За пръв път в живота си ходих на чаена церемония. Макар че преди няколко години бях е Япония не ми остана време да се насладя и да навляза по-надълбоко в дебрите на този ритуал. Мечтата ми обаче се осъществи благодарение на LIDL, които ме поканиха на чаена церемония – част от Азиатската им седмица.
Не знаех какво да очаквам от чаената церемония и умишлено не исках да чета в интернет, за да ми бъде максимално интересно на място. Единственото, което съобразих е да си облека дълга рокля, защото доколкото съм гледала по филмите се сяда по земята, а с къса пола някак си нямаше да е особено комфортно. 🙂
Момичетата от Чадо Урасенке ни въведоха в основите на подготовката и поднасянето на чай най-общо казано, като ни дадоха много подробности за начина, по който се селектират листата на зеления чай, начина, по който се обработва и т.нат. Нашата чаена церемония включваше два чая и хранене.
След като изпихме първия чай ни беше поднесена божествено овкусена пъстърва върху канапе от свежи зеленчуци.
Съдейки по уловеното от фотографа изражение – вкусът определено ме изненада!
Всяко едно от движенията на момичетата беше отмерено, обрано, изискано – изключително впечатляващо!
По принцип на церемонията поканените не обсъждат свободно теми, а най-често може да се говори основно за приборите, чашите на чаената церемония. Всяка една от чашите има своята символика, знаци и понякога това носи много по-голямо послание от домакина към гостите отколкото един разговор. Чашите се различават по своята големина, форма, цвят, материал, украса. Редица са елементите, които определят нейната стойност, като ключово важно е кой я е направил.
И така пристъпихме към приготвянето на втория чай. Чат матча до сега бях използвала само в рецепти за мъфини, но не бях пила такъв чай. Интересното е, че самият чай е прахообразен, с много изразителен зелен цвят и екзотичен аромат.
Първо прахообразният чай се слага в чашата за чай, след което се сипва топла вода и с помощта на специален уред (японка бъркалка от бамбук, която на мен лично ми прилича на четка за бръснене, каквито имаше едно време) се разбърква с резки движения.
На повърхността на чая се образува лека и пухкава пяна. Японският чай е готов за консумация.
Ароматът и вкусът на чая са силни и интензивни; определено запомнящи. Карат те да отвориш сетивата си за чая и да забравиш, да се пренесеш в друга реалност – каквато е и целта на самата чаена церемония – да създаде спокойствие, наслада на гостите.
С удоволствие бих повторила!
Заминаваме с Деан за Азия за повече от 2 седмици след около 2 месеца! Щастлива съм, че LIDL имат азиатска седмица, за по-лесна вкусово-ароматна адаптация 🙂 Юхууу!
От статията не е ясна ролята на LIDL, на снимките чай приготвят Марта и Венета от българо-японското сдружение „Чадо Урасенке Танкокай“ България в дом-седалището на сдружението.
Като че ли търговската верига LIDL няма идея, че в България има сдружение за японска култура 🙂
Урокът за чаената церемония е по покана на Лидл, които очевидно знаят, че има такова сдружение и са наели от „Чадо Урасенке Танкокай“. Целта на LIDL e да направят хората съпричастни с японската култура в седмицата, в която представят и част от кулинарните й традиции с характерни продукти.
Поздрави
Виолета
Благодаря много 🙂 Невероятно усещане е да си на чаена церемония! Превъзходни! Пренасяш се за миг на хиляди километри! Поздрави!