не е много силен котлонът, за да не загори утайката, която се получава на дъното. Това са бели топчета от белтъка на млякото и протеина казеин. Ако загори ще се променят цветът, вкусът и ще се нарушат полезните му свойства. Когато маслото започне да завира се образуват бели мехурчета, които се отстраняват на няколко пъти, докато маслото стане бистро и добие жълт кехлибарен цвят. По този начин се отстранява водата, захарите и протеините и се увеличава трайността му. Без да се разбъркава, маслото се прецежда през няколко слоя марля в буркан. Накои хора го заваряват – според мен е напълно излишно. Бурканът аз съхранявам в хладилник. Има трайност една година.

Свойства и приложение на маслото гхи (ги)

Пречистеното масло гхи (ги) има наситен маслен вкус, приятен аромат и висока точка на изгаряне. Това го прави много приемлив за пържене. Гхи маслото се усвоява по-лесно от организма в сравнение с другите животински мазнини. Може да се използва при приготвяне на бебешка храна – каши, детски храни, сладкиши и печива. Маслото може да се хапва и на филия. То е подходящо за хора с алергии. Пречистеното масло е универсален продукт в Аюрведа. Широко приложение намира в кухнята на Пакистан, Индия, Непал, Шри Ланка. В Източната медицина гхи е известно като “течното злато”. То е полезно за ставите, очите, зъбите и имунитета. Пречистеното масло гхи е богато е на витамин А, Е, К2 и омега мазнини. Освен в кулинарията, гхи е приложимо и в козметиката. Пречистеното масло гхи може да се намери в био магазините. Както всички мазнини и гхи трябва да се консумира умерено. Не се препоръчва за хора с висок холестерол и наднормено тегло.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *