Откакто си купих газова горелка (за крем брюле), направо се „родих“. Макар да й викат, че е горелка за крем брюле, оказва се, че може да се използва в редица рецепти, които ще ви показвам една по една.
Разликата между моите крем карамел и крем брюле е следната – аз приготвям крем карамел с цели яйца, а крем брюле – само от жълтъци. Другата разлика е, че при крем карамела използвам прясно мляко , а за брюлето – сметана. Най-емблематичната разлика е в карамела – при крем карамела, захарта се разтопява първо и след това се пече кремът. Аз лично го пека в малки купички и после обръщам крема в чинийка. Карамеленият сироп се стича върху целия крем.
Когато приготвям крем брюле изпичам крема и после слага малко захар върху крема и с помощта на горелката го карамелизирам. Получава се апетитна коричка карамел, която се „счупва“ с лъжичката. Крем брюлето се сервира във формичката, в която е изпечен.
И двата крема могат да се сервират с плодове или сладолед.
Pin ItКрем карамел (карамелизиране на захарта с газова горелка) Recipe

От 10/13/2012
Публикувано на :- Брой / порции: 4 Servings
Откакто си купих газова горелка (за крем брюле), направо се "родих". Макар …
Необходими продукти
- 4 средно големи яйца
- 400 грама мляко
- 1 ч.л. ванилова есенция
- 5-6 с.л. захар + още 4 с.л. за карамелизиране
Приготвяне
- Млякото се кипва и захарта се изсипва. Бърка се докато захарта се разтопи. Добавя се ваниловата есенция. Оставя се млякото леко да изстине.
- Яйцата се разбиват с миксер и се добавя внимателно млякото при непрекъснато бъркане.
- Във всяка формичка за крем карамел се слага по 1 - 1 1/2с.л. захар и се карамелизира с помощта на горелка.
- Яйчената смес се разпределя в 4-те купички.
- Пече се както крем брюле-то. В тава, в която има вода до средата на купичките, в които се пече крема.
- Пече се на 160 градус, докато кремът стане гъст. Можете да разберете дали е готов крема, като разклатите леко тавата и ще видите дали кремът е още течен или е стегнал.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!