Родината на кефира е Централна Азия, Тибет, Монголия. Здравословната млечна напитка кефир е много популярна и в бившите съветски републики.

Какво представлява кефирът?

Кефирът е ферментирала напитка, която се получава чрез преминаване от твърдо в течно състояние на мляко и кефирени зърна. Млякото може да е краве, овче, козе. Когато се използва конско мляко, питието се нарича кумис. Кефирените зърна, които приличат на карфиол се състоят от полезни бактерии и дрожди и изобилстват от захари, липиди, протеини. В състава си зърната имат полезни минерали и витамини. Кефирът има мирис на кисело мляко.

Кефирът или тибетска гъба може да подкваси млякото, ако е отглеждана единствено по правилния начин. Кефирът има нужда от постоянни грижи. Кефирените зърна не понасят замърсяване и други бактерии. Зърната потъмняват бързо и умират.

Как да си направим кефир

Преди да се закваси млякото гъбата трябва внимателно да се измие със студена вода, без да се разрушава. Една супена лъжица кефирени зърна могат да заквасят около литър и половина мляко. Гъбата и студеното мляко се слагат в съд до 2/3 от обема му, защото гъбата се разраства. Първо се слага млякото, а след това с неметална лъжица се слага и гъбата. Тибетската гъба е претенциозна и към температурата. Най-подходящата температура за ферментация е 22 градуса. Съдът не трябва да се затваря плътно. Ако искаме да се получи газирана напитка, трябва да разклащаме от време на време съда. Така напитката става газирана и по-рядка. Когато кефирът е добре ферментирал, отгоре се получава гъст слой. Дали напитката е готова ще познаем като леко наклоним съда и млякото се отдели от стените на съда. Не трябва да се използват метални съдове, цедки, лъжици.

Готовият кефир отлежава едно денонощие в хладилника и е готов за консумация. Тогава кефировите зърна се изваждат с лъжица. Отначало напитката е гъста, след това се отделя на суроватка и извара. Кефирът може да се приема на всеки етап. Ферментиралата напитка може да се съхранява около седмица. Не е задължително да се държи в хладилник, освен ако не е много горещо. Колкото по-вече престоява, става толкова по-кисела и по-газирана следствие на вторичната ферментация. Първият ден има слабително действие, докато престояла няколко дни може да има обратен ефект. Кефирът се приема по една чаена чаша половин час преди закуска или вечер преди лягане. Поради слабителният ефект на млечната напитка добре е да се пие вечер. При първоначално вземане на кефир, организмът може да реагира. След 20 дневна консумация на ферментиралото питие напрежението преминава, а до два месеца някои оплаквания отшумяват. Кефир се пие 20 дена и след това 10 дена се почива. През няколко месеца се дава почивка и на гъбата. Кефирените зърна се измиват със студена вода и се оставят за около 24 часа в съд със филтрирана вода в хладилника или в млечен разтвор, който се сменя на 10 дена.

За какво е полезен кефирът?

Значението на кефира се възражда заради открития свързани от ползите на пробиотиците, които съдържа. Някои смятат кефира за антибиотик с противогъбично действие. Ферментиралата млечна напитка засилва имунната система, извежда токсините от организма. Пресният кефир помага при запек. Питието кефир забавя стареенето, намалява холистерола, понижава кръвното налягане. Кефирът подпомага работата за сърцето, черния дроб, бъбреците, злъчката, панкреаса, има антитуморно действие. Кефирът може да се прилага като компрес при натъртване, ревматични болки, козметични петна. Кефирът се използва и при диети, подобрява обмяната на веществата. Кефирът добре повлиява безсъние, анемия, депресия, зависимост от алкохола. Вреди от кефира Кефирът е жив организъм и променя своите свойства. Разваля се за 2-3 дни. Внимателно трябва да подхождат към кефира хора с язви, страдащи от епилепсия, деца.

Съхраняване на кефирените зърна

В хладилник кефирените зърна могат да престоят около месец, като млякото се сменя на всеки 10 дена. Кефирените зърна могат да се изсушат като предварително се измият в преварена и изстудена вода, без да се докосват с ръка. Завиват се в чиста памучна кърпа. Кефирени зърна престояват на стайна температура няколко дена. След това пожълтелите изсушени кефирени зърна се слагат в найлонов плик, посипват се със сухо мляко. Така кефирени зърна могат да престоят в хладилника до година и половина.

0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *