крем-супа-с-аспержи

В този сезон аспержи можете намерите лесно и на относително добра цена вече. Затова ви предлагам рецепта за крем супа с аспержи и топено сирене. За рецептата са ви необходими една връзка аспержи. За да получим „обем“ така да се каже ще добавим и картоф в супата. Макар да се състои от малко съставки, супата има доста елегантен, нежен вкус и не на последно място заради всички полезни неща, които съдържат аспержите я правят доста ценна. Топеното сирене, което използвам за тази супа купувам от ЛИДЛ, но на практика можете да използвате всякакъв вид топено сирене, което обичате. То ще се разтопи от топлината на крем супата с аспержи и ще предаде повече кремообразност и нотка млечен вкус. Да се захващаме за работа!

Необходими продукти за крем супа с аспержи и топено сирене:

1 връзка аспержи

2 картофа

4 с.л. олио от гроздови семена

150 грама топено сирене

сол на вкус

Начин на приготвяне:

Аспержите се измиват и се изрязва основата на 1-2 см. С помощта на белачка за картофи се обелват стъблата.

аспержи-обелени

Отрязва се на половината от аспержите и горната част с върха се запазва за декорация.

аспержи-връх

Останалите аспержи се нарязват на хапки и се задушават в 2 с.л. олио от гроздови семена. Прибавят се обелените и нарязаните на кубчета картофи и се заливат с 1 литър зеленчуков бульон. Добавя се сол на вкус и се оставя супата да ври докато картофите се сварят. След това супата се пасира още докато е гореща и се прибавя топеното сирене. Разбърква се, за да се разтопи топеното сирене добре.

Отделените връхчета аспержи се задушават в 2 с.л. олио от гроздови семена. Посоляват се. С тях се декорира готовата супа. Добър апетит!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg