На 8 септември православната църква чества Малка Богородица На този ден се е родила Дева Мария и празнуваме Рождество на Пресвета Богородица. Това е третият Празник посветен на рождението на Божията майка. Тя се слави с различни имена Светата Майка, Мадона, Дева Мария. Тя е най-почитаната светица в Православната и Католическата църква. Църквата почита Божията майка като покровителка на християнското семейство, родилките и децата.

Какво се прави на Малка Богородица?

Според традицията Рождество на Пресвета Богородица се почита най-вече от жените, за да са здрави и да раждат леко. На този ден за родилката се прави пита, която се намазва с мед. Нарича се Богородична пита или Богородичен хляб. От празничната пита се раздава по залък за всеки от семейството и един залък остава за дома. Жените правят дребни сладки, които даряват на сираци заедно с дрехи и пари . На този ден е забранено жените да предат, тъкат и шият.

Времето между двете Богородици е много благоприятно за разсаждане на цветя. Правят се събори и курбани. На малка Богородица имен ден имат Мария, Борис, Богдан, Божана, Богослов, Божидар.

Снимка: http://www.purvite7.bg

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *