trifon_zarezan_loze

На 01 Февруари (на 14 февруари по стар стил) се празнува Трифон Зарезан, познат като Деня на Лозаря. Празникът е в чест на Свети Трифон. Празник имат лозарите, градинарите, соколарите и кръчмарите.

Легенди за Трифон Зарезан

Легендата разказва, че Богородица четиридесет дни след раждането, със сина си на ръце минала край брат си Трифон, който зарязвал лозето и го поздравила. Той и отговорил с хулни думи: „Мома си, а син имаш!“ Обидена , Богородица се върнала в къщи и казала на майка си да отиде до лозето, защото Трифон си е отрязал носа. Отива майката и вижда сина си жив и здрав. В това време, той замахва и си отрязва носа. Застигнали го подигравателните думи към Богородица. Заради отрязания нос този ден се нарича Трифон Зарезан.

Какво се приготвя за Трифон Зарезан

По стар обичай на празника стопанката на къщата омесва пита, сготвя пълнена кокошка с ориз и булгур, напълва с вино бъклица, украсена със здравец. С всичко това в новите вълнени торби на рамо, само мъжете отиват на лозето.

Там се прекръстват, вземат косера /лозарската ножица, зарязват и поливат с вино отрязания корен. Всички си слагат на главата венец от отрязаните пръчки. Само този, който е избран за цар на празника има венец и на рамото. Той е най-заможният от селото. Лозарите минават край всяка къща и всички ги черпят с най-хубавото си вино, за да е добра реколтата. Веселбата продължава с угощение и благословия за берекет.

На празничната трапеза освен кокошка трябва да има печена луканка, домашен бабек, печени захаросани ядки, сушени плодове.

На този ден имен ден имат Трифон и Трифонка.

Харесайте страницата ни във Фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *