За пръв път в живота си ходих на чаена церемония. Макар че преди няколко години бях е Япония не ми остана време да се насладя и да навляза по-надълбоко в дебрите на този ритуал. Мечтата ми обаче се осъществи благодарение на LIDL, които ме поканиха на чаена церемония – част от Азиатската им седмица.

Не знаех какво да очаквам от чаената церемония и умишлено не исках да чета в интернет, за да ми бъде максимално интересно на място. Единственото, което съобразих е да си облека дълга рокля, защото доколкото съм гледала по филмите се сяда по земята, а с къса пола някак си нямаше да е особено комфортно. 🙂

чаена-церемония

Момичетата от Чадо Урасенке ни въведоха в основите на подготовката и поднасянето на чай най-общо казано, като ни дадоха много подробности за начина, по който се селектират листата на зеления чай, начина, по който се обработва и т.нат. Нашата чаена церемония включваше два чая и хранене.

След като изпихме първия чай ни беше поднесена божествено овкусена пъстърва върху канапе от свежи зеленчуци.

пъстърва-със-зеленчуци

 

Съдейки по уловеното от фотографа изражение – вкусът определено ме изненада!

лидл-събитие

Всяко едно от движенията на момичетата беше отмерено, обрано, изискано – изключително впечатляващо!

чаена-церемония-3

 

По принцип на церемонията поканените не обсъждат свободно теми, а най-често може да се говори основно за приборите, чашите на чаената церемония. Всяка една от чашите има своята символика, знаци и понякога това носи много по-голямо послание от домакина към гостите отколкото един разговор. Чашите се различават по своята големина, форма, цвят, материал, украса. Редица са елементите, които определят нейната стойност, като ключово важно е кой я е направил.

чаши-за-японски-чай

И така пристъпихме към приготвянето на втория чай. Чат матча до сега бях използвала само в рецепти за мъфини, но не бях пила такъв чай. Интересното е, че самият чай е прахообразен, с много изразителен зелен цвят и екзотичен аромат.

чай-матча

Първо прахообразният чай се слага в чашата за чай, след което се сипва топла вода и с помощта на специален уред (японка бъркалка от бамбук, която на мен лично ми прилича на четка за бръснене, каквито имаше едно време) се разбърква с резки движения.

приготвяне-на-чай

На повърхността на чая се образува лека и пухкава пяна. Японският чай е готов за консумация.

чай

Ароматът и вкусът на чая са силни и интензивни; определено запомнящи. Карат те да отвориш сетивата си за чая и да забравиш, да се пренесеш в друга реалност – каквато е и целта на самата чаена церемония – да създаде спокойствие, наслада на гостите.

чаена-церемония2

С удоволствие бих повторила!

Заминаваме с Деан за Азия за повече от 2 седмици след около 2 месеца! Щастлива съм, че LIDL имат азиатска седмица, за по-лесна вкусово-ароматна адаптация 🙂 Юхууу!

3 отговори
  1. popov4e
    popov4e says:

    От статията не е ясна ролята на LIDL, на снимките чай приготвят Марта и Венета от българо-японското сдружение „Чадо Урасенке Танкокай“ България в дом-седалището на сдружението.
    Като че ли търговската верига LIDL няма идея, че в България има сдружение за японска култура 🙂

    Отговор
    • sheytanova
      sheytanova says:

      Урокът за чаената церемония е по покана на Лидл, които очевидно знаят, че има такова сдружение и са наели от „Чадо Урасенке Танкокай“. Целта на LIDL e да направят хората съпричастни с японската култура в седмицата, в която представят и част от кулинарните й традиции с характерни продукти.
      Поздрави
      Виолета

      Отговор
  2. sheytanova
    sheytanova says:

    Благодаря много 🙂 Невероятно усещане е да си на чаена церемония! Превъзходни! Пренасяш се за миг на хиляди километри! Поздрави!

    Отговор

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *