Много рядко си позволявам да споделям рецепти, които не съм изпробвала лично и винаги изрично го упоменавам. Рецептата за Ками за крем карамел обаче си заслужава да се пробва, защото резултатът винаги е успешен.
Има няколко препоръки, които е важно да следвате, за да се получи домашният крем карамел добре. Според Камелия Нинакова те са:
- Използвайте по възможност домашно прясно мляко и домашни яйца- дори в големите градове се доставят натурални продукти от различни ферми или използвайте био продукти
- Не пълнете с вода тавата до ръба на купичките
- Разтворете добре захарта в яйцата и в млякото
Ако имате горелка, можете да приготвите моята рецепта за крем карамел, която публикувах преди време.
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Вижте още:
Кокосов тапиока крем с печени дюли
Pin ItКрем карамелът на Ками

От 08/11/2013
Публикувано на :- Брой / порции: 8 малки купички
Много рядко си позволявам да споделям рецепти, които не съм изпробвала …
Необходими продукти
- 6 средно големи яйца
- 600 мл прясно мляко
- 400 грама захар
- 1/3 шишенце ванилия на Dr Outker i
Приготвяне
- Първо се разбиват яйцата и към тях се прибавя 100гр от захарта, докато се получи хомогенна смес. Ако използвате домашно прясно мляко първо се сварява, в 600мл докато е топло се разтварят 150гр от захарта до получаване на консистентна сладка смес. Ако използвате мляко от магазина препоръчително е да го затоплите предварително, за да се разтвори захарта по-лесно.
- След това бавно се прибавят яйцата към млякото с постоянно бъркане на ръка или чрез миксер. В отделен съд на котлона се сгорява останалата захар (за по-бързо и добро карамелизиране може към захарта да се прибави 1 лъжица вода). Ако използвате специални купички за крем карамел на дъното на всяка се слага по 1 лъжица от карамелизираната захар.
- Оставя се да изстине 1 мин и се прибавя сместа от мляко и яйца (препоръчително е купичките да не се пълнят до горе, защото леко се издува сместа).
- В тава на вода баня се слагат купичките във предварително загрята фурна и се пече от горе и от долу 30 мин на 200 градуса, след което още 8 мин само отгоре, за да се получи приятен равномерен загар.
- Трябва да се внимава водата да не заври докато се пече крем карамелът, затова може първоначално да се напълни тавата до половината на купичките и при нужда да се долива с още.
Крем карамелът се сервира изстинал.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!