Каперсите са недоразцъфналите цветни пъпки на каперсовия храст.
Мариноване на каперси
Каперсите (някои ги наричат капери) се консумират както сурови, така и мариновани (трудно е да се намерят пресни каперси у нас). Ако все пак използвате пресни пъпки, гледайте да са твърди, цели и да не са потъмнели. Виждала съм 2 начина за мариноване на каперсите – мариноват се в сол и издържат по-кратко време. Другият, по-популярният начин за мариноване на каперси е в саламура с оцет.
Вкус и големина
Вкусът на каперсите прилича леко на зелените маслините, с лека нотка на лимон и синап. Някои ги намират за лютиви. Колкото по-дребни са каперсите, толкова по-фин е техният вкус. Най-ценни и скъпи са френските каперси. Доста трудоемко е събирането им (храстът е бодлив, събират се на ръка) и това предопределя високата им цена. По-дребните каперси се използват в ястията цели, а по едрите – се нарязват. Максималната големина на каперсите е до 1 см.
Рецепти с каперси
Каперсите се използват за подправяне на салати, супи, винегрети, сос тартар, сос ремулад. На мен лично много ми допада комбинацията от риба с каперси.
Съхранение
Веднъж отворен, бурканът с каперсите трябва да се съхранява в хладилник.
Pin It
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!