hristiansko_semeistvo

Какво е разрешено да се яде на деня на християнското семейство

Денят на християнското семейство се отбелязва на 21 ноември и съвпада с Коледните пости и в този смисъл е разрешена всякаква храна, която не е от животински произход. Но има и някои изключения. Разрешено е използването на олио (зехтин) и консумацията на риба. Вместо риба може също да се консумират морски дарове, стига те да са безгръбначни – те са разрешени през целия период на Коледните пости (октопод, миди, скариди, калмари, рапани). Може също да приготвите и ястие с охлюви. Ако направите постна питка, можете да я поднесете с мед, който също е разрешен по време на постите.

Какъв празник е Въведение Богородично

Църквата днес отбелязва въведение Богородично – празник, който отбелязва завеждането на (Дева) Мария в Йерусалим. Родителите оставят там тригодишното момиче да служи на Бог.

Какво се прави в деня на християнското семейство

Според традицията в деня на християнското семейство, родителите трябва да заведат децата на църква, като по този начин покажат духовните си задължения към наследниците си. След това цялото семейство трябва да седне на масата с чаша вино в ръка (то е разрешено на днешния ден) и да похапне вкусно ядене и питка. Трапезата не се вдига, тъй като според поверието, Богородица влиза да похапне от трапезата и да благослови дома и семейството.

Дори и да не можете да спазите всички традиции за църковния празник, отделете в този ден малко повече време за децата си, поговорете с тях, кажете им колко са важни и специални за вас. Демонстрирайте любовта си към децата си и към любимия човек, тя е в основата на всяко здраво семейство!

Може да харесате фейсбук страницата на мерудия.бг, ако информацията ви е била полезна.

Вижте още:

Какво се яде по време на Коледните пости?

Какво се приготвя за Андреевден?

Снимка: childdevelopmentinfo.com

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *